''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Αφαντος από τις 3 Σεπτέμβρη ο Κιμ Γιονγκ Ουν - Oι φήμες για πραξικόπημα και η ...αδερφή του

Αφαντος από τις 3 Σεπτέμβρη ο Κιμ Γιονγκ Ουν - Oι φήμες για πραξικόπημα και η ...αδερφή του
Μέχρι και έναν χρόνο πριν ανάδειξή του στην ηγεσία της Βορείου Κορέας το 2011, κανένας δεν γνώριζε επακριβώς την ηλικία του Kιμ Γιονγκ Ουν ή την προφορά και γραφή του ονόματός του, ενώ κανένας δεν είχε δει φωτογραφία του ως ενήλικας, αναφέρει η αρθρογράφος Μπάρμπρα Ντεμίκ από το περιοδικό New Yorker η οποία επισημαίνει πως όλα άλλαξαν μετά τον θάνατο του πατέρα του Κιμ Γιονγκ Ιλ.

Μέχρι και να αποδημήσει ο πατέρας του, ο νυν Βορειοκορεάτης ηγέτης ήταν τόσο άγνωστος που ένα ιαπωνικό κανάλι δημοσίευσε μια φωτογραφία ενός ευτραφούς Νοτιοκορεάτη εργάτη, τον οποίο και «έχρισε» εκ λάθους ως τον διάδοχο του Κιμ Γιονγκ Ιλ.

Ο ηγέτης της Βορείου Κορέας έχει να κάνει δημόσια εμφάνιση από τις 3 Σεπτεμβρίου, όταν και απαθανατίστηκε μετά της συζύγου του σε μία συναυλία, ενώ θέμα συζήτησης για τα διεθνή ΜΜΕ έχει γίνει το γεγονός πως την περασμένη Παρασκευή δεν εμφανίστηκε κατά τους εορτασμούς για την 60η επέτειο της ίδρυσης του Εργατικού Κόμματος, με το ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας του K.C.N.A. να αναφέρει απλώς ότι έστειλε ένα καλάθι με λουλούδια.

Οπως αναμενόταν, η γεμάτη μυστήριο απουσία του νεαρού ηγέτη έδωσε τροφή για μια τεράστια φημολογία γύρω από την υγεία του ή για ανατροπή του μέσω ενός πραξικοπήματος εναντίον του ή ακόμη και για κάτι χειρότερο... Πάντως, αν επαληθευόταν η φήμη πως ανατράπηκε ο ηγέτης τρίτης γενιάς της δυναστείας των Κιμ, αυτό θα προμήνυε δραστικές εξελίξεις για την Κορέα, καθώς θα μπορούσε να σημαίνει την κατάρρευση ενός από τα τελευταία δικτατορικά και απομονωμένα καθεστώτα στον κόσμο. Σημειωτέον ότι η οικογένεια Κιμ ηγείται της χώρας από το 1948.

Πηγή του προβληματισμού για τον Κιμ Γιονγκ Ουν αλλά και γενικότερα για το τι συμβαίνει στη Βόρεια Κορέα, υπήρξε πάντα ο Τύπος της Νότιας Κορέας. Η συντηρητική νοτιοκορεάτικη εφημερίδα Chosun Ilbo, η οποία πολλές φορές στο παρελθόν έχει αποδειχθεί ότι μεταφέρει αβάσιμες ειδήσεις για τη Βόρεια Κορέα στο πλαίσιο της αρνητική προπαγάνδας για το καθεστώς, ήταν η πρώτη που μετέδωσε προ ημερών πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν ο οποίος είναι γύρω στα 31, πάσχει από ουρική αρθρίτιδα ή ότι έσπασε ένα ή ακόμα και τους δύο αστραγάλους. Η ίδια εφημερίδα αναφέροντας ως πηγή έναν ανώνυμο αξιωματούχο, ανέφερε πως το ατύχημα του 31χρονου ηγέτη οφείλεται στο περιττό βάρος του σε συνδυασμό με την επιλογή του να φορά παπούτσια-κοθόρνους, όπως ο πατέρας του, για να φαίνεται ψηλότερος.

Μάλιστα, η θεωρία γύρω από τη φήμη πως έσπασε τους αστραγάλους του, ενισχύθηκε και από ένα βίντεο που τον έδειχνε να περπατά στηριζόμενος σε μπαστούνι, αλλά και ένα ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στην τηλεόραση της Βόρειας Κορέας στις 25 Σεπτεμβρίου και στο οποίο αναφερόταν από τον εκφωνητή: «Ο ηγέτης μας, που συνεχίζει να φωτίζει τον δρόμο για τον λαό, όπως τρεμοπαίζει η φλόγα, παρά την ταλαιπωρία του».

Ωστόσο, αργότερα, ξεπήδησε μια άλλη πιο ακραία ιστορία για την εξαφάνιση του Κιμ Γιονγκ Ουν και μάλιστα διά στόματος ενός Βορειοκορεάτη. Πρόκειται για έναν αποστάτη συγγραφέα που χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Γιανγκ Γιν Σουνγκ. Ο Γιανγκ ισχυρίστηκε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν βγαίνει σιγά -σιγά εκτός προσκηνίου, μετατρέποντας τον εαυτό του ως φαινομενικό αρχηγό, και ότι η νεότερη αδελφή του είναι πιθανόν να του πάρει την εξουσία.

Ωστόσο, η αρθρογράφος του New Yorker επισημαίνει ότι η αξιοπιστία των λεγομένων του είναι πολύ χαμηλή, αν και ο Γιανγκ έχει κερδίσει τη φήμη ενός αξιόπιστου αναλυτή της βορειοκορεάτικης πολιτικής, έπειτα από 10 χρόνια που έχει αποσκιρτήσει. Σύμφωνα με έναν άλλο διπλωμάτη της Πιόνγιανγκ, πρόσφατα η αδελφή του, Κιμ Γιο Γιονγκ έχει πολύ συχνά απαθανατιστεί με τον Κιμ Γιονγκ Ουν να τον υπηρετεί ως επικεφαλής της τήρησης του πρωτοκόλλου. Πρόκειται για μια νεαρή κοπέλα στα τέλη της δεκαετίας των 20, πολύ αδύνατη εν αντιθέσει με τον αδελφό της, ενώ τονίζεται από την Ντέμικ πως δεν είναι ετεροθαλής αδελφή του Βορειοκορεάτη ηγέτη, αλλά από την ίδια μητέρα. Πρόκειται για έναν άνθρωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του Κιμ Γιονγκ Ουν, εμπιστοσύνη που δεν φέρονται να απολαμβάνουν τα ετεροθαλή του αδέλφια. Βέβαια, υπάρχει κι ένας ακόμη αδελφός από την ίδια μητέρα και πατέρα, ο Κιμ Γιονγκ Τσουλ, ο οποίος όμως είναι στην αφάνεια.

Αξιο ενδιαφέροντος είναι ότι και ο πατέρας του, ο Κιμ Γιονγκ Ιλ είχε παρόμοια σχέση με την αδελφή του Κιμ Κιονγκ Χούι, που ήταν συνεχώς στο πλάι του. Ωστόσο, μετά τον θάνατό του, είχε πολύ άσχημη τύχη,καθώς λέγεται πως εκείνη και ο σύζυγός της Γιανγκ Σονγκ Τάεκ εκτελέστηκαν πέρυσι με την κατηγορία της συνωμοσίας.

Η αρθρογράφος του New Yorker, προκειμένου να ενισχύσει το επιχείρημα πως ένα ενδεχόμενο πραξικόπημα κατά του Κιμ Γιονγκ Ουν από την αδελφή του δεν μπορεί να έχει μεγάλη, συνομίλησε με τη Σου Μι Τέρι, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Κολούμπια. Οπως εξηγεί η Τέρι στη Ντέμικ, για να διαπιστωθεί αν όντως έχει σημειωθεί πραξικόπημα η απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα, θα πρέπει να εξεταστεί αν υπάρχουν συγκεκριμένα σημάδια που να το μαρτυρούν, όπως μια ασυνήθιστη μετακίνηση στρατιωτών ή πιο σφιχτοί και αυστηροί συνοριακοί έλεγχοι, κάτι που δεν έχει αναφερθεί για τη Βόρεια Κορέα.

«Δεν υπάρχουν σημάδια αυτή τη στιγμή που να δείχνουν ότι έχει αλλάξει κάτι στη Βόρεια Κορέα, εκτός από το γεγονός ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν εμφανίζεται δημοσίως» αναφέρει η Τέρι η οποία επισημαίνει παράλληλα, ότι ιστορικά, αυτό δεν είναι κάτι τόσο ασυνήθιστο για έναν Βορειοκορεάτη ηγέτη.

Από την πλευρά του, ο Σκοτ Σνάιντερ, αναλυτής στο Αμερικανικό Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων, ο οποίος επισκέφθηκε τη Σεούλ πριν από δύο εβδομάδες, ανέφερε στο αμερικανικό περιοδικό πως ούτε το Νοτιοκορεάτικο Υπουργείο αρμόδιο για την Επανένωση (της Κορέας) παρατήρησε κάποια ασυνήθιστη πρακτική ή κίνηση στη Βόρεια Κορέα. Παράλληλα, τόνισε ότι οι Αρχές της Νότιας Κορέας δεν θεωρούν τόσο σημαντική την απουσία του Κιμ Γιονγκ Ουν από τη δημόσια σκηνή. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Σνάιντερ, η Σεούλ ξαφνιάστηκε περισσότερο από την πρόθεση της Βορείου Κορέας να δείξει ενδιαφέρον στην επανέναρξη των συνομιλιών για επανένωση. Ο Σνάιντερ χαρακτήρισε τις φήμες που συνοδεύουν την εξαφάνιση του Βορειοκορεάτη ηγέτη ως τις «συνήθεις αναξιόπιστες φήμες».

«Οι φήμες γύρω από τη Βόρεια Κορέα είναι ένας είδος τέχνης» γράφει η Ντέμικ στο New Yorker, ίσως επειδή είναι μια τόσο απομονωμένη χώρα, ίσως επειδή οι κυβερνήτες της είναι τόσο σκληροί, οι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν και να προσέχουν πράγματα που διαφορετικά θα περνούσαν απαρατήρητα. Βέβαια, κάποιες φορές, παραδέχεται η αρθρογράφος, οι φήμες επιμένουν, όπως συμβαίνει και σε αυτή την περίπτωση, ίσως επειδή μπορεί να ενέχουν κάποια ουσία.

Από  defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου