Η ζάλη επηρεάζει τα αισθητήρια όργανα, ειδικά τα μάτια και τα αυτιά και μπορεί να προκαλέσει λιποθυμία, αλλά δεν είναι ασθένεια, παρά ένα σύμπτωμα άλλων, υποκείμενων διαταραχών.
Ο ίλιγγος και η ανισορροπία μπορεί να προκαλέσουν ένα αίσθημα ζάλης, αλλά οι δύο αυτοί όροι περιγράφουν διαφορετικά συμπτώματα. Ο ίλιγγος χαρακτηρίζεται από ένα αίσθημα περιδίνησης.
Η ανισορροπία είναι η απώλεια της ισορροπίας. Η αληθινή ζάλη φέρνει ένα
αίσθημα στον ασθενή σαν να είναι έτοιμος/η να λιποθυμήσει.Ο ίλιγγος και η ανισορροπία μπορεί να προκαλέσουν ένα αίσθημα ζάλης, αλλά οι δύο αυτοί όροι περιγράφουν διαφορετικά συμπτώματα. Ο ίλιγγος χαρακτηρίζεται από ένα αίσθημα περιδίνησης.
Αναζητήστε ιατρική βοήθεια αν έχετε επαναλαμβανόμενες κρίσεις ζάλης, χωρίς προφανή αιτία. Επίσης, ζητήστε την άμεση βοήθεια ενός γιατρού εάν έχετε ξαφνική ζάλη, μαζί με έναν τραυματισμό στο κεφάλι, πονοκέφαλο, πόνο στον αυχένα, θολή όραση, απώλεια της ακοής, απώλεια της κινητικής ικανότητας, απώλεια συνείδησης, ή πόνο στο στήθος. Αυτά θα μπορούσαν να υποδηλώνουν πολύ σοβαρά προβλήματα.
Τι προκαλεί τις ζαλάδες;
Η ζάλη είναι συχνά αποτέλεσμα του ιλίγγου. Μπορεί επίσης να προκαλείται από ένα πρόβλημα στο εσωτερικό αυτί, όπου ρυθμίζεται η ισορροπία του σώματος. Η πιο κοινή αιτία του ιλίγγου είναι ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης (benign paroxysmal positional vertigo - BPPV). Αυτό προκαλεί βραχυπρόθεσμη ζάλη, όταν το άτομο αλλάζει θέσεις/στάσεις γρήγορα, όπως για παράδειγμα, όταν σηκώνεται από το κρεβάτι.
Η ζάλη και ο ίλιγγος μπορεί επίσης να προκληθούν από τη νόσο του Meniere (η οποία προκαλεί συσσώρευση υγρού στο αυτί), καθώς και από ημικρανία, ή ακουστικό νεύρωμα (ένας καλοήθης όγκος στο νεύρο που συνδέει το εσωτερικό αυτί στον εγκέφαλο).
Πολύ σπάνια, ο ίλιγγος μπορεί να προκληθεί από εγκεφαλικό επεισόδιο, εγκεφαλική αιμορραγία, πολλαπλή σκλήρυνση, ή άλλη νευρολογική διαταραχή.
Άλλες αιτίες της ζάλης περιλαμβάνουν:
-Ξαφνική πτώση της αρτηριακής πίεσης, όπως μπορεί να συμβεί όταν σηκώνεστε απότομα από καθιστή ή οριζόντια θέση
-Νόσος του μυοκαρδίου
-Μείωση του όγκου του αίματος
-Νευρολογικές παθήσεις
-Παρενέργεια από κάποια φάρμακα
-Αγχώδεις διαταραχές
-Αναιμία (χαμηλά επίπεδα σιδήρου)
-Υπογλυκαιμία (χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα)
-Λοίμωξη του αυτιού
-Αφυδάτωση
-Θερμοπληξία
-Υπερβολική άσκηση (κόπωση)
Πώς αντιμετωπίζονται οι ζαλάδες;
Η θεραπεία για τη ζάλη επικεντρώνεται στην υποκείμενη αιτία. Συχνά, μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σε συνδυασμό με κάποια εξειδικευμένη φαρμακευτική αγωγή μπορεί να ελέγξουν την υποκείμενη αιτία που προκαλεί τη ζάλη.
Για τη θεραπεία του BBPV, υπάρχει η δυνατότητα χειρουργικής επέμβασης. Για άλλα προβλήματα στο εσωτερικό του αυτιού, υπάρχουν φάρμακα και συγκεκριμένες ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι σας για να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε προβλήματα ισορροπίας.
Η νόσος του Meniere αντιμετωπίζεται με εστιασμένη διατροφή και ενέσεις ή με μια μικρή χειρουργική επέμβαση στο αυτί.
Οι ημικρανίες αντιμετωπίζονται με φάρμακα και αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η εκμάθηση για τον εντοπισμό και την αποφυγή εκείνων των παραγόντων που "πυροδοτούν" την ημικρανία. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει με τον πόνο και τη ναυτία.
Επίσης υπάρχουν φαρμακευτικές αγωγές για την αντιμετώπιση της αγχώδους διαταραχής.
Όταν η ζάλη προκαλείται από την υπερβολική άσκηση, υψηλή θερμοκρασία, ή αφυδάτωση, μπορείτε να ανακουφιστείτε αν πίνετε άφθονα υγρά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου