''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Μελέτη της γερμανικής κυβέρνησης αναγνώριζε αποζημιώσεις στην Ελλάδα!

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Μελέτη της γερμανικής κυβέρνησης αναγνώριζε αποζημιώσεις στην Ελλάδα!
Μια πολύ σημαντική αποκάλυψη έκανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πριν από λίγες μέρες ο καθηγητής Χάγκεν Φλάισερ. Στην ομιλία του λοιπόν με θέμα «Η μακρά σκιά του πολέμου: ελληνογερμανικές σχέσεις 1944-2014» σε εκδήλωση του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης στον Γράμμο αποκάλυψε πως μια μελέτη του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών που συνετάγη τον Μάρτιο του 1945 στην καταρρέουσα Γερμανία όχι μόνο αναγνωρίζει το χρέος από το κατοχικό δάνειο αλλά και υπολογίζει το ποσό που σήμερα αντιστοιχεί, χωρίς τους τόκους, σε 10 δισεκατομμύρια ευρώ.


Αναλυτικότερα, με την ευκαιρία του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία διοργάνωσε φέτος στις 26 Οκτωβρίου 2014 εκδήλωση στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης στον Γράμμο με ομιλητή τον Ομότιμο Καθηγητή Νεώτερης Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Ιστορίας κ. Χάγκεν Φλάισερ.

Ο κ. Φλάισερ στην ομιλία του που είχε θέμα «Η ΜΑΚΡΑ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ: ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ 1944-2014» αναφέρθηκε διεξοδικά στην εξέλιξη των ελληνογερμανικών σχέσεων μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στη σκιά της Κατοχής κατά τη διάρκεια της οποίας, όπως είπε, η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη αναλογία θυμάτων μεταξύ των δυτικοευρωπαϊκών κρατών.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στην επίδραση που είχε ο ψυχρός πόλεμος στις ελληνογερμανικές σχέσεις και τα στερεότυπα που διαμορφώθηκαν, τα τελευταία ιδιαίτερα χρόνια, στην κοινή γνώμη των δύο κρατών μέσα από τα ΜΜΕ. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο καθηγητής κ. Φλάισερ στα ζητήματα των αποζημιώσεων για τα θύματα και τις ζημιές που υπέστη η χώρα μας κατά τη διάρκεια της Κατοχής και στο λεγόμενο «κατοχικό δάνειο» που εξαναγκάστηκε να χορηγήσει η κατεχόμενη Ελλάδα στους κατακτητές.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε σε μια μελέτη του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών που συνετάγη τον Μάρτιο του 1945 στην καταρρέουσα Γερμανία και στην οποία όχι μόνο αναγνωρίζεται το χρέος από το δάνειο αυτό αλλά και υπολογίζεται σε ποσό που σήμερα αντιστοιχεί, χωρίς τους τόκους, σε 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το ζήτημα πλέον επομένως είναι κατά πόσο μπορεί η παθητική στάση των ελληνικών κυβερνήσεων αναφορικά με το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων να αλλάξει και να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο η προαναφερθείσα μελέτη.

Από  dotnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου