''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Κυριακή 16 Απριλίου 2017

Σύμβουλος Ερντογάν: Έρχεται διαμελισμός Συρίας και θα ακολουθήσει η Τουρκία!

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Όπως φαίνεται η βεβιασμένη τοποθέτηση του Τούρκου προέδρου, Ταιγίπ Ερντογάν, υπέρ των αμερικανικών βομβαρδισμών στην Συρία και μάλιστα η δήλωση του πως αυτό δεν αρκεί αλλά χρειάζεται μεγαλύτερη αμερικανική εμπλοκή, έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στο ίδιο το προσωπικό του περιβάλλον, γεγονός που δείχνει πόσο εύθραυστες είναι οι ισορροπίες ακόμα και στους στενούς κύκλους του Τούρκου προέδρου.



Αυτό φάνηκε από ένα μακροσκελή άρθρο του αρθογράφου και πολιτικού συμβούλου του Ερντογάν, İbrahim Karagül, στην πιο φιλοκυβερνητική εφημερίδα της Τουρκίας, στην Yeni Safak, με τον πολύ χαρακτηριστικό τίτλο : «Atlantik eksenine hapsolma korkusu», δηλαδή, «Ο κίνδυνος παγιδεύσεως στον Ατλαντικό άξονα».

Στο άρθρο αυτό ο Τούρκος αρθογράφος αναλύοντας τις τελευταίες εξελίξεις στο συριακό, τονίζει πως ο εσωτερικός πόλεμος της Συρίας έχει πάψει μετά την αμερικανική επέμβαση να είναι ένας τοπικός πόλεμος και έχει μετατραπεί σε παγκόσμιο, με όλες τις συνέπειες αυτής της εξέλιξης.

Το πιο ενδιαφέρων όμως σημείο του άρθρου είναι ότι επισημαίνει τον κίνδυνο η Τουρκία να ταυτιστεί με τις αμερικανικές επιλογές, που μέχρι σήμερα μόνο κακό έκαναν στα τουρκικά συμφέροντα στην περιοχή. Ιδιαίτερα υπογραμμίζει ότι η αμερικανική επέμβαση πρέπει να θεωρηθεί σαν αρχή κακών για την Τουρκία, γιατί οι Αμερικανοί έχουν εκφράσει επανειλημμένα την πρόθεση τους για την ίδρυση ανεξάρτητου κουρδικού κράτους και στηρίζουν ανοιχτά τους τρομοκράτες του ΡΚΚ, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει και τον υπονομευτικό ρόλο των Αμερικανών στο αποτυχών πραξικόπημα ανατροπής του Ερντογάν.

Συγκεκριμένα χαρακτηρίζει τον πόλεμο στην Συρία σαν πόλεμο πλέον των Ατλαντικών εναντίων των Ασιατών, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, και ούτε λίγο ούτε πολύ κάνει λόγο για μια νέα σταυροφορία εναντίον της Ασίας και του Ισλάμ.

Το πρόβλημα πλέον, σύμφωνα με τον İbrahim Karagül, δεν είναι το καθεστώς της Συρίας, αλλά οι προθέσεις διαμελισμού της χώρας αυτής μια εξέλιξη που θα είναι φωτιά στα θεμέλια της ίδιας της Τουρκίας που αναπόφευκτα θα ακολουθήσει.

Μάλιστα φτάνει στο σημείο ότι δεν αποκλείεται να «αδειάσουν» όλοι την Τουρκία, καθώς και ο Τραμπ και ο Πούτιν δεν φαίνονται διατεθειμένοι να συγκρουστούν κατά μέτωπο και δεν αποκλείεται τελικά να τα βρουν αφήνοντας την Τουρκία άκρως εκτιθέμενη.

Για όλα αυτά θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, τονίζει ο Τούρκος αρθογράφος και έμμεσα αλλά σαφώς κάνει κριτική στην τοποθέτηση του Ερντογάν την οποία απορρίπτει ασυζητητί και ζητά μεγαλύτερη προσοχή και καλύτερη εκτίμηση των γεγονότων και των εξελίξεων γιατί η Τουρκία βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
http://nikosxeiladakis.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου