''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Η πρώτη στον κόσμο ανάσχεση επιθετικής παιδικής λευχαιμίας με πειραματική θεραπεία

Η πρώτη στον κόσμο ανάσχεση επιθετικής παιδικής λευχαιμίας με πειραματική θεραπεία
Γράφει η Βίκυ Καρατζαφέρη

Για πρώτη φορά σώθηκε η ζωή ενός ανθρώπου από επεξεργασία γονιδίων.

Η μόλις ενός έτους Layla σιγόσβηνε από λευχαιμία, αλλά με τη νέα θεραπεία ο καρκίνος για την ώρα δεν επανεμφανίστηκε.Είναι από τις ειδήσεις που φέρνουν δάκρυα χαράς και συγκίνησης.
 Η γλυκύτατη Layla, από τη Βρετανία, είχε λευχαιμία και οι γιατροί δεν είχαν ελπίδες, καθώς, όλες οι θεραπείες που δοκιμάστηκαν, απέτυχαν. Οι γονείς της δεν το έβαλαν κάτω και ζήτησαν από τους γιατρούς να κάνουν οτιδήποτε, προκειμένου να εξαντλήσουν κάθε πιθανότητα. Έτσι κι έγινε. Οι γιατροί πήραν έγκριση να χρησιμοποιήσουν μία πειραματική θεραπεία με ανοσοποιητικά κύτταρα από δότη, τα οποία είχαν υποστεί την κατάλληλη γενετική τροποποίηση, ώστε να καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα.
Μέσα σε έναν μήνα τα γενετικά τροποποιημένα κύτταρα είχαν "εξοντώσει" τα καρκινικά κύτταρα στο μυελό των οστών της λιλιπούτειας ασθενούς. Βέβαια, όπως εξήγησε η επιστημονική ομάδα, που έφερε σε πέρας το πρωτοποριακό εγχείρημα, σε συνέντευξη τύπου, που έγινε χθες στο Λονδίνο, είναι πολύ νωρίς να πει κάποιος ότι το παιδί θεραπεύθηκε. Θα χρειαστούν περίπου δύο χρόνια μέχρι να ξεκαθαριστεί αυτό. Πάντως η μικρή μοιράζει απλόχερα το χαμόγελό της, μιας και η πορεία της υγείας της εξελίσσεται καλά και, τουλάχιστον για την ώρα, δεν υπάρχουν ίχνη επανεμφάνισης του καρκίνου.
Η Layla διαγνώστηκε με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία - την πιο συχνή μορφή παιδικής λευχαιμίας - στην τρυφερή ηλικία των 3 μηνών. Πρόκειται για μια ασθένεια, στην οποία τα καρκινικά βλαστοκύτταρα στον μυελό των οστών διασπείρουν στο αίμα ανώριμα ανοσοποιητικά κύτταρα. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο Great Ormond Street, προκειμένου να ξεκινήσει χημειοθεραπεία και στη συνέχεια να υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών. Απέτυχαν, όλα, όμως και μέσα σε δύο μήνες το κοριτσάκι παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση.
«Ήταν τρομακτικό το ότι η θεραπεία δεν είχε δοκιμαστεί ποτέ ξανά σε άνθρωπο, αλλά δεν υήρχε αμφιβολία ότι θέλαμε να το ρισκάρουμε και να τη δοκιμάσουμε. Ήταν βαριά άρρωστη και πονούσε πολύ, οπότε έπρεπε οπωσδήποτε να κάνουμε κάτι. Και "δούλεψε" μέσα σε λίγες εβδομάδες» είπε ο πατέρας της μικρής.
Για την εφαρμογή της πολλά υποσχόμενης πρωτοποριακής θεραπείας, την οποία, ήδη, ξεκίνησαν και κάποιοι άλλοι ασθενείς, συνεργάστηκαν επιστήμονες του University College του Λονδίνου (UCL) και της Γαλλικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Cellectis, η οποία δημιουργεί τα μεταλλαγμένα ανοσοποιητικά κύτταρα και, ήδη, χρηματοδοτεί μια ολοκληρωμένη κλινική δοκιμή της θεραπείας, που θα αρχίσει το 2016.
«Εφαρμόσαμε τη νέα θεραπεία μόνο σε ένα μικρό, δυνατό κοριτσάκι και πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί κατά πόσο θα αποτελεί την κατάλληλη θεραπευτική επιλογή για όλα τα παιδιά» δήλωσε ο καθηγητής του UCL Waseem Qasim. «Αν, όμως, η επιτυχία επαναληφθεί, θα πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα για τη θεραπεία της λευχαιμίας και άλλων καρκίνων». 

Από  New Scientist

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου