''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

«ΟΜΗΡΟΣ» ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΙΚΩΝ ΨΗΦΩΝ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

Screen-Shot-2015-05-15-at-8.20.51-PM-1024x471
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Λίγες μόλις μέρες πριν από τις κρίσιμες τουρκικές εκλογές της 7ης Ιουνίου στην Τουρκία και το τοπίο όπως έχει διαμορφωθεί με τις διάφορες πολύ αντικρουόμενες δημοσκοπήσεις,
δείχνει πως οι ψήφοι και το ποσοστό που θα πάρει το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, που για πρώτη φορά κατεβαίνει ενιαίο σε όλη την τουρκική επικράτεια, θα κρίνουν και το μέλλον της Τουρκίας.
Συγκεκριμένα το «παιχνίδι»  θα παιχτεί στο αν θα καταφέρει το φιλοκουρδικό κόμμα HDP να ξεπεράσει το ποσοστό 10% που θα του δώσει την δυνατότητα να εκλέξει βουλευτές και να μπει στην επόμενη βουλή. Στην περίπτωση αυτή οι ισλαμιστές δεν θα μπορέσουν να κατακτήσουν την αυτοδυναμία για την οποία αγωνίζονται και κατά συνέπεια δεν θα μπορέσουν να προωθήσουν την συνταγματική μεταρρύθμιση που έχουν σχεδιάσει και που είναι «ραμμένη» και «κομμένη» στα μέτρα της νεοοθωμανικής τους ιδεοληψίας και της επιδίωξης τους για μονοκρατορία στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Το πόσο κρίσιμο είναι αυτό το ενδεχόμενο, δείχνει πως και ο ίδιος ο Ερντογάν που είναι πρόεδρος της Τουρκίας έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία και περιοδεύει, κάτι ανήκουστο για πρόεδρο της χώρας, σε πολλές περιοχές προσπαθώντας να ενισχύσει τους ισλαμιστές.
Την κρισιμότητα αυτών των εκλογών επισημαίνουν σχεδόν όλοι οι ξένοι παρατηρητές, καθώς τις συνδέουν με τις εξελίξεις πολύ σημαντικών ζητημάτων στον ευρύτερο περίγυρο της Τουρκίας, όπως ο εμφύλιος στην Συρίας, το πρόβλημα των Τζιχαντιστών, το θέμα των ενεργειακών αγωγών, το ουκρανικό και η συνδυασμένη εμφάνιση στην ανατολική Μεσόγειο ρωσικών και κινεζικών πολεμικών πλοίων. Φυσικά δεν μπορούμε να παραλείψουμε και την κατάσταση στο Αιγαίο με την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα, που για πολλούς συνδέεται με την αστάθεια που επικρατεί παραμονές των πολύ κρίσιμων αυτών εκλογών στην Τουρκία.
Εμείς ούτως ή άλλως θα πρέπει να παρακολουθούμε συνεχώς από του σύνεγγυς τις εξελίξεις γιατί τα «ατυχήματα», ειδικά σε τέτοιες περιόδους, είναι πάντα ορατά στον ορίζοντα.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

http://nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου