''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

«Πόρτα» στο Δαλάι Λάμα, απο τον Πάπα!

04-01-2012-10-01-00-610mdf52727
Ο Πάπας Φραγκίσκος αρνήθηκε μια ιδιωτική ακρόαση με τον Δαλάι Λάμα,
σύμφωνα με ανακοίνωση του Βατικανού σήμερα, επειδή μπορεί να επιδεινώσει την ήδη τεταμένη σχέση του ποντίφικα με την Κίνα. Σύμφωνα με την Βρετανική εφημερίδα Guardian, που επικαλείται δηλώσεις εκπρόσωπου του Βατικανού, το αίτημα του Δαλάι Λάμα απορρίφτηκε για «προφανείς λόγους», που αφορούν στην λεπτή θέση του Βατικανού απέναντι στην Κίνα, και πρόσθεσε ότι «ο πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ αντιλαμβάνεται το πώς έχει η κατάσταση».
Ο Δαλάι Λάμα, που επισκέφτηκε την Ρώμη για να συναντήσει τους νέους Νομπελίστες, δήλωσε στα ιταλικά μ.μ.ε, πως προσέγγισε το Βατικανό για μια συνάντηση με τον Πάπα, αλλά του είπαν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα.
Αξιωματούχος του Βατικανού, που ζήτησε να μην κατονομαστεί δήλωσε πως, «αυτή η απόφαση δεν ήταν προϊόν φόβου, αλλά αποσκοπούσε στο να αποφύγει επιπλέον βάσανα για τους βασανισμένους», μια σαφής αναφορά στους καθολικούς της Κίνας, που παραμένουν πιστοί στον Πάπα.
Pope Francis presides over a funeral ceremony for late Argentine Cardinal Jorge Maria Mejia, in St. Peter's Basilica, at the Vatican,  Thursday, Dec. 11, 2014. (AP Photo/Andrew Medichini)
Το Βατικανό ανακοίνωσε πως ο Πάπας δεν θα συναντηθεί με τους νομπελίστες, αλλά θα αντιπροσωπευτεί από τον αμέσως κατώτερο του στην ιεραρχία, τον καρδινάλιο και γραμματέα του Βατικανού, Πιέτρο Παρολίν.
Η τελευταία συνάντηση ανάμεσα σε ένα Πάπα και τον Δαλάι Λάμα, έλαβε χώρα το 2006, όταν ο εξόριστος ηγέτης του Θιβέτ είχε συναντηθεί με τον τότε επικεφαλής της καθολικής εκκλησίας Πάπα Βενέδικτο.
Η συνάντηση των βραβευμένων με το βραβείο Νόμπελ, είχε προγραμματιστεί να γίνει στην Νότια Αφρική τον Οκτώβρη, αλλά η κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής αρνήθηκε να παραχωρήσει Visaστον Δαλάι Λάμα.
Το Βατικανό, που δεν είχε επίσημες διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα, από την εποχή της κατάληψης της εξουσίας από τους κουμουνιστές το 1949, προσπαθεί εδώ και κάποιο διάστημα να βελτιώσει της διμερής σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη.
Κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Νότιο Κορέα, ο τωρινός Πάπας, ενθάρρυνε την Κίνα να προχειρίσει σε διάλογο που θα ήταν προς όφελος και τον δύο κρατών, και μάλιστα οι Κινέζοι επέτρεψαν στο αεροπλάνο του Βατικανού να διασχίσει τον εθνικό εναέριο χώρο της Κίνας, μια πρωτοφανής παραχώρηση, καθώς στο παρελθόν όποιος Πάπας ταξίδευε στην Ασία, υποχρεούταν να παρακάμψει τον εναέριο χώρο της Κίνας.
Παρά όμως τις διπλωματικές προσπάθειες που έχουν σημειωθεί και από τις δύο πλευρές, αιχμή στην σχέση τους παραμένει το ζήτημα της Κινεζικής καθολικής εκκλησίας, και το δικαίωμα που διεκδικεί ο Πάπας να ορίζει τους επισκόπους. Επιπλέον μελανό σημείο στην σχέση των δύο κρατών είναι η αναγνώριση της Ταιβάν από το Βατικανό, που η Κίνα θεωρεί σαν δική της επαρχεία που έχει αποστατήσει.

http://www.crashonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου