Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να προετοιμαστούν για μια περαιτέρω
ανάπτυξη της παγκόσμιας επιρροής της Κίνας, γράφει ο John Eliot στο
περιοδικό Newsweek.Η δημιουργία της Ασιατικής Τράπεζας επενδύσεων και
υποδομών (ΑΒΙΙ) και το ενδιαφέρον της Κίνας στις ειρηνευτικές συνομιλίες
στο Αφγανιστάν, τονίζουν την αυξανόμενη προσπάθεια επιρροής του Πεκίνου
στην παγκόσμια σκηνή. Με αυτόν τον τρόπο, η Κίνα, εμφανίζεται στο
προσκήνιο των παγκόσμιων εξελίξεων , λαμβάνοντας ενεργό πλέον μέρος.
Η Τράπεζα ΑΒΙΙ αποτελεί δυνητικό ανταγωνιστή για το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα, και έχει σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο έναντι των ΗΠΑ. Η Αμερική και οι σύμμαχοί της, προσπάθησαν να «καθυστερήσουν» αυτή την εξέλιξη με διάφορες μεταρρυθμίσεις στις δομές αυτές, αλλά δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι η Κίνα δημιούργησε «ένα εναλλακτικό κέντρο εξουσίας», τονίζει το άρθρο που αναμεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti .
Την έντονη επιθυμία του να ενταχθεί στην Τράπεζα ΑΒΙΙ ανακοίνωσε το Ηνωμένο Βασίλειο, και το ακολούθησε η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία. Οι αιτήσεις που κατατέθηκαν από την Ρωσία, την Δανία, την Ολλανδία, τηνΤουρκία, Βραζιλία και πολλές άλλες χώρες, θα αξιολογηθούν αυτό το διάστημα. Η πιστή σύμμαχος των ΗΠΑ, η Αυστραλία έκανε τελευταία την αίτηση της . Η μόνη σημαντική σύμμαχος της Αμερικής η οποία δεν συμμετείχε ήταν η Ιαπωνία.
«Η Κίνα κερδίζει παγκόσμια αίγλη. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, δεδομένου ότι η πλειοψηφία των παγκόσμιων δυνάμεων συμφωνούν με τα σχέδιά της λέει ο Elliot .. Σε αυτήν την περίπτωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα χάσουν την δύναμη τους και θα αμφισβητηθούν πιο γρήγορα από ό, τι αναμενόταν, χάνοντας παράλληλα την επιρροή στους συμμάχους τους, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε ο ίδιος.
Οι ενέργειες της Κίνας στο Αφγανιστάν εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικές, επειδή η Κίνα δεν διαθέτει τόσο εκτεταμένη εμπειρία στο διπλωματικό τομέα, αλλά σιγά –σιγά αυτή η εμπειρία θα αποκτηθεί. Ωστόσο, μια τέτοια πρωτοβουλία ανταποκρίνεται στο αίτημα του Πεκίνου να εδραιώσει τη θέση του στην παγκόσμια σκηνή. Ο κόσμος, και ειδικά οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα πρέπει να είναι έτοιμοι για τα επόμενα βήματα της Κίνας η οποία θα ενισχύσει την επιρροή της κατακόρυφα σε όλον τον κόσμο, δήλωσε ο δημοσιογράφος .
Σύμφωνα με ανάλυση στο pentapostagma.gr, σε νομισματικό επίπεδο η Κίνα κρατά τεχνητά χαμηλά το γουάν, έτσι ώστε να πραγματοποιεί φτηνές τις εξαγωγές στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, η τεχνική αυτή επιτυγχάνεται με τη σύνδεση του γουάν με το δολάριο, έτσι ώστε όποτε υποτιμάται το δολάριο να υποτιμάται αυτόματα το γουάν διατηρώντας έτσι, το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της κινεζικών προϊόντων, δηλαδή τις φτηνές τιμές των προϊόντων της. Αυτό εξελίσσεται στο κύριο ζήτημα της Κίνας, η οποία είναι κάτοχος του τεράστιου χρέους των ΗΠΑ (αμερικάνικα ομόλογα) και παράλληλα έχει στην κατοχή της εκατομμύρια δολάρια από τις εξαγωγές της. Παράλληλα οι ΗΠΑ κόβουν συνεχώς δολάρια , με συνέπεια να γνωρίζει η Κίνα ότι το χρέος αυτό δεν πρόκειται να πληρωθεί εις τον αιώνα τον άπαντα έ. Η λύση που προκρίθηκε από τους Κινέζους ειδικούς είναι να ξεφορτωθεί η κινεζική οικονομία τα πληθωριστικά δολάρια, αυτό όμως δεν μπορεί να συμβεί αιφνιδιαστικά διότι το δολάριο θα υποτιμηθεί κατά πολύ και θα έχει σαν αποτέλεσμα την «γκρέμισμα» του δικού τους νομίσματος, το οποίο είναι συνδεδεμένο με το δολάριο. Έτσι έχει επιλεχθεί ως λύση η απεξάρτηση από το δολάριο σταδιακά. Αυτό θα επιτευχθεί χρησιμοποιώντας τα τεράστια αποθέματα δολαρίων της κινεζικής κεντρικής Τράπεζας σε επενδύσεις σε χρυσό, είτε αγοράζοντας ορυχεία, έτσι ώστε να υπάρχει ανεξάρτητη και συνεχής εξόρυξη χρυσού, είτε σε εξαγορές επιχειρήσεων και υποδομών σε χώρες με οικονομικό πρόβλημα , καταφέρνοντας παράλληλα να ενισχύουν την ηγεμονική τους θέση και δημιουργώντας κράτη δορυφόρους. Δηλαδή να συνεχίσουν να κυριαρχούν στον κόσμο από εκεί που θα «σταματήσουν» οι ΗΠΑ.
pentapostagma.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου