''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Αυτά είναι τα τελικά σχέδια για τη νέα σημαία της Νέας Ζηλανδίας

Η αλλαγή της σημαίας ενός κράτους σίγουρα δεν είναι κάτι που γίνεται συχνά. Ιδίως χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιος πόλεμος ή μια αποσχιστική διαδικασία εντός του ίδιου του κράτους. Όμως στη Νέα Ζηλανδία έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό τις διαδικασίες για την αλλαγή της σημαίας τους.

Στον «διαγωνισμό» συμμετείχαν πάνω από 10.300 εικαστικοί και γραφίστες, που κατέθεσαν τα σχέδιά τους μέσω του Ίντερνετ για να κριθούν σε πρώτη φάση από μία 16μελή επιτροπή. Σήμερα ανακοινώθηκαν τα 40 σχέδια που έχουν προκριθεί για την τελική απόφαση, τα οποία δόθηκαν στο κοινό. Η τελική απόφαση θα παρθεί στο τέλος του χρόνου με ένα δημοψήφισμα. Ενώ η επιλογή των τεσσάρων σχεδίων που θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών στο δημοψήφισμα θα γίνει τον Σεπτέμβρη.
Η απόφαση για την δημιουργία μιας νέας σημαίας, ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο της περασμένης χρονιάς από τον πρωθυπουργό Τζον Κέι, ο οποίος είχε δηλώσει ότι ήθελε η χώρα του να έχει μια σημαία ξεχωριστή, η οποία να είναι αναγνωρίσιμη σε όλον τον κόσμο. Ενώ παράλληλα αυτή η αλλαγή θα έδιωχνε από την χώρα την τελευταία αύρα της βρετανικής κυριαρχίας, και θα την διαχώριζε από την μεγάλη γείτονά της την Αυστραλία, με την οποία είχαν σχεδόν όμοια σχέδια στην σημαία τους.
Τα αρχικά σχέδια περιελάμβαναν πολλές «προχωρημένες» ιδέες, όπως ένα πουλί kiwi, ένα πρόβατο με μπλε και κόκκινες ρίγες κ.λπ. Οι 40 τελικές προτάσεις πάντως είναι πιο ισορροπημένες, με την επιτροπή να σημειώνει ότι μία σημαία θα πρέπει να είναι απλή και εύκολα αναγνωρίσιμη, να έχει το στοιχείο της διαχρονικότητας, και να δίνει το χρώμα και την δυναμική της χώρας που αντιπροσωπεύει.
 
Από: pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου