''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Σάββατο 18 Απριλίου 2015

ΡΩΣΙΚΟ ΧΡΗΜΑ: «Αγωγός» ρευστότητας 3-5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από τον «Greek stream»

ΡΩΣΙΚΟ ΧΡΗΜΑ: «Αγωγός» ρευστότητας 3-5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από τον «Greek stream»
Η κυβέρνηση ελπίζει σε άμεση προκαταβολή 3 - 5 δισ. ευρώ από τη Ρωσία για τον «Greek stream», που θα της δώσει χρόνο για τη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των θεσμών.
Οι σχετικές πληροφορίες πληθαίνουν ότι ενδεχομένως την Τρίτη θα υπογραφεί η συμφωνία με τη Ρωσία όπου ο αγωγός Turkish Stream θα μεταφέρει το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. 
Το εν λόγω ποσό αφορά τα μελλοντικά κέρδη της Ελλάδας από τα τέλη διέλευσης. Ο αγωγός αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2019.
Για τον «”αγωγό” ρευστότητας από τη Μόσχα κάνει λόγο δημοσίευμα της εφημερίδας Αγορά ενώ ανάλογα δημοσιεύματα φιλοξενούνται σήμερα επίσης στον γερμανικό τύπο. Το dier Spiegel, συγκεκριμένα, επικαλούμενο Ελληνα αξιωματούχο που δεν ήθελε να κατονομαστεί, σημειώνει ότι η συμφωνία έκλεισε στο ταξίδι του Ελληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα και η σχετική υπογραφή της θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα. Eπίσης αναφορά γίνεται στα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας ότι η εν λόγω προκαταβολή θα της δώσει διαπραγματευτικό αέρα. Επίσης σύμφωνα με στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ η συμφωνία θα αλλάξει τα δεδομένα στη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους εταίρους της.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, χθες Παρασκευή, το οποίο επικαλείτο σχετική δήλωση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη, Ελλάδα και Ρωσία συνεχίζουν την επεξεργασία του μνημονίου για την κατασκευή του «ελληνικού αγωγού» φυσικού αερίου, το οποίο θα υπογραφεί την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα.
«Αυτή τη στιγμή το πλαίσιο και οι όροι της συμφωνίας βρίσκονται υπό επεξεργασία. Οι επακριβείς χρόνοι της υπογραφής προς το παρόν δεν έχουν προσδιοριστεί», είπαν σήμερα στο πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι κύκλοι του ρωσικού υπουργείου.
«Προχωρήσαμε στις συνομιλίες. Το μνημόνιο θα υπογραφεί την επόμενη εβδομάδα, η ακριβής ημερομηνία δεν έχει οριστεί», ανέφερε συνομιλητής του πρακτορείου από την ελληνική πλευρά, επικαλούμενος δήλωση του Π.Λαφαζάνη.
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο το μνημόνιο θα υπογράψει από ρωσικής πλευράς ο υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ και με αυτό θα δοθεί η δυνατότητα να ξεκινήσουν συγκεκριμένες συνομιλίες για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου.
Το κόστος της κατασκευής του ελληνικού τμήματος του νέου «Νότιου» αγωγού εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 2 δισ. ευρώ και θα εκτείνεται από τα ελληνοτουρκικά σύνορα έως τα σύνορα με τη FYROM, από όπου θα επεκταθεί περαιτέρω μέσω Σερβίας και Ουγγαρίας έως την Αυστρία, σύμφωνα με τη ρωσική «Γκαζπρόμ».
Ο αγωγός θα κατασκευαστεί «από ιδιωτικές εταιρείες και θα είναι πλήρως σύμφωνος με τη νομοθεσία της ΕΕ. Δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», γράφει το ΡΙΑ-Νόβοστι επικαλούμενο ελληνικές πηγές.
Προς το παρόν, κατά τις ίδιες πηγές, είναι άγνωστο ποιες εταιρείες θα συμμετάσχουν στην κατασκευή, αλλά μεταξύ αυτών αναμένεται να είναι και ευρωπαϊκές εταιρείες. Οι τελικοί όροι του σχεδίου θα διευθετηθούν κατά τις περαιτέρω διαβουλεύσεις, επισημαίνει το ρωσικό πρακτορείο.

Από  sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου