''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Πούτιν προς Άσαντ: "Δεν θα σας αφήσουμε να χάσετε"

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν διαβεβαίωσε προσωπικά τον Μπασάρ αλ-Άσαντ
ότι η Ρωσία δεν θα αφήσει τη συριακή κυβέρνηση να χάσει τον εμφύλιο πόλεμο, σύμφωνα με έναν ανώτερο βουλευτή ο οποίος συναντήθηκε πρόσφατα με τον Σύρο πρόεδρο.Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στη Δαμασκό, στο πλαίσιο μιας διερευνητικής αποστολής, ο συντηρητικός βουλευτής Ντέιβιντ Ντέιβις συνομίλησε κατ' ιδίαν με τον Πρόεδρο Άσαντ. Όπως είπε στο BBC, συζήτησαν με τον Σύρο ηγέτη τα κίνητρα πίσω από τη μερική απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων του Προέδρου Πούτιν από τη χώρα, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα αποδείχθηκαν καθοριστικά για να στραφεί η μάχη υπέρ του καθεστώτος. "Η ρωσική παρέμβαση επανέφερε πλήρως την ισχύ του συριακού στρατού. Ρώτησα τον Πούτιν γιατί τη μείωσε" είπε ο Ντέιβις. "Ο Άσαντ είπε, επειδή η Ρωσία είχε επικριθεί για την στασιμότητα των ειρηνευτικών συνομιλιών, αφαιρώντας του το κίνητρο να το διαπραγματευτεί. Αλλά τότε είπε κάτι, σχεδόν σαν να του ξέφυγε. Ο Πούτιν είπε 'δεν θα σας αφήσουμε να χάσετε'. Για μένα, αυτό ήταν κατά κάποιο τρόπο η πιο σημαντική φράση από όλη την επίσκεψη".
Ο Ντέιβις, πρώην υπουργός και πιθανός ηγέτης των Συντηρητικών κάποτε, είπε ότι η διασφάλιση της ρωσικής υποστήριξης, αν είχε δοθεί, σήμαινε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μόνο νίκη για το καθεστώς στη Συρία, ή μια συμφωνία μέσω διαπραγματεύσεων. Η Δύση, είπε, θα πρέπει επομένως να ξεκινήσει μια στρατηγική οικονομικής πειθούς και να προσφέρει στο καθεστώς "ένα σχέδιο Μάρσαλ για τη Συρία". "Η Συρία ήταν η Γερμανία του Λεβάντε. Αυτό μας επιτρέπει να πούμε: αν θέλετε αυτό, πρέπει να διαπραγματευτούμε σωστά, να κάνουμε ό,τι θέλουμε και να δημιουργήσουμε ένα πολιτισμένο καθεστώς".
Ο Πρόεδρος Πούτιν διέταξε την απόσυρση της πλειοψηφίας των στρατευμάτων της Ρωσίας από τη Συρία το Μάρτιο, οδηγώντας σε εικασίες για ρήξη μεταξύ της Δαμασκού και της Μόσχας. Ωστόσο, η Ρωσία έχει διατηρήσει μία στρατιωτική παρουσία στη χώρα, και το καθεστώς συνεχίζει να έχει κέρδη έναντι των επαναστατικών δυνάμεων της χώρας, ενώ πρόσφατα κατάφερε να διώξει τους μαχητές του Isis από την αρχαία πόλη της Παλμύρας και τη γύρω περιοχή.

independent.co.uk
http://www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου