''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Η Τουρκία αγοράζει την Deutsche Bank; - Πρόταση αγοράς από τον κορυφαίο σύμβουλο του Ρ.Τ. Ερντογάν!

 

«ΘΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ» 

Μπορεί να φαντάζει πλέον εξωπραγματικό, αλλά το σενάριο που αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg είναι απόλυτα αληθινό: Κορυφαίος  σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν διαμήνυσε ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται να προχωρήσει στην αγορά της μεγαλύτερης γερμανικής Deutsche Bank η μετοχής της οποία καταρρέει.
Ο Γιγκίτ Μπουλούτ, ανώτερος οικονομικός σύμβουλος του Ερντογάν, πρότεινε, σύμφωνα με το Bloomberg, η Τουρκία είτε αξιοποιώντας ειδικό ταμείο είτε μέσω συνεργασίας κρατικών τραπεζών, να αγοράσει την  Deutsche Bank, η μετοχή της οποίας έχει κυριολεκτικά  καταποντιστεί  τελευταίο διάστημα με τον Οίκο Moody’s να έχει περικόψει την πιστοληπτική δυνατότητά της.
«Για μήνες σε διάφορα τηλεοπτικά προγράμματα προσκαλώ  τα κρατικά και ιδιωτικά τουρκικά κεφάλαια να είναι σε εγρήγορση. Κάποιες πολύ καλές εταιρείες στην Ε.Ε. πρόκειται να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα και εμείς πρέπει να είμαστε σε θέση να αγοράσουμε τα πλειοψηφικά πακέτα τους», έγραψε ο Bulut στο twitter για να συμπληρώσει:
«Δεν θα ήσασταν χαρούμενοι αν γινόταν τουρκική η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα;!!!».
Δεν είναι γνωστό εάν ο σύμβουλος του Ερντογάν ουσιαστικά «ρίχνει άδεια για να πιάσει γεμάτα» και κατά πόσο η τουρκική κυβέρνηση σκέφτεται σοβαρά την αγορά της γερμανικής  τράπεζας αλλά είναι σίγουρο πως η πρωτοβουλία αυτή δεν έρχεται  χωρίς την έγκριση του ίδιου του Ερντογάν.
Σε συνέντευξή του στο Bloomberg τον περασμένο Ιούλιο ο Τούρκος πρωθυπουργός  Binali Yildirim είχε ανακοινώσει ότι η τουρκική κυβέρνηση σχεδίαζε την δημιουργία ενός νέου επενδυτικού κεφαλαίου προκειμένου να χρηματοδοτήσει επενδύσει στον τομέα των υποδομών, να σταθεροποιήσει τις αγορές και να κρατήσει τον αναπτυξιακό περιβάλλον σε τροχιά.
Όπως είχε διευκρινίσει ο Τούρκος υπουργός ναυτιλίας και επικοινωνιών Ahmet Arslan το κεφάλαιο αυτό θα ήταν περί τα 200 δισ.$ δίνοντας λεπτομέρειες από πού μπορεί να προέρχονταν τα συγκεκριμένα κονδύλια.
Αναφορικά με τους τουρκικούς σχεδιασμούς ο Timothy Ash της Nomura International Plc είπε: «Το τουρκικό επενδυτικό κεφάλαιο βρίσκεται υπό σχεδιασμό. Το κρίσιμο πρόβλημα όμως τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι ότι αν και εγχώριο του λείπει μια μιρκή λεπτομέρεια: ο “πλούτος”.
Δεν είμαι σίγουρος εάν οι τουρκικές κρατικές τράπεζες θέλουν να επωμιστούν τον ισολογισμό της Deutsche Bank σε αυτό το στάδιο. Αυτή την περίοδο έχουν αρκετά προβλήματα και προκλήσεις με την δική τους οικονομική επιβράδυνση στην Τουρκία».

Από: pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου