''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Β. Ορμπάν: «Ευρώπη δεν είναι οι Βρυξέλλες, είναι τα Εθνη-Κράτη»

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν άσκησε έντονη κριτική την Ευρωπαϊκή Ένωση για την «εσφαλμένη» στρατηγική της, η οποία αναλώνεται στο να απειλεί την κυβέρνησή του, με κυρώσεις λόγω των επικρίσεων που συνδέονται με τον σεβασμό των ελευθεριών στην Ουγγαρία.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάχθηκε την Τετάρτη υπέρ της εκκίνησης διαδικασίας επιβολής κυρώσεων σε βάρος της χώρας, για πρώτη φορά στην ΕΕ, εκτιμώντας ότι η παρούσα κατάσταση στην Ουγγαρία συνιστά «σαφή κίνδυνο σοβαρής παραβίασης» των θεμελιωδών αξιών της Ένωσης.
Το ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε επίσης από σχεδόν το ένα τρίτο των ευρωβουλευτών της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στην οποία ανήκουν οι Ούγγροι ευρωβουλευτές του κόμματος του Ορμπάν, «δείχνει ότι όλη η ευρωπαϊκή πολιτική είναι στρεβλή», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας στη δημόσια ραδιοφωνία.
«Η Ευρώπη δεν είναι οι Βρυξέλλες, είναι τα έθνη-κράτη και αν αυτά δεν τυγχάνουν σεβασμού από τους θεσμούς και εκείνους που έχουν την ευθύνη, είναι αποθαρρυντικό. Εξαρτώνται από εμάς και όχι το αντίστροφο, στο σύνολό της αυτή η προσέγγιση είναι λάθος, το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι το σημάδι μιας εσφαλμένης πολιτικής», πρόσθεσε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ύψωσε από την πλευρά της τους τόνους εναντίον της Βουδαπέστης, αρχίζοντας στα τέλη Απριλίου διαδικασία παράβασης για τη νομοθεσία της που αφορά τα ξένα πανεπιστήμια, μία από τις πρωτοβουλίες που προκαλούν φόβους στις Βρυξέλλες για αυταρχική παρέκκλιση της κυβέρνησης Ορμπάν, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2010.
Η ΕΕ απειλεί επίσης να ξεκινήσει διαδικασίες παράβασης τον Ιούνιο σε βάρος της Ουγγαρίας και της Πολωνίας εάν εξακολουθήσουν να αρνούνται την υποδοχή αιτούντων άσυλο από την Ιταλία και την Ελλάδα όπως προβλέπει ένα ευρωπαϊκό σχέδιο του 2015.
Το θέμα των μεταναστών «είναι ένας από τους πραγματικούς λόγους των τωρινών επιθέσεων σε βάρος μας», εκτίμησε ο Ορμπάν, κατηγορώντας μια «ομάδα συμφερόντων» ότι θέλει να «κάνει να εισέρχονται όλα τα χρόνια πολλές εκατοντάδες χιλιάδες, ακόμη και ενάμιση εκατομμύριο ξένοι στην ΕΕ».

http://www.pronews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου