''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

«Έρχεται η Συριοποίηση της Τουρκίας – Η χώρα ήδη αποτελεί εμπόλεμη ζώνη»

Στρατής Μαζίδης

Ειδική αναφορά στην έκθεση της Τζέσικα Μίτσεκ του Bipartisan Policy Center (BPC), ένα think tank στις ΗΠΑ, κάνει η τουρκική Today Zaman.
Το βασικό συμπέρασμα της έκθεση είναι πως η πολιτική και εθνοτική βία σε συνδυασμό με την αποτυχία της εύρεσης – εφαρμογής δημοκρατικών λύσεων, θα οδηγήσει στη συριοποίηση της Τουρκίας φέρνοντας την εθνοτική βία στο κατώφλι της Ευρώπης.
Η Μίτσεκ εκτιμά ότι οι συγκρούσεις ανάμεσα στα σώματα ασφαλείας και το PKK έχουν καταστρεπτική και επεκτεινόμενη παρενέργεια στην τουρκική κοινωνία, η οποία τροφοδοτείται από τη ρητορική του προέδρου Ερντογάν και του AKP που απειλούν να διαλύσουν την κοινωνική συνοχή της χώρας.
Στο ερώτημα αν η Τουρκία βρίσκεται στα πρόθυρα ενός εμφυλίου πολέμου, η Μίτσεκ επισημαίνει ότι μια αποτυχία αντιμετώπισης του δημοκρατικού ελλείμματος, ιδιαίτερα στο κουρδικό ζήτημα, θα μπορούσε να καταστήσει τη χώρα θύμα ανεπίλυτων κοινωνικών εντάσεων, αποσταθεροποίησης, απορύθμιση της πολιτικό-οικονομικής προόδου και παράλληλα να θέσει ένα τέρμα στις περιφερειακές φιλοδοξίες της Αγκυρας.
Η Μίτσεκ επισημαίνει:
«Αν συνεχιστεί η κατάσταση έτσι, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε «Syrianization» της Τουρκίας, φέρνοντας τις εθνοτικές συγκρούσεις και πάλι στο κατώφλι της Ευρώπης»
και συνεχίζει:
«Ήδη, η Τουρκία μοιάζει με μια εμπόλεμη ζώνη. Κατά μήκος του κουρδικού νοτιοανατολικού τμήματος της Τουρκίας, οι πόλεις υπόκεινται στις απαγορεύσεις κυκλοφορίας ή χαρακτηρίζονται ως «ειδικές ζώνες ασφαλείας», ενώ η κίνηση έχει περιοριστεί από και προς ορισμένες περιοχές, μια πρακτική που μας θυμίζει τις πιο σκοτεινές ημέρες της σύγκρουσης του κράτους με το PKK»
Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κουρδικού Κόμματος (HDP), Selahattin Demirtaş, επισημαίνει για το αποκλεισμένο Cizre:
«Οι άνθρωποι προσπαθούν να κρατήσουν τα πτώματα σε κατάσταση απλής ψύξης χρησιμοποιώντας σακούλες με πάγο, επειδή δεν έχουν τη δυνατότητα να τα θάψουν. Έχουν ξεμείνει από τροφή και νερό και δεν μπορούν να φύγουν από τα σπίτια τους. η κατάσταση θυμίζει Gaza ή Karbala»
Η έκθεση κάνει αναφορά επίσης στις αεροπορικές επιδρομές της Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ σε βάρος θέσεων του PKK και επισημαίνει ότι η κυβέρνηση φαίνεται να ετοιμάζεται για μεγάλης κλίμακας σύγκρουση ενάντια στους κούρδους. Μάλιστα η κυβερνητική δήλωση που ταύτισε το HDP με το PKK είχε ως αποτέλεσμα ένα πογκρόμ σε βάρος του πρώτου σε όλη τη χώρα με υλικές ζημιές σε παραπάνω από 130 γραφεία και πυρπολισμό των κεντρικών υπηρεσιών του στην Αγκυρα.
Επιπλέον σημειώνεται και η επίθεσε σε βάρος της Hürriyet λόγω των καυστικών αντιπολιτευτικών της άρθρων, του περιοδικού Nokta αλλά και η σύλληψη δημοσιογράφων του Vice News.
Η Μίτσεκ προσθέτει πως αυτές οι επιθέσεις στα ΜΜΕ αποτελούν προέκταση της ρητορικής του AKP
Η έκθεση καταλήγει ότι αυτές οι πρακτικές αποτελούν μέρος της στρατηγικής του Ερντογάν και του AKP να επανέλθουν στην εξουσία μετά τις εκλογές του Ιουνίου. Ωστόσο η Μίτσεκ θεωρεί την τακτική αυτή λανθασμένη αλλά και επικίνδυνη για τη σταθερότητα της γειτονικής χώρας.

freepen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου