''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Πόσο μειώνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό ένα αυγό την ημέρα

Το «ταπεινό» αυγό είχε κατηγορηθεί παλαιότερα για τη συμβολή του στην αύξηση της χοληστερόλης, ωστόσο τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα το έχουν...
αθωώσει και μάλιστα το αναδεικνύουν σε πολύτιμη υπερτροφή. Άλλωστε, οι πιο πρόσφατες οδηγίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ (Dietary Guidelines for Americans 2015) δεν θέτουν όρια στα επίπεδα πρόσληψης χοληστερόλης από τη διατροφή, ενώ κατατάσσουν το αυγό στην κατηγορία των «τροφών με μεγάλη θρεπτική πυκνότητα», αφού είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και άλλα συστατικά με ευεργετικές ιδιότητες.

Τώρα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επίσημο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Διατροφής υποδεικνύει ότι το αυγό ωφελεί την καρδιαγγειακή υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο EpidStat του Μίσιγκαν ανέλυσαν 7 παλαιότερες μελέτες σχετικά με τον ρόλο του αυγού στην καρδιαγγειακή υγεία και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει σαφής συσχέτιση μεταξύ της τακτικής κατανάλωσης αυγού και της στεφανιαίας νόσου ή των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Μάλιστα, η καθημερινή κατανάλωση αυγού φάνηκε να συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία υπέδειξαν ότι ένα αυγό την ημέρα συσχετίζεται με 12% μικρότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Το αυγό έχει πολλαπλά διατροφικά οφέλη, όπως η μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες αποδεδειγμένα μειώνουν τα επίπεδα οξειδωτικού στρες και φλεγμονής» εξηγεί ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Δρ Ντόμινικ Αλεξάντερ. «Είναι επίσης εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, οι οποίες σχετίζονται με χαμηλότερα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης».

http://www.onmed.gr/diatrofi/story/349031/poso-meionei-ton-kindyno-gia-egkefaliko-ena-aygo-tin-imera

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου