''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Ρωσία και Σερβία θα πραγματοποιήσουν κοινές ασκήσεις μέσα στο 2015

Η Σερβία θα πραγματοποιήσει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Ρωσία μέσα στο 2015 αναφέρει η έγκριτη εφημερίδα Danas του Βελιγραδίου.

"Βρίσκονται σε εξέλιξη οι διεργασίες για να καθοριστούν οι ημερομηνίες για την πραγματοποίηση των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων με τη Ρωσία για το 2015" ανέφεραν στην εφημερίδα πηγές από το σερβικό υπουργείο Άμυνας, που δεν αποκαλύπτονται.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι τον Νοέμβριο του 2014 πραγματοποιήθηκε η πρώτη στην ιστορία των δύο χωρών, κοινή σερβο-ρωσική στρατιωτική άσκηση στη Βοϊβοντίνα, με τη συμμετοχή καταδρομέων.
Η άσκηση εκείνη, που έφερε την κωδική ονομασία "Srem2014", σχολιάστηκε αρνητικά στη Δύση και είχε προκαλέσει ερωτηματικά το γεγονός ότι η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της Σερβίας απέκρυπτε την πραγματοποίησή της μέχρι τη στιγμή που, δύο ημέρες πριν από την έναρξη της, η πληροφορία διέρρευσε από τη Μόσχα.
Η νέες κοινές σερβο-ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις για το 2015 έρχονται σε μία περίοδο που οι σχέσεις της Δύσης με τη Μόσχα είναι τεταμένες και η Σερβία επιτακτικά καλείται να πάρει θέση.
Η προχθεσινή ομιλία Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι στην επιτροπή Εξωτερικής πολιτικής του Κογκρέσου, όπου αναφερόμενος στη διένεξη ΗΠΑ-Ρωσίας κατέταξε τη Σερβία στις χώρες που βρίσκονται στη "ζώνη πυρός", προκαλεί επίσης έντονο προβληματισμό στο Βελιγράδι.
Ο Τζον Κέρι συμφώνησε, επίσης, με την εκτίμηση του γερουσιαστή Κρίστοφερ Μάρφι ότι "η Ρωσία παρελαύνει στη Σερβία με μεγαλύτερη επιρροή από ποτέ".
Στον απόηχο των δηλώσεων αυτών, ο ΥΠΕΞ της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς συναντήθηκε, χθες, στην Ουάσιγκτον με το Αμερικανό ομόλογό του και τού μετέφερε τις θέσεις της Σερβίας. Ο κ. Ντάτσιτς, όπως δήλωσε στην σερβική δημόσια τηλεόραση (RTS), διαβεβαίωσε τον Αμερικανό ΥΠΕΞ ότι "οι παραδοσιακά φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία δεν επηρεάζουν σε καμία περίπτωση τον στρατηγικό προσανατολισμό της Σερβίας που είναι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

Στη συνάντηση αυτή συζητήθηκε και το θέμα της Ουκρανίας, με δεδομένο ότι η Σερβία προεδρεύει για το τρέχον έτος στον ΟΑΣΕ.
Από: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου