Πώς η Τουρκία ανοίγει το δρόμο για αυστηρότερο έλεγχο και περισσότερη εξάρτηση των Κατεχομένων από το καθεστώς της Άγκυρας.
Η τουρκική πλευρά υπονομεύοντας ένα από τα μέτρα οικοδόμησης
εμπιστοσύνης που έχει συμφωνηθεί, προχωρά στην υλοποίηση του δικού της
σχεδίου, που είναι η ενοποίηση των ηλεκτρικών δικτύων ελευθέρων περιοχών
και κατεχομένων. Προηγήθηκε η μεταφορά νερού στα Κατεχόμενα από την
Τουρκία, που οδηγεί και στην ανάγκη μεγαλύτερης δυναμικότητας ηλεκτρικού
δικτύου.Ο Κύπριος δημοσιογράφος Κώστας Βενιζέλος γράφει στον «Φιλελεύθερο» ότι οι δυο κινήσεις εντάσσονται μέσα στην ευρύτερη προσπάθεια που καταβάλλεται για πλήρη εξάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία και αντανακλώνται και στο οικονομικό πρωτόκολλο που αναμένεται να υπογραφεί την ερχόμενη εβδομάδα.
Εννοεί ένα πρωτόκολλο μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους, το οποίο φυσικά δεν έχει καμιά ισχύ στο διεθνές δίκαιο, αλλά αυτό είναι λεπτομέρεια για την Τουρκία, η οποία τώρα ανοίγει το δρόμο για αυστηρότερο έλεγχο και περισσότερη εξάρτηση των κατεχομένων από το καθεστώς της Άγκυρας.
Μάλιστα, εν όψει του γεγονότος ότι δεν υπάρχει στην Τουρκία η απαραίτητη τεχνογνωσία, αναμένεται ότι θα υπάρξει προσπάθεια να προσεγγιστούν ξένες εταιρείες για να αναλάβουν μέρος των έργων μεταφοράς, που θα γίνει με υποθαλάσσια καλώδια. Κι εδώ θα φανεί η αδυναμία μας, που δεν επιδείξαμε σκληρή γραμμή προς όποιες εταιρίες συναλλάσσονται με το ψευδοκράτος, επειδή αυτό είναι παράνομο.
Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν Τουρκοκύπριοι που διαμαρτύρονται γι’ αυτήν την εξάρτηση από την Τουρκία και τον κατακλυσμό των Κατεχομένων από Τούρκους εποίκους, αλλά η φωνή τους είναι αδύναμη ώστε να επιβάλει τη νομιμότητα.
Και δεν έφθανε αυτό, αλλά η Τουρκία προβαίνει και σε πλήρη αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ, με έγγραφό της στον ΟΗΕ, ενέργεια που θίγει ταυτοχρόνως αφενός την Αίγυπτο, επειδή η οριοθέτηση είχε γίνει με συμφωνία Κύπρου-Αιγύπτου, αφετέρου και την Ελλάδα. Με το έγγραφο απορρίπτει την καταγγελία της Λευκωσίας για παρενόχληση από τουρκική φρεγάτα του κυπριακού ερευνητικού σκάφους που πραγματοποιούσε έρευνες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.
Η Τουρκία δεν αρκείται στην αμφισβήτηση της νομιμότητας της Κυπριακής Κυβέρνησης, αλλά οριοθετώντας και μονομερώς την κυπριακή ΑΟΖ -την οποία περιορίζει σε λίγα μίλια μόνο δυτικά της Πάφου- ακυρώνοντας και την θέση του Καστελόριζου, υποστηρίζει πως η τουρκική υφαλοκρηπίδα φτάνει μέχρι και… νότια της Κύπρου! Άρα, τα Τουρκικά πολεμικά πλοία στις περιοχές αυτές έχουν δικαίωμα παρέμβασης σε οποιαδήποτε επιστημονική ερευνητική δραστηριότητα, που γίνεται χωρίς την συναίνεση/άδεια της Τουρκίας.
Είναι σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμιά συμφωνία με τους γείτονες (ακόμη και αν συνέβαινε αυτό, είναι βέβαιο πως η Τουρκία θα την εφαρμόζει κατά τα συμφέροντά της).
Να σημειώσω δε, πως κακώς θεώρησαν κάποιοι πως η Τουρκία αποσύρει στρατεύματά της από την Κύπρο, επειδή τα χρειάζεται στα σύνορα με την Τουρκία, όπως είχε πληροφορηθεί τουρκοκυπριακή εφημερίδα. Δεν υπήρξε καμιά αποχώρηση τμημάτων του κατοχικού στρατού. Αυτό που έγινε ήταν η συνήθης αντικατάσταση των Δυνάμεων του κατοχικού καθεστώτος, που γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Η σύγχυση προκλήθηκε ενδεχομένως από το γεγονός ότι η Τουρκία πρώτα έστελνε τα καινούργια τμήματα που θα αντικαθιστούν τα παλιά και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα αποχωρούν τα τελευταία. Αυτή τη φορά πρώτα έγινε η αποχώρηση και μετά η αντικατάσταση.
Ο δε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα είπε πως «σύμφωνα με ενημέρωση από τις αρμόδιες Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν επιβεβαιώνεται το σχετικό δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας».
Εν όψει όλων αυτών -και μόνον αυτών-, είναι απορίας άξιον πως εκφράζεται από κυβερνητικούς κύκλους της Λευκωσίας αισιοδοξία περί καλής πορείας των συνομιλιών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου