''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Αντίγραφα βυζαντινών πανοπλιών από απεικονίσεις στρατιωτικών Αγίων (ΦΩΤΟ)

Αντίγραφα βυζαντινών πανοπλιών από απεικονίσεις στρατιωτικών Αγίων (ΦΩΤΟ)
Οι πανοπλίες των Βυζαντινών είναι άγνωστες στο ευρύ κοινό και αυτό διότι δεν υπάρχουν αρκετά αρχαιολογικά ευρήματα ικανά να επιτρέψουν μία εύκολη και άμεση ανακατασκευή της αρχικής μορφής τους.

Παρόλα αυτά, εύκολα κάποιος μπορεί να τις θαυμάσει στις εικόνες και τοιχογραφίες των Ορθόδοξων εκκλησιών καθώς και σε άλλες μορφές θρησκευτικής τέχνης, π.χ. ανάγλυφα.
Οι πανοπλίες και τα όπλα των Ορθόδοξων Στρατιωτικών Αγίων στις εικόνες και τις τοιχογραφίες αντανακλούν επίσης τη δύναμη των βυζαντινών Αυτοκρατόρων, το αήττητο του βυζαντινού στρατού, τη μεγαλοπρέπεια της Αυτοκρατορίας, τον θρίαμβο των Νικών, τις ρωμαϊκές στρατιωτικές αρετές και τη Θεϊκή προστασία και πρόνοια. Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί κάποιο εγχειρίδιο που να περιγράφει την κατασκευή βυζαντινών πανοπλιών (γνωστών και με το όνομα "κλιβάνια"- ίσως από το κλίβανος και την πολλή ζέστη που αισθανόσουν όταν την φορούσες. Σκεφθείτε τις ανοιξιάτικες ή καλοκαιρινές εκστρατείες του βυζαντινού στρατού και τους κατάφρακτους κάτω από το καυτό ήλιο της Μικράς Ασίας, της Μεσοπαταμίας και της Συρίας.
Οι στρατιώτες και τα άλογα πραγματικά θα υπέφεραν, αλλά ένας βαριά εξοπλισμένος βυζαντινός κατάφρακτος ήταν σχεδόν άτρωτος από εχθρικές προσβολές.), έτσι λοιπόν δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τον ακριβή τρόπο κατασκευής τους.
Ο Δημήτρης Κατσίκης ερευνά συστηματικά διάφορες ιστορικές περιόδους και ασχολείται με την κατασκευή αντιγράφων βυζαντινών πανοπλιών έχοντας ως πρότυπα τις απεικονίσεις των Ορθόδοξων Στρατιωτικών Αγίων. Μερικές από τις πανοπλίες αυτές παρουσιάζονται παρακάτω…
panoplies1 - Αντίγραφο.jpg
panoplies2 - Αντίγραφο.jpg
panoplies3 - Αντίγραφο.jpg
panoplies4 - Αντίγραφο.jpg
panoplies5.jpg
panoplies6.jpg
Από  hellenicarmors.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου