''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΧΤΙΖΟΥΝ ΝΑΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΑΪΣΙΟ (ΦΩΤΟ)

Του Αντώνη Μακατούνη
«Κάτω τα όπλα» για τον άγιο Παϊσιο
Οι «φαντάροι» αφήνουν τα όπλα για τον άγιο Παϊσιο
Οι στρατιώτες του Αμπελώνα Λαρίσης χτίζουν ναό για τον άγιο Παϊσιο

    «Άφησαν» τα όπλα οι στρατιώτες του σώματος του Μηχανικού στον όμορφο Αμπελώνα Λάρισας εξαιτίας ενός ιερού σκοπού, την ανέγερση ναού προς τιμή του νεότερου αγίου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, του Οσίου Παϊσίου. Τον θεμέλιο λίθο στο νέο ιερό ναό που είναι αφιερωμένος στον λαοφιλή γέροντα έθεσαν πριν από λίγες ημέρες ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κύριος Ιγνάτιος μαζί με τον Διοικητή του Στρατοπέδου “Παπαβασιλοπούλου” κύριο Κωνσταντίνο Κωστόπουλο, στην όμορφη κωμόπολη της Θεσσαλίας.
Παρουσία του Στρατηγού Διοικητού της 1ης Στρατιάς κυρίου Ιωάννου Ηλιόπουλου, του Δημάρχου Τυρνάβου κυρίου Παναγιώτη Σαρχώση, εκπροσώπου της Περιφέρειας Θεσσαλίας και πολλών προσκυνητών τόσο από τον Αμπελώνα όσο και από την Λάρισα τελέσθηκε ο καθιερωμένος αγιασμός. Αξιοσημείωτο είναι ότι την πρωτοβουλία της ανεγέρσεως του εν λόγω ναού την είχε ο Διοικητής του Στρατοπέδου κύριος Κωνσταντίνος Κωστόπουλος ο οποίος απέδειξε έμπρακτα τη μεγάλη του πίστη στο πρόσωπο του αγίου Παϊσίου.
«Ήταν αρχικά η έμπνευση του Μητροπολίτου του μας. Όμως λόγω του γεγονότος ότι ο Διοικητής είναι ευσεβής και πνευματικός άνθρωπος, εμφανίσθηκε μία ημέρα στον Σεβασμιώτατο και του είπε ότι έχουμε αυτή την επιθυμία (την ανέγερση του ναού) και θέλουμε να μας καθοδηγήσετε. Ήταν μάλιστα πολύ αισιόδοξος ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί ο ναός. Ο πόθος που έχει μέσα στην καρδιά του τον οδηγεί να φέρει εις πέρας το ιερό αυτό έργο. Όσον αφορά την τελετή, έμεινε χαραγμένη στις καρδιές όλων. Προσήλθαν πολλοί ευσεβείς χριστιανοί που ευλαβούνται εδώ και πολλά χρόνια τον άγιο Παϊσιο, προτού ακόμα αγιοκαταταχθεί», αναφέρει περιχαρής στην «Ορθόδοξη Αλήθεια» ο πρωτοσύγκελος της τοπικής μητρόπολης πατήρ Αχίλλιος Τσούτσουρας, ενώ συμπληρώνει σχετικά με τη συγκινητική και αξιέπαινη συνεισφορά στο ιερό εγχείρημα των στρατιωτών, που λόγω της νεαρής ηλικίας τους δεν πρόλαβαν να γνωρίσουν τον άγιο γέροντα, όμως τον έχουν μέσα στην ψυχή τους, «Θα βοηθήσουν πολύ οι στρατιώτες, θα είναι αυτοί οι κτήτορες. Θα το αναλάβουν εξ’ ολοκλήρου σχεδόν εκείνοι το έργο.
Είναι πάρα πολύ συγκινητική κίνηση. Μας εκπλήσσει το γεγονός ότι νέα παιδιά, που δεν ξέρουν πολλά πράγματα για την πίστη μας, γνωρίζουν όμως τον άγιο Παϊσιο. Ίσως από κάποιο βιβλίο, ή τον ‘‘συναντούν’’ ακόμα και μέσα από το διαδίκτυο και διαβάζουν τις συμβουλές του προς τους νέους. Αποτέλεσμα αυτού είναι να τον γνωρίζουν πολύ καλά.
Όταν έκανε αναφορά για τον βίο του γέροντα ο σεβασμιώτατος με προσωπικές μαρτυρίες του αφού τον είχε συναντήσει αρκετές φορές, όλοι ανταποκρίθηκαν και φαινόταν ότι ήξεραν πολλά -σαν να τον είχαν γνωρίσει-, παρότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο αφού οι περισσότεροι υπηρετούντες είναι πολύ νέοι σε ηλικία. Πιστεύω ότι σύντομα θα δούμε το ναό ολοκληρωμένο αφού κινούνται με γρήγορους ρυθμούς, σύντομα θα τα καταφέρουν». 
Ο επιχώριος μητροπολίτης κύριος Ιγνάτιος τόνισε επίσης την σπουδαιότητα που έχει στην εποχή της κρίσης η κατασκευή ενός ναού, όταν τα άλλα δόγματα στις Ευρωπαικές πόλεις ξεπουλάνε τους ιερούς τους χώρους τους εν αντιθέσει με τους Ορθοδόξους που διαρκώς χτίζουν Εκκλησίες και προέτρεψε τους πιστούς να προσεύχονται καθημερινά στο νέο Άγιο της Εκκλησίας μας, τον Άγιο Παίσιο τον Αγιορείτη, ο οποίος καθημερινά επιτελεί θαύματα και αποτελεί στήριγμα για τον δοκιμαζόμενο λαό της πατρίδας μας.
«Φαίνεται η δύναμη της πίστης και η διάθεση των ψυχών των ανθρώπων.
Ο σεβασμιώτατος δεν το είπε τυχαία, ούτε επειδή το έχει ακούσει από κάπου. Θυμάμαι ήμασταν μαζί μία φορά με πολλούς πατέρες και είχαμε πάει στο Έσσεξ της Αγγλίας. Περνώντας από μία κεντρικότατη οδό είδαμε έναν τεράστιο ναό των Αγγλικανών να έχει γίνει κατάστημα υποδημάτων και ενδυμάτων με βιτρίνες.
Είναι γνωστό ότι πολλά δόγματα σε πολλές χώρες στο εξωτερικό πουλούν τους ναούς τους γιατί δεν υπάρχει λόγος να τους έχουν. Πόσο σημαντικό είναι σήμερα στην Ορθόδοξη Ελλάδα παρότι έχει τόσες εκκλησίες και μοναστήρια να χτίζουμε καινούριους ναούς και μάλιστα στους νέους αγίους μας, σημαίνει ότι έχουμε ανάγκη να λατρεύουμε το θεό και τους αγίους μας», καταλήγει ο πατήρ Αχίλλιος. 
Στο τέλος όλοι ανανέωσαν την από κοινού παρουσία τους- το «ιερό ραντεβού» τους- στο στρατόπεδο για τα μελλοντικά θυρανοίξια και εγκαίνια του ναού, που δεν θα αργήσουν να γίνουν αφού οι φαντάροι νυχθημερόν εργάζονται πυρετωδώς έχοντας ιερό κίνητρο.
 Από: arxon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου