''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Ρωσία: Μεγαλειώδης παρέλαση για την 70ή επέτειο της νίκης επί των ναζί προγόνων της Μέρκελ.


Με μία πρωτοφανή σε μέγεθος στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία τίμησε η Ρωσία την επέτειο της συμπλήρωσης των 70 χρόνων από τη νίκη του Κόκκινου Στρατού επί της χιτλερικής Γερμανίας. Η μεγαλειώδης παρέλαση -που χαρακτηρίζεται ως επίδειξη στρατιωτικής δύναμης της Μόσχας- πραγματοποιήθηκε παρουσία περίπου 20 ξένων ηγετών, με τη Δύση όμως να μποϊκοτάρει τις επετειακές εκδηλώσεις λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.
Στην ομιλία του ο Βλαντιμίρ Πούτιν ευχαρίστησε τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ για τη συμβολή τους στη νίκη επί των ναζί. «Ευχαριστώ τους λαούς της Βρετανίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ για τη συμμετοχή τους στη νίκη. Ευχαριστώ τις διάφορες αντιφασιστικές χώρες που πήραν μέρος στις μάχες εναντίον των ναζί από τις τάξεις της αντίστασης και την παρανομία» δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος ενώ αμέσως μετά τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του πολέμου.

Ενώπιον εκατοντάδων χιλιάδων θεατών, οι ρώσοι στρατιωτικοί παρουσίασαν ένα αντίγραφο της σοβιετικής σημαίας που υψώθηκε τον Μάιο του 1945 στο Βερολίνο και στη συνέχεια ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού επιθεώρησε τους περισσότερους από 16.000 στρατιώτες που συμμετέχουν στην παρέλαση. Ο υπουργός έφθασε στην Κόκκινη Πλατεία επιβαίνοντας σε ένα ανοιχτό Zil της σοβιετικής εποχής.

Εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε πολλές ρωσικές πόλεις, από τον Καλίνινγκραντ, τον ρωσικό θύλακο στην Ευρώπη, μέχρι το Βλαδιβοστόκ, στη ρωσική Άπω Ανατολή. Στη Μόσχα, ο πρόεδρος Πούτιν υποδέχθηκε τους ηγέτες αναδυόμενων δυνάμεων, όπως τους προέδρους της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και της Ινδίας Πρανάμπ Μουχέρτζι, τον αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, τον κουβανό πρόεδρο Ραούλ Κάστρο, καθώς και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.

Στην παρέλαση, το μέγεθος της οποίας ήταν πρωτοφανές, παρασουσιάστηκαν τα νέα ρωσικά όπλα. Οι παριστάμενοι παρακολούθησαν για περισσότερο από μια ώρα μια επίδειξη δύναμης πυρός της Ρωσίας, στην οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το νέο άρμα μάχης Armata T-14, το οποίο παρουσιάζεται από τον κατασκευαστή του ως το ισχυρότερο στον κόσμο, καθώς και διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι σχεδόν 50 τόνων.

Μετά τη στρατιωτική παρέλαση, περισσότεροι από 160.000 άνθρωποι θα συμμετάσχουν στο κέντρο της Μόσχας σε μια γιγάντια πορεία κατά την οποία οι Μοσχοβίτες θα κρατούν πορτρέτα των πατέρων και των παππούδων τους που πολέμησαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το βράδυ θα δοθούν συναυλίες και θα ακολουθήσει ένα σόου πυροτεχνημάτων, τα οποία θα εκτοξεύονται από δέκα σημεία στη ρωσική πρωτεύουσα.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σ' ένα πλαίσιο ισχυρών διπλωματικών εντάσεων ανάμεσα στους Ρώσους και τους Δυτικούς. Οι ελάχιστοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι που μετέβησαν στη ρωσική πρωτεύουσα -ο τσέχος πρόεδρος και ο σλοβάκος πρωθυπουργός- δεν παρέστησαν στην παρέλαση, όπως και ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς. Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα μεταβεί στη Μόσχα την Κυριακή για συνομιλίες με τον ρώσο πρόεδρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου