''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

«Τελείωσε» το δολάριο ο Ρ.Τ.Ερντογάν: Θα συναλλάσσεται με ρούβλια, τομάν και γουάν! - Ανακοίνωσε συμφωνίες με Ρωσία, Ιράν και Κίνα

του Πάνου Σπαγόπουλου
 
Την εξαγγελία ότι σύντομα η Τουρκία πρόκειται να συναλλάσσεται τα δικά της νομίσματα με την Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν, αντί του δολαρίου
έκανε ο τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν μιλώντας σήμερα από την επαρχία της Καισάρεια.
Ο Τούρκος πρόεδρος για άλλη μια φορά κάλεσε τους Τούρκους να πουλήσουν τα δολάριά τους και να αγοράσουν είτε χρυσό είτε τουρκικές λίρες, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί το νόμισμα της χώρας η ισοτιμία του οποίου σε σχέση με δολάριο αλλά και το ευρώ καταρρέει.
Μάλιστα ο Ερντογάν υπαινίχθηκε διεθνή συνωμοσία κατά της χώρας του από συγκεκριμένους «κύκλους» λέγοντας
«Δεν μπορούν να καταστρέψουν την Τουρκία με άρματα μάχης και όπλα και τώρα επιχειρούν να κτυπήσουν την οικονομία της» είπε ο Τούρκος πρόεδρος για να συνεχίσει:
«Αυτοί που κρατούν τα δολάριά τους ή τα ευρώ τους κάτω από τα στρώματα πρέπει να βγουν έξω και να τα μετατρέψουν σε χρυσό ή τουρκικές λίρες.
Τώρα είναι η ώρα για εμπόριο. Ο πρωθυπουργός μας (Μπιναλί Γιλντιρίμ) θα πάει στην Ρωσία αύριο.
Εκεί θα έχει συναντήσεις με Ρώσους επισήμους την επόμενη ημέρα. Σύντομα θα πάρουμε μέτρα για να πραγματοποιούμε το διμερές εμπόριο με την Ρωσία με τα δικά μας νομίσματα», συμπλήρωσε ο Ερντογάν λέγοντας ακόμη ότι παρόμοιες συμφωνίες θα κάνει τόσο με την Κίνα όσο και με το Ιράν.
Ο Τούρκος πρόεδρος είχε αναφέρει για πρώτη φορά το ότι οι Τούρκοι πρέπει να πουλήσουν τα δολάριά τους και να αγοράσουν τουρκικές λίρες ή χρυσό στις 2 Δεκεμβρίου, επιμένοντας παράλληλα ότι πρέπει να μειωθούν τα επιτόκια στη χώρα του προκειμένου να επανέλθει  η ανάπτυξη.
Πρώτη η οποία υπάκουσε στα κελεύσματα Ερντογάν ήταν η τουρκική  χρηματιστηριακή εταιρεία Borsa της Κωνσταντινούπολης η οποία ανακοίνωσε την ίδια ημέρα ότι μετατρέπει όλα της τα κεφαλαιακά διαθέσιμα σε τουρκικές λίρες.
Τα βλέμματα είναι στραμμένα στην αξία της τουρκικής λίρας η οποία έχει παρουσιάσει την χειρότερη απόδοση από το 2008.  
Το τουρκικό νόμισμα  έχει κατρακυλήσει στο 0.284 έναντι του δολαρίου ενώ η τουρκική κυβέρνηση κάνει απέλπιδες προσπάθειες να συγκρατήσει την κατρακύλα αυτή του νομίσματος.

Από:pronews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου