''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Κάτι δεν πάει καλά με το μυαλό του Ερντογάν

“Δολοφόνε Ερντογάν”, φώναζαν οι διαδηλωτές
γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου
 
Όσοι είχαμε την τύχη να ήμαστε αυτόπτες μάρτυρες των επεισοδίων έξω από το Ινστιτούτο Brookings της Ουάσιγκτον, την περασμένη Πέμπτη, είδαμε το πραγματικό πρόσωπο του ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας.

Όπως πολύ σωστά γράφουν οι εφημερίδες στη χώρα του -όσες έμειναν να υπηρετούν την αλήθεια- και στο εξωτερικό είναι ένας στυγνός δικτάτορας χωρίς αναστολές. Περικυκλωμένος από δεκάδες φρουρούς που έφερε από την Τουρκία, και ενώ η αμερικανική Κυβέρνηση του είχε προσφέρει πολλούς καλά εκπαιδευμένους άνδρες των μυστικών υπηρεσιών, φέρθηκε ως να ήταν ο «είς και μόνος», ένας μικρός… θεός, που μπροστά του όλοι οι υπόλοιποι είναι ένα τίποτα, το απόλυτο μηδέν.

Μπροστά στους διαδηλωτές από το τουρκικό Κουρδιστάν, το συριακό Κουρδιστάν, τους Κεμαλιστές και τους Αμερικανούς ακτιβιστές της Διεθνούς Αμνηστίας, παράταξε τους υπαλλήλους της τουρκικής πρεσβείας, που έφτασαν κουστουμαρισμένοι στη λεωφόρο Μασαχουσέτης με τα διπλωματικά αυτοκίνητα και τις φρεσκοσιδερωμένες κόκκινες σημαίες.

Οι αντι-Ερντογάν διαδηλωτές, βεβαίως, ήταν περισσότεροι, και η τουρκική πρεσβεία αναγκάστηκε να νοικιάσει μεγάφωνα, τα οποία τοποθέτησε σε διπλωματικό αυτοκίνητο, για να καλύψει τις φωνές των διαμαρτυρομένων, που κατάγγειλαν τις βιαιότητες «του δολοφόνου Ερντογάν». Έτσι αποκαλούσαν τον ισλαμιστή Πρόεδρο.

Κλείστηκε για πάνω από δύο ώρες στο Brookings, όπου έβγαλε χολή για όλους όσους θεωρεί αντιπάλους του. Ανάμεσα σ’ αυτούς και τους Ελληνοκυπρίους, που μας θεωρεί ασήμαντους. Μιλά τόσο απαξιωτικά για τους Έλληνες της Κύπρου, που από μόνο του αυτό το γεγονός είναι σοβαρότατος λόγος για να του αρνηθούμε να μας υποτάξει, και μάλιστα με την υπογραφή μας.

Από την Τρίτη που έφτασε στην Ουάσιγκτον μέχρι και τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές τον «ακολούθησα» στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής μου αποστολής και μόνο. Πέρασα πολλές ώρες στο ξενοδοχείο του, το πολυτελέστατο St. Regis, όπου η τουρκική πρεσβεία είχε κρατήσει δύο ολόκληρους ορόφους.

Ανάμεσα στους φρουρούς του, που δεν καταλάβαιναν τίποτα, στους διπλωμάτες και τους λοιπούς παρατρεχάμενους, στο λόμπι του ξενοδοχείου έπαιζαν παιδάκια που τα ακολουθούσαν μαντηλοφορούσες κυρίες. Ήταν ένα θέαμα από τα χρόνια της… Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αν αφήσουμε τη φαντασία μας να… ταξιδεύσει.

Και αυτός, με βήμα ζογκλέρ του ποδοσφαίρου, να εμφανίζεται αφού προηγουμένως όλοι είχαν παραταχθεί όρθιοι για να τον χαιρετίσουν με υπόκλιση της κεφαλής. Ο άνθρωπος ζει σε έναν άλλο κόσμο, που έφτιαξε το τρικυμισμένο του μυαλό.

Είναι τόσο αυταρχικός, που δεν μπορεί να κρύψει την οργή του. Είτε αυτή κατευθύνεται στους Κούρδους και τους Κεμαλιστές, είτε προς τον Μπαράκ Ομπάμα, για τον οποίο είπε σε όλους τους συνομιλητές του πολύ άσχημα λόγια. Όλοι είναι σκάρτοι, λοιπόν, εκτός από αυτόν.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, που τον συνάντησε στο πλαίσιο της συνόδου, του τα έψαλλε για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και καλώς έπραξε. Πραγματικά, θα ήθελα να γινόταν ένα θαύμα και να εμφανίζονταν ξαφνικά στο St. Regis ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι Κύπριοι πολιτικοί της «όποιας λύσης». Να έβλεπαν αυτό το θέαμα, να έβλεπαν αυτόν τον άνθρωπο, και μετά να αποφάσιζαν για τη λύση που αξίζει στην Κύπρο και στον λαό της.

Και η λύση είναι τόσο εύκολη και τόσο απλή: Η κατοχική δύναμη δεν γίνεται, δεν πρέπει, να έχει την παραμικρή ανάμειξη ή σχέση με την Κύπρο που θέλουμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Κανένας πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορεί να ζήσει ούτε ένα λεπτό στις συνθήκες που επιβάλλει ο Ταγίπ Ερντογάν στη χώρα του και στους Τούρκους πολίτες.

Δεν είναι μόνο ο αυταρχισμός του το πρόβλημα, κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι το σύστημα που ονειρεύεται να στήσει -και το κάνει μέρα με τη μέρα- στην Τουρκία και όπου θα ασκεί επιρροή. Για ποιο λόγο άραγε τον φτύνουν οι πολίτες του και οι λαοί της περιοχής; Διότι είναι ένας σχιζοφρενής και παρανοϊκός δικτάτορας.

Ο Ερντογάν δεν κρύβεται άλλωστε. Είναι αυτό που βλέπει κανείς μπροστά στα μάτια του. Λίγο-πολύ γνωρίζετε από την ειδησεογραφία τι έκανε και τι είπε στην Ουάσιγκτον. Συναντήθηκε με τους Αμερικανο-Εβραίους και μόνο τον… πισινό του δεν τους έδωσε. Διότι είναι απομονωμένος και ευελπιστεί ότι το Ισραήλ θα ξεχάσει…

Με τους Αμερικανούς τα έσπασε και δεν έχει ίχνος αλήθειας η επίσημη ανακοίνωση για «συμμαχίες» και «φιλίες». Κουραφέξαλα των ευθυνόφοβων Αμερικανών γραφειοκρατών. Τους Κούρδους τους καθύβριζε σε κάθε ευκαιρία, όπως και τους πολιτικούς του αντιπάλους. Και τους δημοσιογράφους, ανακοίνωσε, τους έβαλε στη φυλακή διότι είναι τρομοκράτες…

Μιλώντας για το Κυπριακό, δήλωσε αδιάντροπα ότι η Τουρκία είναι η μητέρα πατρίδα των Τουρκοκυπρίων. Για όσους γνωρίζουμε το Κυπριακό, καταλάβαμε… Η Τουρκία, είπε, είναι μία από τις εγγυήτριες στην Κύπρο… Και αυτό το καταλάβαμε… Η τουρκοκυπριακή κοινότητα, εξήγησε, έχει επανειλημμένα παρουσιάσει την επιθυμία της για διευθέτηση. Το κατανοήσαμε, σουλτάνε μας.

Τι άλλο εκστόμισε; Ότι αν οι Ελληνοκύπριοι ανταποκριθούν ευνοϊκά, θα μπορέσουμε να επιτύχουμε τη διευθέτηση στη νήσο. Βέβαια-βέβαια… Οι Ελληνοκύπριοι είναι κατακτητές, οι Ελληνοκύπριοι είναι αυτοί που διατηρούν και συντηρούν 40 χιλιάδες στρατιώτες. Αν το επιτύχουμε -συνέχισε ο εφέντης- τότε θα έχουμε πολλές σημαντικές ευκαιρίες, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών έργων.

Εμ πες το, άρχοντα… Θέλεις και το φυσικό αέριο και ό,τι άλλο διαθέτει η κυπριακή γη και οι κυπριακές θάλασσες… Πρέπει κάποια στιγμή τα αστεία να τελειώνουν, κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας. Ο κυπριακός λαός δεν σας εξέλεξε για να παραδοθούν οι τύχες του σε έναν ψυχοπαθή ισλαμιστή…

Υστερόγραφο: Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στάθηκε βράχος μέχρι την τελευταία στιγμή και δεν έδωσε διμερή συνάντηση στον Ταγίπ Ερντογάν. Τα είπαν στο «πόδι». Διέπραξε πολλά λάθη ο κ. Ομπάμα σε ό,τι αφορά τον ισλαμιστή Πρόεδρο της Τουρκίας. Είχε φτάσει στο σημείο να τον συμβουλεύεται και για την ανατροφή των δύο θυγατέρων του. Τι συμβουλές να του δώσει; Πώς να κλέβουν όπως ο γιος του Μπιλάλ, που στα 30 του χρόνια, και χωρίς να εργαστεί, είναι εφοπλιστής;

Ο κ. Ομπάμα εξέφρασε τις πραγματικές του σκέψεις για τον κ. Ερντογάν: Είναι ένας αυταρχικός άνθρωπος, είπε. Και αυτή είναι η μόνη αλήθεια. Διότι οι αυταρχικοί είναι και εξαιρετικά επικίνδυνοι άνθρωποι… 
(philenews / mignatiou)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου