''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Γόρτυνος Ιερεμίας: Μεγάλο λάθος και αγραμματοσύνη να λέμε τους παπικούς «Καθολική Εκκλησία»

Γόρτυνος Ιερεμίας: Μεγάλο λάθος και αγραμματοσύνη να λέμε τους παπικούς «Καθολική Εκκλησία»

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΓΟΡΤΥΝΟΣ ΙΕΡΕΜΙΑ
Ο ΑΓΙΟΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ
Ο λόγος του περί καθολικής Εκκλησίας


1. Σήμερα, αδελφοί μου χριστιανοί, η αγία μας Εκκλησία εορτάζει τον άγιο Ιγνάτιο τον «θεοφόρο», που έχει πολύ υψηλή και ωραία θεολογία. Ο ίδιος αρεσκόταν να ονομάζεται «θεοφόρος», γιατί το ένοιωθε δυνατά ότι είχε μέσα του τον Χριστό.
Στον αυτοκράτορα Τραιανό, που τον ρώτησε «ποιός είναι θεοφόρος;», ο άγιος απάντησε: «Ο Χριστόν έχων εν στέρνοις»! Καί αυτό, χριστιανοί μου, ισχύει για κάθε άγιο. Όλοι οι άγιοί μας είναι θεοφόροι και όλοι οι χριστιανοί γίνονται θεοφόροι με την Θεία Κοινωνία που λαμβάνουν.
2. Ναί! Ο άγιος Ιγνάτιος μας λέγει στις επιστολές του ότι οι χριστιανοί με την Θεία Κοινωνία γίνονται «θεοφόροι», γιατί κοινωνούν τον Θεό. Καί μας λέγει ακόμη ο άγιος ότι με την Θεία Κοινωνία γινόμαστε «ναοφόροι». Δηλαδή γινόμαστε ναός. «Ναός» σημαίνει κατοικία, του Θεού κατοικία. Γιατί στον Ναό ο Ιησούς Χριστός είναι και σωματικά παρών, επειδή πάνω στην αγία Τράπεζά Του είναι το Σώμα Του και το Αίμα Του. Αυτό λοιπόν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού το λαμβάνουμε με την Θεία Κοινωνία και γι᾽ αυτό γινόμαστε «ναοφόροι», λέγει ο άγιος Ιγνάτιος. – Αυτοί πάλι που κοινωνούν με πίστη και καθαρότητα τα Άχραντα Μυστήρια γίνονται και «χριστοφόροι», λέγει ο άγιος Ιγνάτιος. Λέγονται έτσι γιατί παίρνουν μέσα τους τον Χριστό. «Εν-χρίστωση», λέγεται αυτό, χριστιανοί μου. «Μέσα μας», δηλαδή, έχουμε τον Χριστό με την Θεία Κοινωνία και όχι απλά δίπλα μας ή πάνω μας!
Αλλά αν ζούμε πραγματικά την «εν-χρίστωση», το να έχουμε δηλαδή μέσα μας τον Χριστό, αυτό πρέπει να μας κάνει να θέλουμε να μιμούμεθα και την ζωή του Χριστού. Ο άγιος Ιγνάτιος σ᾽ αυτούς που ήθελαν να τον εμποδίσουν να μη μαρτυρήσει για τον Χριστό, αυτός τους έλεγε να μην του κάνουν τέτοιο κακό, γιατί θέλει να είναι μιμητής του πάθους του Χριστού. Καί σε όλους μας λέγει «μιμηταί του Κυρίου σπουδάζωμεν είναι».
3. Επίσης ωραία είναι αυτά που λέγει ο άγιος Ιγνάτιος για την Εκκλησία. (α) Ο άγιος είναι ο πρώτος Πατέρας που λέγει καθαρά το τι είναι Εκκλησία. Εκκλησία, λέγει, ο άγιος Ιγνάτιος είναι η αγία Τράπεζα. «Το Θυσιαστήριο», λέγει επί λέξει. Δηλαδή, Εκκλησία είναι αυτό που γίνεται πάνω στην αγία Τράπεζα, πάνω στο ιερό Θυσιαστήριο. Καί πάνω στην αγία Τράπεζα τελείται η Θεία Λειτουργία. Αυτό είναι Εκκλησία, αδελφοί μου χριστιανοί. Ώστε, μόνο αυτός που γεύεται την Θεία Λειτουργία με τον γλυκό της Καρπό, την Θεία Κοινωνία, μόνον αυτός νοεί το τι είναι Εκκλησία. Με την Θεία Κοινωνία έχουμε μία μυστική ένωση και με τον Θεό και μεταξύ μας. Αυτή η ένωση είναι Εκκλησία. Την ένωση όμως αυτή δεν μπορούμε να την έχουμε με τους παπικούς, γιατί με αυτούς δεν μπορούμε να τελέσουμε μαζί την Θεία Λειτουργία. Αφού λοιπόν κατά τον άγιο Ιγνάτιο τον θεοφόρο Εκκλησία είναι η Θεία Λειτουργία («το Θυσιαστήριο») και αφού με τους παπικούς δεν μπορούμε να τελέσουμε την Θεία Λειτουργία, γιατί αποκόπηκαν από την Ορθόδοξη πίστη, άρα οι παπικοί δεν είναι Εκκλησία. Είναι πολύ λογικό το συμπέρασμα αυτό.
(β) Επίσης ο άγιος Ιγνάτιος είναι ο πρώτος πατέρας που ονομάζει την Εκκλησία «καθολική». Λάθος, πολύ μεγάλο λάθος και αγραμματοσύνη είναι να λέμε τους παπικούς «Καθολική Εκκλησία». «Καθολική Εκκλησία» είμαστε εμείς οι Ορθόδοξοι. Έτσι λέμε κάθε φορά στο «Πιστεύω» μας: «Εις μίαν αγίαν, καθολικήν και αποστολικήν Εκκλησίαν», ομολογούμε. Λέγεται δε «καθολική» η Εκκλησία μας, διότι είναι πλήρης, είναι ολόκληρη και όχι ένα κομμάτι («κλάδος») από την όλη Εκκλησία. Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας έχει όλη την αλήθεια και δεν της λείπει τίποτε. Ως «Καθολική» η Εκκλησία μας σημαίνει ότι είναι Οικουμενική. Καί ο Πατριάρχης των Ορθοδόξων λέγεται «Οικουμενικός». Σ᾽ αυτήν την Καθολική-Οικουμενική Εκκλησία ανήκαν κάποτε και οι παπικοί ως Ορθόδοξοι. Αλλά έπεσαν σε αιρέσεις και αναθεματίστηκαν για τις αιρέσεις τους αυτές. Η αποκοπή αυτή των Καθολικών δεν σημαίνει καθόλου, μα καθόλου δεν σημαίνει ότι έπαυσε η Εκκλησία μας να είναι Καθολική και Οικουμενική. Αρκεί μόνο Αυτή να διατηρεί την «καθόλου», την όλη πίστη και ας είναι ολίγοι μόνο όσοι κρατούν την πίστη αυτή. Αυτό μας λέγει η ιστορία της Εκκλησίας μας, αυτό μας λέει η επιστήμη της ορθόδοξης εκκλησιολογίας. Όποιος τώρα λέγει και πράττει διαφορετικά από αυτό δεν έρχεται μόνο ενάντιος προς τον άγιο Ιγνάτιο και όλους τους αγίους πατέρες, αλλά αποδεικνύεται και ως μη επιστήμονας.
4. Χριστιανοί μου, ας κρατήσουμε την πίστη μας ακεραία και «καθολική», όπως μας την παρέδωσαν οι άγιοι Πατέρες. Στην πλάνη των αιρετικών ο άγιος Ιγνάτιος μας λέει να κλείνουμε τα αυτιά μας. Επί λέξει μας λέει στην προς Τραλλιανούς επιστολή του: «Κωφώθητε»!
Καλά Χριστούγεννα!
Με πολλές ευχές,
† Ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας


Από agioritikovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου