''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Συρία: Περισσότεροι από 230.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους

Συρία: Περισσότεροι από 230.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους
Περισσότεροι από 230.000 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους, μεταξύ των οποίων σχεδόν 11.500 παιδιά, από τότε που άρχισε η εξέγερση κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ πριν από περισσότερα από τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με νέο απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Έχουμε καταμετρήσει 230.618 θανάτους από την έναρξη της εξέγερσης κατά του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ τον Μάρτιο του 2011», δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αριθμός των νεκρών στις τάξεις των αμάχων ανέρχεται σε «69.494, μεταξύ των οποίων βρίσκονται 11.493 παιδιά».
Στον απολογισμό αυτόν περιλαμβάνονται επίσης 41.116 Σύροι αντάρτες, λιποτάκτες και τζιχαντιστές, όπως και Κούρδοι ένοπλοι που έχουν χάσει την ζωή τους κατά την σύγκρουση.
Μεταξύ των ξένων ενόπλων που πολεμούν τις κυβερνητικές δυνάμεις, οι οποίοι είναι στην πλειονότητά τους τζιχαντιστές, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 31.247, προσθέτει η μη κυβερνητική οργάνωση.
Από την πλευρά των κυβερνητικών και φιλοκυβερνητικών δυνάμεων, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 49.106 στρατιώτες, 32.533 πολιτοφύλακες των Δυνάμεων Εθνικής Άμυνας, 838 μέλη της σιιτικής λιβανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ και 3.093 Σιίτες πολιτοφύλακες από άλλες χώρες.
Το Συριακό Παρατηρητήριο έχει καταμετρήσει επίσης 3.191 νεκρούς αγνώστων στοιχείων.
Σε αυτόν τον απολογισμό δεν περιλαμβάνονται οι περισσότεροι από 30.000 αγνοούμενοι: περίπου 20.000 που βρίσκονται στις φυλακές των συριακών αρχών, 9.000 μέλη των δυνάμεων που είναι πιστές στους αντάρτες και περισσότεροι από 4.000 που έχουν απαχθεί από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.
Η μη κυβερνητική αυτή οργάνωση υπογραμμίζει εξάλλου ότι ο συνολικός απολογισμός των νεκρών είναι πολύ υψηλότερος από τις 230.000 που έχει υπολογίσει.
Η συριακή σύγκρουση εισήλθε στις 15 Μαρτίου στον πέμπτο χρόνο της.
Σήμερα Σύροι αντάρτες επιτέθηκαν και κατέλαβαν, σύμφωνα με τους ίδιους, μια σημαντική στρατιωτική βάση στο νότιο τμήμα της χώρας, σε μια προσπάθεια να εντείνουν τις πιέσεις προς τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ μετά τις πρόσφατες απώλειές του σε άλλα μέρη της Συρίας.
«Ανακοινώνουμε την απελευθέρωση» της βάσης «52η Ταξιαρχία», δήλωσε ο Ίσαμ αλ Ρέγες, εκπρόσωπος του «Νοτίου Μετώπου», το οποίο αποτελεί έναν συνασπισμό ανταρτικών οργανώσεων. Η βάση αυτή με την ονομασία «52η Ταξιαρχία» βρίσκεται κοντά στην πόλη Ντεράα και κοντά στην μεθόριο με την Ιορδανία.
Την είδηση αυτή ανακοίνωσε και άλλο ηγετικό στέλεχος του συνασπισμού αυτού, ο Μπασάρ αλ Ζούμπι, ο οποίος δήλωσε ότι η επίθεση που εξαπολύθηκε σήμερα το πρωί κατά της βάσης αυτής είχε ως αποτέλεσμα την κατάληψή της.
Η νότια περιοχή της Συρίας που βρίσκεται κοντά στην μεθόριο με την Ιορδανία και το Ισραήλ είναι μια από τις περιοχές στις οποίες οι αντάρτες έχουν καταγάγει σημαντικές νίκες επί των στρατευμάτων του Άσαντ τους τελευταίους τρεις μήνες, κυρίως μετά την κατάληψη του μεθοριακού περάσματος με την Ιορδανία, Νασίμπ, την 1η Απριλίου.
Η περιοχή αυτή, η οποία είναι σημαντική λόγω της εγγύτητάς της με την Δαμασκό, είναι ένα από τα τελευταία μεγάλα προπύργια των μετριοπαθών ανταρτών, οι οποίοι έχουν εκλείψει σε άλλα μέρη της Συρίας στα οποία έχουν επικρατήσει τζιχαντιστικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων το Ισλαμικό Κράτος και το Μέτωπο αλ Νόσρα, η συριακή πτέρυγα της Αλ Κάιντα.
Προηγούμενες προσπάθειες των μετριοπαθών ανταρτών για την κατάληψη της βάσης αυτής είχαν αποτύχει.
«Είναι πολύ σημαντική γιατί είναι η δεύτερη μεγαλύτερη βάση των κυβερνητικών δυνάμεων στον νότο», είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα ο Σάμπερ Σάφαρ, πρώην συνταγματάρχης του συριακού στρατού, η ομάδα των ανταρτών της οποίας ηγείται βρίσκεται μεταξύ αυτών που εξαπέλυσαν την επίθεση στην βάση.
Σύροι αξιωματούχοι δεν έχουν σχολιάσει μέχρι στιγμής την είδηση για την κατάληψη της «52ης Ταξιαρχίας».
Ωστόσο η κρατική τηλεόραση της Συρίας είχε μεταδώσει νωρίτερα σήμερα ότι ο στρατός απέκρουσε την προσπάθεια μιας «τρομοκρατικής οργάνωσης» να διεισδύσει σε μια στρατιωτική θέση στην περιοχή. Όπως είχε προσθέσει, ένας αριθμός επιτιθέμενων σκοτώθηκε και τραυματίστηκε, μεταξύ των οποίων ένας διοικητής τους.
Η κρατική τηλεόραση είχε ανακοινώσει εξάλλου ότι η πολεμική αεροπορία πραγματοποιούσε επιδρομές στην περιοχή.

Από  protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου