''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

2016: Γκρίζες προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία

Μία από τις μεγαλύτερες βρετανικές τράπεζες, η HSBC, δημοσίευσε μια μελέτη που εξετάζει τα πιθανά σενάρια ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας κατά το 2016.
Η έκθεση επικεντρώνεται στους μείζονες κινδύνους που θα μπορούσαν να επηρεάσουν όλες τις χώρες.
Η μελέτη αναλύει διάφορους παράγοντες που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη διεθνή οικονομική κατάσταση, αναφέρει ιστοσελίδα Zero Hedge.
Η στασιμότητα της νομισματικής πολιτικής
Οι νομισματικές αρχές των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, δεν είναι σε θέση να ξεκινήσουν μια νέα πολιτική για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.
Δεν υπάρχουν πλέον βιώσιμες εναλλακτικές προσφορές, ενώ στην τρέχουσα ποσοτική χαλάρωση, η δημοσιονομική πολιτική και τα επιτόκια είναι αρνητικά, δηλαδή αναποτελεσματικά. Ως αποτέλεσμα, οι μετοχές θα μπορούσαν να πέσουν, ειδικά σε αναδυόμενες αγορές.

Χάος στην αγορά πετρελαίου

Υπάρχει κίνδυνος αιφνίδιας αύξησης των τιμών πετρελαίου που θα συμβούν μετά την πιθανότατη πτώση των αμερικανικών εξαγωγών το 2016.
Αν αυτή η μείωση είναι πολύ ισχυρή, η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ), μπορεί να είναι ανεπαρκής για να καλύψει τη ζήτηση, ενώ οι άλλες χώρες που παράγουν πετρέλαιο που ήδη το εξάγουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα ψηφίσει για το «Brexit»

Η αβεβαιότητα για το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου στο πλαίσιο της ΕΕ επηρεάζει την οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη.
Πολλές εταιρείες θα μπορούσαν να φύγουν από τη χώρα για να μη χάσουν την πρόσβαση στις αγορές της ΕΕ.
Αυτό θα προκαλέσει μαζικές πωλήσεις στη στερλίνα και θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει προβλήματα για την πληρωμή των χρεών στην περιφέρεια της ΕΕ, που θα αντιμετώπιζε επίσης τον «ενθουσιασμό» των αυτονομιστών όπως π.χ. της Βαρκελώνης

Οι τεχνικές βλάβες στα χρηματιστήρια

Οι αυτόματες αλλαγές υψηλής συχνότητας έχουν γίνει ένα μεγάλο πρόβλημα για τις πλατφόρμες συναλλαγών, που μερικές φορές απλά δεν έχουν το χρόνο να επεξεργαστούν τις τεράστιες ποσότητες πληροφοριών.
Ως αποτέλεσμα αυτών των αποτυχιών, η αγορά μπορεί να πέσει στο 10% ή ακόμη περισσότερο.
Σύμφωνα με την HSBC, ο αντίκτυπος αυτών των αποτυχιών θα αυξηθεί και θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της ρευστότητας στην αγορά.

Απειλές από περιφερειακές χώρες της ΕΕ

Το σύνολο των οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών προβλημάτων που θα μπορούσε να θέσει το ζήτημα αποχώρησης μιας χώρας από την ευρωζώνη, θα έχει σημαντική επίδραση στην παγκόσμια οικονομία, παρόμοια με την κρίση του 2011 στη ζώνη του ευρώ.
Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, για παράδειγμα, αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και η Ελλάδα εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις της με πολύ αργό ρυθμό.
Αυτή η κατάσταση θα σήμαινε πιθανότατα μια απρόβλεπτη πτώση του ευρώ…

tribune

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου