''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Συρία: Το σημαντικότερο επίτευγμα του στρατού- ανακατάληψη όλης της περιοχής βόρεια της Λαττάκεια

Τα συριακά στρατεύματα και οι πολιτοφύλακες που συνεπικουρούν κατέλαβαν την Τετάρτη μια μεγάλη περιοχή, προπύργιο των Ισλαμιστών ανταρτών,
 στη βορειοδυτική επαρχία της Συρίας, Λαττάκεια, μία ημέρα μετά την ανακατάληψη πόλης- κλειδί από τους αντάρτες, όπως αναφέρει η λιβανική ‘Σταρ’.
Η περιοχή που έλεγχαν οι Ισλαμιστές αντάρτες, γνωστής ως Τζαμπάλ αλ Ακράντ, έπεσε μετά από την ανακατάληψη της πόλης Σάλμα, χθες το απόγευμα.
Η πτώση της Σάλμα σηματοδότησε ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα του στρατού της Συρίας, αφότου η Ρωσία άρχισε αεροπορικές επιδρομές στη χώρα τον περασμένο Σεπτέμβριο για να καλύψει τις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ Άσαντ.
Την Τετάρτη τα κυβερνητικά στρατεύματα κατέλαβαν τα χωριά Μρουνίγια και Μαρί Καβκά, κοντά στη Σάλμα, συνεχίζοντας τις προόδους τους στην περιοχή, με τη βοήθεια των έντονων ρωσικών αεροπορικών βομβαρδισμών.
Η Σάλμα, πόλη στρατηγικής σημασίας στα βουνά της Λαττάκεια, βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των ανταρτών τα τελευταία τρία χρόνια, ώσπου απελευθερώθηκε από τις κυβερνητικές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από φιλοκυβερνητικές πολιτοφύλακες.
Η πτώση της Σάλμα αποτέλεσε ένα σοβαρό πλήγμα για τους ισλαμιστές στην περιοχή που συνορεύει με την Τουρκία.
Η πόλη Σάλμα κατοικούνταν παλαιότερα, κυρίως από την αίρεση των Αλεβιτών, στην οποία ανήκει και ο Άσαντ και είναι ένα παρακλάδι του σιιτικού Ισλάμ.
Η ανακατάληψη της πόλης είναι το επιστέγασμα μιας σειράς προσπαθειών των κυβερνητικών στρατευμάτων και της σιιτικής μαχητικής ομάδας ‘Χεζμπολάχ’ του Λιβάνου, με την υποστήριξη, βέβαια, της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας.


The Hellenic Information Team

© Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου