''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

D-Day στη Λατάκια! Ενεργοποιήθηκε το αμυντικό σύμφωνο Τεχεράνης - Δαμασκού ελέω Αγκυρας - Οι πρώτοι 20.000 άνδρες στη Λατάκια

Στρατής Μαζίδης

Ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Συρίας, στρατηγός Ayyoob μετέβη στο μέτωπο της επαρχίας του Ιντλέμπ και επιθεώρησε τις μονάδες πριν την επίθεση στην Jisr Al-Shughoor.Όπως αναφέρει το syrianperspective όποτε εμφανίζεται ο Ayyoob στο προσκήνιο πάντα κάτι σημαντικό ακολουθεί.

Σύμφωνα λοιπόν με αρκετά δημοσιεύματα στο εξωτερικό και όπως ήδη αρχικά ενημερώσαμε χθες βράδυ, φέρεται πως 20.000 άνδρες της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς αποβιβάστηκαν εδώ και δύο ημέρες στο συριακό λιμάνι της Λατάκια.

Δεν είναι τυχαία η δήλωση του ιρανού στρατηγού Solaymaani ότι έρχονται «ευχάριστες εκπλήξεις».

Κλειδί για τη χερσαία εμπλοκή του Ιράν αποτελεί η ανοιχτή επιθετικότητα της Τουρκίας εναντίον της Συρίας.

Αυτός ήταν ο λόγος που ώθησε τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη, Ayatollah Khaamen`iy, να εγκρίνει την επιχείρηση καθώς Συρία και Ιράν έχουν αμοιβαίο σύμφωνο άμυνας που μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο από μια εισβολή από άλλο κράτος.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση εξελήφθη ως εισβολή το πέρασμα χιλιάδων τζιχαντιστών για λογαριασμό της Al Nusra στο συριακό έδαφος μέσω Τουρκίας πριν την επίθεση στο Ιντλέμπ.

Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ήταν μια απερίσκεπτη πράξη του παράφρονα Ερντογάν που ίσως τελικά γυρίσει μπούμερανκ..

Οι δυνάμεις της IRGC θα αυξηθούν σταδιακά αφού πρώτα ενσωματωθεί πλήρως το πρώτο κύμα στη στρατηγική, την τακτική και την επικοινωνία με τους διοικητές του συριακού στρατού στο μέτωπο.

Ο πρώτος στρατιωτικός στόχος είναι η απελευθέρωση της Jisr Αλ-Shughoor ώστε στη συνέχεια να ανοίξει ο δρόμος για την Ariha και το Ιντλέμπ. Στη συνέχεια ο έλεγχος της επαρχίας θα αποκόψει τις οδούς εισροής των ισλαμιστών από την Τουρκία. Επίσης σκοπός είναι και η απελευθέρωση της Παλμύρα.

Η ισχυρή ιρανική παρουσία έχει δύο βασικούς στόχους.

Ο πρώτος είναι να αντιστραφεί η πτώση του ηθικού των υποστηρικτών της κυβέρνησης στον απόηχο των τελευταίων αρνητικών εξελίξεων στο πεδίο της μάχης και να αναπληρωθούν οι απώλειες του συριακού στρατού.

Ο δεύτερος είναι η επίτευξη επιτυχιών στο στρατιωτικό μέτωπο εντός του Ιουνίου ώστε να ισχυροποιηθεί η διαπραγματευτική θέση του Ιράν καθώς συμπίπτει με την προθεσμία για την επίτευξη μιας ενδιάμεση συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Την ίδια στιγμή ο συριακός στρατός εξαπέλυσε μεγάλες αεροπορικές επιθέσεις στο Ιντλέμπ αλλά και τη Χάσακα όπου φαίνεται ότι προετοιμάζεται επίθεση της ISIL η οποία πραγματοποίησε πολυάριθμες επιθέσεις με παγιδευμένα οχήματα σε σημεία ελέγχου του στρατού προκαλώντας πανικό στους πολίτες. Ο στρατός κατάφερε να επανδρώσει και πάλι τις θέσεις του στα μπλόκα της Χάσακα, μιας πόλης διχοτομήμενης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους κούρδους της YPG οι οποίοι έχουν επίσης τη συνδρομή των αεροπορικών επιθέσεων  του Συνασπισμού.

"Θα σταθούμε δίπλα στη Συρία και το λαό της μέχρι το τέλος του δρόμου" δήλωσε μόλις την Τετάρτη ο ιρανός πρόεδρος Hassan Rouhani. 

Πάντως το Ιράν τιμά την ιστορία, το λόγο και τις συμφωνίες του. Απομένει να δούμε στην πράξη αν η κατάσταση αντιστραφεί. Ενδεχομένως μια και καλή.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου