''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Το τέλος των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή

 
Στην αρχή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο χριστιανικός πληθυσμός της Μέσης Ανατολής ήταν τόσο μεγάλος, που έφθανε περίπου στο 20%.

Σήμερα, είναι περίπου στο 4%. Εκτιμάται ότι έχουν απομείνει περίπου 13 εκατομμύρια Χριστιανοί στην περιοχή και ο αριθμός αυτός ενδέχεται να μειωθεί ακόμη περισσότερο. Με το σημερινό ρυθμό μείωσης, μπορεί κάλλιστα να μην υπάρχει σημαντική χριστιανική παρουσία στη Μέση Ανατολή, σε μια γενιά ή δύο.
 

Η άνοδος του διεθνούς τζιχαντισμού, κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών, έκανε την εκστρατεία κατά των Χριστιανών πυρετώδη. Ομάδες τζιχαντιστών, όπως η Αλ Κάιντα, ήταν ιδιαίτερα επιτυχείς στο να παρουσιάζουν τις συγκρούσεις ως έναν ολομέτωπο πόλεμο μεταξύ του Χριστιανισμού και του Ισλάμ. Πολλοί από τους Μουσουλμάνους της περιοχής, ακόμη και εκείνοι που δεν υποστηρίζουν την Αλ Κάιντα, πλέον φανερά πιστεύουν ότι οι Χριστιανοί της Μέσης Ανατολής είναι στενοί σύμμαχοι είτε των δυτικών «σταυροφόρων» (όπως στο Ιράκ) ή των «άθεων» τυράννων και δικτατόρων (όπως στη Συρία και την Αίγυπτο).

Ο χριστιανικός πληθυσμός της Συρίας έχει πέσει από το 30% το 1920 σε λιγότερο από 10% σήμερα. Αν και αυτή η μαζική έξοδος έχει επιδεινωθεί από τον εμφύλιο πόλεμο, η πραγματική αιτία της έγκειται στην εδώ και δεκαετίες ψυχολογική αλλαγή που συνέβη σε όλη την περιοχή, καθώς οι Χριστιανοί αναγνωρίζονταν πια ως εχθροί. Ωστόσο, επειδή πολλοί Χριστιανοί της Συρίας ήταν ένθερμοι υποστηρικτές του καθεστώτος Άσαντ - είτε γιατί οι περιουσίες τους συνδέονταν με την κυβέρνηση είτε επειδή φοβούνταν τη δίωξη που μπορεί να ακολουθήσει αν ανατραπεί ο Άσαντ - ήταν εύκολο για τη συριακή αντιπολίτευση να παρουσιάσει τους Χριστιανούς της χώρας, ως de facto συνεργάτες ενός βάναυσου καθεστώτος, υπεύθυνου για τη μαζική δολοφονία των πολιτών του.

Ζημιές σε εκκλησίες

Από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου, περισσότερες από 40 εκκλησίες υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν, πάνω από χίλιοι Χριστιανοί σκοτώθηκαν και εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι εκτοπίστηκαν.

Μια παρόμοια δυναμική λειτούργησε στην Αίγυπτο, η οποία μπορεί να υπερηφανεύεται για τον παλαιότερο και μεγαλύτερο χριστιανικό πληθυσμό της Μέσης Ανατολής (Οι Κόπτες αποτελούν περίπου το 10% του πληθυσμού ή περί τα οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι). Πολλοί Χριστιανοί τής Αιγύπτου, δεν έκρυψαν την υποστήριξή τους προς το στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε τον δημοκρατικά εκλεγμένο, υποστηριζόμενο από την Μουσουλμανική Αδελφότητα πρόεδρο, από το αξίωμά του. Αυτή η υποστήριξη έχει ανοίξει το δρόμο για αχαρακτήριστες πράξεις βίας από ορισμένους υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων, εναντίον των χριστιανικών μειονοτήτων της χώρας. Παρά το γεγονός ότι οι ισλαμιστές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της βίας, δεν είναι οι μόνοι υπεύθυνοι.

Στο Ιράκ η προέλαση των τζιχαντιστών ανάγκασε χιλιάδες χριστιανούς να εγκαταλείψουν τις εστίες τους με κατεύθυνση το Κουρδιστάν. Σύμφωνα με υπολογισμούς μη κυβερνητικών οργανώσεων, ο χριστιανικός πληθυσμός του Ιράκ είναι περίπου 350 χιλιάδες. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν πλέον πάρει το δρόμο της προσφυγιάς.

premium.paratiritis.gr

http://www.freepen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου