''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Οι 17 “απαιτήσεις” της Τουρκίας στο Αιγαίο κατατέθηκαν σε έγγραφο προς το ΝΑΤΟ! Ποιες είναι

 
Έγγραφο 17 σημείων με το οποίο αμφισβητεί τα πάντα στο Αιγαίο κατέθεσε στην στρατιωτική επιτροπή του ΝΑΤΟ η Τουρκία.Το έγγραφο κατατέθηκε στις 15 Φεβρουαρίου και τα όσα περιέχει συνιστούν πρόκληση. Το θέμα βεβαίως δεν είναι τι υποστηρίζουν οι Τούρκοι ,το οποίο είναι και γνωστό, αλλά πως θα αντιδράσει το ΝΑΤΟ. Μέχρι στιγμής εξακολουθεί να τηρεί τη γνωστή στάση του Πόντιου Πιλάτου, παριστάνοντας ότι δεν ακούει τα όσα παράλογα υποστηρίζει η Άγκυρα.

Στην συνάντηση που είχε ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Αποστολάκης με τον Γερμανό διοικητή της SNMG2 την Παρασκευή έγινε σαφές ότι η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί οποιαδήποτε αλλαγή σ΄ όσα έχουν συμφωνηθεί . Μένει να δούμε αν η πολιτική ηγεσία θα τηρήσει τις “κόκκινες γραμμές” σε πιέσεις που πιθανότατα θα ασκηθούν από τις Βρυξέλλες.

Το έγγραφο 17 σημείων το οποίο αποκαλύπτει η Καθημερινή περιλαμβάνει άμεσα ή έμμεσα το σύνολο των διεκδικήσεων της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας .

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Τουρκία αμφισβητεί τον εθνικό εναέριο χώρο των δέκα μιλίων, ζητεί να μην κατατίθενται σχέδια πτήσης στο FIR Αθήνας, ζητεί από τα πλοία του ΝΑΤΟ να μην ελλιμενίζονται στα Δωδεκάνησα που θεωρεί αποστρατικοποιημένα, ενώ επιμένει φυσικά στις δικές της θέσεις για τις περιοχές έρευνας και διάσωσης διεκδικώντας την ευθύνη στο μισό Αιγαίο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Τουρκία αμφισβητεί ανοιχτά την ελληνικότητα των νησιών, γεγονός που για πρώτη φορά εμπεριέχεται σε επίσημο έγγραφο που κατατίθεται στο ΝΑΤΟ.
Όπως προκύπτει από το κείμενο, η Τουρκία, πέραν πάσης λογικής, απαιτεί να μην γίνεται λόγος για εναέριο χώρο του Αιγαίου, αλλά «εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ».
Απαιτεί επίσης από τη Συμμαχία να μην χρησιμοποιεί ονόματα, προφανώς νησιών «με τρόπο ο οποίος θα δημιουργήσει αχρείαστο περισπασμό, μπορεί να προκαλέσει δυσαρέσκεια ή θα μπορούσε να ληφθεί ως προώθηση των εθνικών συμφερόντων». Το δημοσίευμα αναφέρει πως η συγκεκριμένη αναφορά έχει να κάνει με τα 16 μικρά νησιά που οι Τούρκοι θεωρούν πως δεν ανήκουν στην Ελλάδα και τους έχουν δώσει τουρκικά ονόματα όπως Ίμια και Καρντάκ και θεωρούν ότι ανήκουν στην Τουρκία.
Επίσης, όπως προκύπτει από το έγγραφο, η Τουρκία δεν δέχονται να εισέρχονται οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ σε περιοχές έρευνας και διάσωσης που θεωρεί (παράνομα) αρμοδιότητά της, τα εναέρια μέσα να μην υποβάλλουν σχέδια πτήσης και τα πλοία να κινούνται εκτός των χωρικών υδάτων της Τουρκίας.

Militaire.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου