''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

«Μάχη» για τον αγωγό που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη

Βολές κατά του μεγάλου ρωσογερμανικού σχεδίου για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Steam II, που θα μεταφέρει μεγάλες ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου με υποθαλάσσιο αγωγό δια της Βαλτικής απευθείας από την Ρωσία στην Γερμανία, εξαπέλυσε για άλλη μια φορά ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος για θέματα ενέργειας Μάρος Σέφκοβιτς ενώ λίγες ημέρες πριν δεν είχε κρύψει την προτίμηση των Βρυξελλών στο φυσικό αέριο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Σε δηλώσεις του στο Ρόιτερ ο κ. Σέφκοβιτς δηλώνει ότι με την κατασκευή του Nord Stream II η Ευρώπη θα βρεθεί πιθανότατα με πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που έχει ανάγκη.
Αν και η Gazprom και οι Ευρωπαίοι εταίροι της έχουν συμφωνήσει για την κατασκευή του αγωγού, πολλές ανατολικοευρωπαϊκές χώρες, αλλά και οι ΗΠΑ εναντιώνονται στο σχέδιο, καθώς οι μεν ευρωπαϊκές χώρες δεν επιθυμούν συνέχιση της ενεργειακής εξάρτησης τους από την Μόσχα με κεντρικό κόμβο πλέον το Βερολίνο, ενώ οι ΗΠΑ έχουν ένα ακόμη παραπάνω λόγο, καθώς ο αγωγός ουσιαστικά παρακάμπτει την Ουκρανία, ακυρώνει τον ρόλο της ως ενεργειακού κόμβου και της στερεί σημαντικότατους οικονομικούς πόρους αλλά και στρατηγικά «όπλα» για να αντιμετωπίσει την Ρωσία.
 
liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου