''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Συνέντευξη του Βασιλέως Κωνσταντίνου στην εφημερίδα THE TIMES

The_Times_Interview_header_7 

Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος ερωτήθη από την εφημερίδα The Times να σχολιάσει τα πρώτα βήματα της νέας κυβέρνησης.

Όπως έχει κάνει στο παρελθόν για οποιαδήποτε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, εξέφρασε την στήριξή του και ζήτησε να δοθεί χρόνος στην πολιτική ηγεσία προκειμένου να τοποθετηθεί με λεπτομέρεια στα επιμέρους ζητήματα.

Ακολουθεί τμήμα της συνέντευξης μεταφρασμένο στα ελληνικά :

Εισαγωγική Στήλη:

«Είμαστε ίσοι» λέει ο βασιλιάς στη Μέρκελ

Ο πρώην Βασιλεύς των Ελλήνων, που εδώ και δύο χρόνια, ύστερα από 46 χρόνια στην εξορία, έχει επιστρέψει και ζει στην πατρίδα του, καλεί την Άγκελα Μέρκελ να αντιμετωπίσει τους Έλληνες «ως ίσους» (γράφει η Valentine Low).

Σε συνέντευξη του στους Times, o Βασιλεύς Κωνσταντίνος, 74, λέει ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα από τους Ευρωπαίους γείτονές τους ήταν πολύ σκληρά…

Ο Κωνσταντίνος είπε: «Η Άγκελα Μέρκελ είναι σκληρή, αλλά θα πρέπει να μας αντιμετωπίζουν ως ίσους, όχι ως μικρότερους ή κατώτερους.» Προσέθεσε: « Ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει πάρα πολύ. Περικόπηκαν οι συντάξεις και οι μισθοί του κόσμου. Όταν δεν μπορείς να ταΐσεις του μεγαλύτερους σε ηλικία συγγενείς σου, δεν μπορείς να ταΐσεις τα παιδιά σου, δεν μπορείς να αγοράσεις φάρμακα, τι κάνεις; Είναι αφάνταστα στενάχωρο να βλέπεις συνανθρώπους σου σε συσσίτια. Οι Έλληνες είναι ένας περήφανος λαός. Η Ευρώπη θα μπορούσε να έχει επιδείξει ελαφρώς περισσότερη ανεκτικότητα.»

Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος είναι εξάδελφος του Δούκα του Εδιμβούργου και ανάδοχος το πρίγκιπα Γουίλιαμ.

Κύρια σημεία της συνέντευξης:

Δ: Θα πρέπει να ήταν συντετριμμένος βλέποντας τη χώρα του να γονατίζει αλλά και ακόμα περισσότερο ταραγμένος που η χώρα του εξέλεξε τώρα μία αριστερή κυβέρνηση που πιθανότατα δεν τρέφει και τα αγαθότερα αισθήματα προς γηράσκοντες πρώην βασιλείς.

Η παράδοση της οικογενείας μου ήταν να μην ανακατεύεται με τα πολιτικά. Δεν έχω ψηφίσει ποτέ, σε καμία εκλογική αναμέτρηση. Τον νέο αυτόν άνθρωπο που εκλέχθηκε πρωθυπουργός, τον Αλέξη Τσίπρα, τον γνωρίζω. Είναι ένας ιδιαίτερα λαμπρός και χαρισματικός άνθρωπος. Δεν δυσαρεστήθηκα καθόλου από την εκλογή του. Νομίζω ότι οι Ευρωπαίοι, όπως και οι Έλληνες θα πρέπει να του δώσουν μία ευκαιρία. Είχαμε συναντηθεί πριν από τρία χρόνια στην αίθουσα διακεκριμένων επιβατών στο Αεροδρόμιο των Αθηνών. Διάβαζε εφημερίδα. Του είπα «Καλησπέρα σας, κύριε Πρόεδρε», μου είπε «Καλησπέρα» και τότε κατάλαβε ποιος είμαι. Κουβεντιάσαμε. Διέθετε ευφράδεια λόγου. Μου ζήτησε αν είχα να του δώσω κάποια συμβουλή. Του είπα ότι υπάρχει ένα πράγμα που κανένας άνθρωπος δεν πρέπει ποτέ του να χάσει κι ότι το ίδιο ισχύει για μία κυβέρνηση και για μία χώρα κι αυτό το πράγμα είναι η αξιοπιστία. Οτιδήποτε πεις ότι θα κάνεις, να το κάνεις. Και να είσαι ειλικρινής αν χρειαστεί να αλλάξεις πορεία, διαφορετικά θα λένε ότι ήσουν ένας ακόμα πολιτικός όπως τους υπόλοιπους.…..

Τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δεχτεί ότι ο ελληνικός λαός μίλησε. Περάσαμε πολύ δύσκολες στιγμές… είμαστε στωικοί αλλά οι δυσκολίες ξεπέρασαν κάθε όριο. Οι Άγγλοι μας βοήθησαν σε μεγάλο βαθμό. Σίγουρα υπάρχουν δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών. Ξέρουν ότι δεν τα παρατάμε εύκολα. Η Άγκελα Μέρκελ είναι σκληρή, αλλά θα πρέπει να μας αντιμετωπίζουν ως ίσους, όχι ως μικρότερους ή κατώτερους. Αν δεν θες να χάσεις ολόκληρη τη χώρα, θα πρέπει να αποδεχτείς ότι η Ελλάδα έχει υποφέρει πραγματικά. Πρέπει να θέλουν να βοηθήσουν. Οι Έλληνες δεν μισούν τους Γερμανούς προς το παρόν νομίζω, αλλά έχουν ενοχληθεί. Είναι σημαντικό να μείνουμε στην Ευρώπη. Σ’ αυτή τη φάση του παιχνιδιού, αν κάποιος αποσυρθεί, θα προκαλέσει καταστροφή. Εξάλλου με τα ολοένα αυξανόμενα περιστατικά τρομοκρατίας, πρέπει να μείνουμε ενωμένοι όχι να αντιμαχόμαστε μεταξύ μας. Η Ελλάδα με την γεωγραφική θέση που έχει, είναι σημαντική. Έχουμε τη Ρωσία, τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη στα σύνορά μας.

Δ: Η νέα κυβέρνηση όμως μπορεί να μη βοηθάει τον σκοπό της με αξιώσεις για επανεθνικοποίησεις, κατώτατο όριο μισθού και αποκατάσταση των συντάξεων.

Αν κάνουν επανεθνικοποιήσεις, από που θα βρουν τα λεφτά; Αυτό είναι ένα πρόβλημα, ίσως χρειάζονται πιο αργά βήματα. Χρειαζόμαστε ανάπτυξη και επενδύσεις. Μπορώ όμως να καταλάβω την επιθυμία για αποκατάσταση των συντάξεων αν και φυσικά δεν περιμένω να λάβω κι εγώ κάποια (ΓΕΛΙΑ)

Το μεταναστευτικό είναι επίσης ένα δύσκολο ζήτημα. Είναι ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα για όλη την Ευρώπη. Τα ξαδέλφια μου σε κάθε χώρα μιλούν γι’ αυτό.

Δ: Δεν πρέπει να είναι ιδιαίτερα ευτυχής και για το γεγονός ότι ο νέος πρωθυπουργός αρνήθηκε να ορκιστεί στο Ευαγγέλιο.

Βασικά αυτό έχει ξανασυμβεί. Ο πολύς κόσμος δεν το γνωρίζει αλλά κατά τη διάρκεια του πολέμου, δεν έβρισκαν Ευαγγέλιο για την ορκωμοσία της κυβέρνησης, οπότε ο πατέρας μου πήρε έναν τηλεφωνικό κατάλογο κι έβαλε πάνω του έναν σταυρό. Ο διαχωρισμός εκκλησίας και κράτους είναι καλός αλλά ο πρωθυπουργός θα ήταν καλό να ενεργήσει ταχέως, ώστε να γνωρίζει και ο λαός την κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

Δ: Δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει επιστροφή της Βασιλείας.

Κάποτε στη Βόρεια Ελλάδα είχα γνωρίσει έναν κομμουνιστή. Μας προσκάλεσε την επόμενη μέρα με τη βασίλισσα για καφέ. Όταν φτάσαμε είχε ζωγραφίσει για μας ένα καταπληκτικό στέμμα το οποίο στην κορυφή του είχε ένα σφυροδρέπανο! Αυτό νομίζω τα λέει όλα. Την ευχαριστία που του έγραψα την υπέγραψα με τη φράση «Ο σύντροφός σου, Κωνσταντίνος.»

Δ: Σαν παιδί θα πρέπει να πίστευε στα ελέω θεού βασιλικά δικαιώματα (σ.σ. the divine right of kings)

Όχι αυτό είναι βρετανικό. Ανατράφηκα με την ιδέα ότι ο Βασιλεύς πρέπει πάντα να έχει στο μυαλό του ότι υπηρετεί τον λαό. Υπηρετείς τον λαό για όσο αυτός σε θέλει.

 Από: ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου