''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Σαν σήμερα: Βρετανία, Γαλλία κηρύσσουν το πόλεμο στη Γερμανία (Video)

Σαν σήμερα: Βρετανία, Γαλλία κηρύσσουν το πόλεμο στη Γερμανία (Video)
1399.... O Ερρίκος Δ' ανακηρύσσεται βασιλιάς της Αγγλίας.

1636.... Ισχυρός σεισμός 7,1 R πλήττει την Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο. Οι νεκροί φτάνουν τους 540 και οι τραυματίες τους 1.500. Οι μετασεισμικές δονήσεις θα διαρκέσουν ως το 1637.

1452.... Ο Ιωάννης Γουτεμβέργιος τυπώνει το πρώτο βιβλίο στην ιστορία, τη Βίβλο.
1846.... Ο δρ. Γουίλιαμ Μόρτον χρησιμοποιεί για πρώτη φορά τον αιθέρα ως αναισθητικό για την εξαγωγή δοντιού, στο Τσάρλεστον της Μασαχουσέτης.

1876.... Επί κυβερνήσεως του Αλεξάνδρου Κουμουνδούρου, δίδεται η κυβερνητική έγκριση για τη σύσταση του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών.
 

1882.... Τίθεται σε λειτουργία το πρώτο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο του κόσμου, στο Φοξ Ρίβερ, στο Άπλετον του Γουισκόνσιν.

1922.... Η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται τη συμφωνία της Διάσκεψης των Μουδανιών, με την οποία δίδεται στους Τούρκους και η Ανατολική Θράκη μέχρι τον Έβρο. Σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου στην Αθήνα και αποδοχή της εκχώρησης της Ανατολικής Θράκης στην Τουρκία.

1935.... Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Θεόδωρος Ρούζβελτ, αφιερώνει το φράγμα Χούβερ στο Μπλακ Κάνιον, ανάμεσα στην Αριζόνα και τη Νεβάδα στον αμερικανικό λαό. Το φράγμα πήρε το όνομά του προς τιμή του 31ου προέδρου των ΗΠΑ, Χέρμπερτ Χούβερ.

1938.... Η Βρετανία, η Γαλλία, η ναζιστική Γερμανία και η Ιταλία υπογράφουν τη Συνθήκη του Μονάχου με την οποία επιτρέπεται στη Γερμανία να καταλάβει τις σουδητικές εκτάσεις της Τσεχοσλοβακίας.

1939.... Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Βρετανία και Γαλλία κηρύσσουν τον πόλεμο στη Γερμανία, μετά την εισβολή της τελευταίας στην Πολωνία.

1941.... Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Ολοκληρώνεται η 2η μέρα της πρώτης πράξης της ανθρωποσφαγής στο Μπάμπι Γιαρ της Ουκρανίας. Σύμφωνα με την επίσημη αναφορά, εκτελέστηκαν 33.771 Εβραίοι.

1943.... Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Στην Ιταλία, οι Γερμανοί εγκαταλείπουν τη Νάπολη, ενώ πλησιάζουν οι Σύμμαχοι.
 

1949.... Ολοκληρώνεται, μετά από περισσότερες από 277.000 πτήσεις από δυτικά κράτη, η αερογέφυρα του Βερολίνου, η οποία δημιουργήθηκε επειδή οι Σοβιετικοί δεν επέτρεπαν την επίγεια κυκλοφορία προς το Δυτικό Βερολίνο. Παρά τις μεγάλες ελλείψεις σε καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια, η αερογέφυρα κράτησε ζωντανό το Δυτικό Βερολίνο επί 11 μήνες, ώσπου, στις 12 Μαΐου 1949, η Σοβιετική Ενωση αποφάσισε την άρση του αποκλεισμού. H αερογέφυρα συνεχίστηκε ως τις 30 Σεπτεμβρίου. Κόστισε 224 εκατομμύρια δολάρια και μετέφερε 2.323.738 τόνους τρόφιμα, καύσιμα, μηχανές και άλλα εφόδια.

.... Την ίδια μέρα, ο Μάο Τσε-Τουνγκ εκλέγεται Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

1950.... Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ επισκεπτών, οι οποίοι είναι πολίτες χωρών με ολοκληρωτικό καθεστώς.

1954.... Τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ καταλήγουν σε συμφωνία για τον επανεξοπλισμό και την είσοδο της Δυτικής Γερμανίας στη συμμαχία.

1960.... Οι «Φλίντστοουνς» κάνουν το τηλεοπτικό τους ντεμπούτο στις ΗΠΑ.


1966.... Η Μποτσουαναλάνδη γίνεται ανεξάρτητο κράτος από τη Βρετανία εντός της Κοινοπολιτείας, με την ονομασία Μποτσουάνα.

1969.... Η Αθήνα αρχίζει να υδροδοτείται από το Μόρνο. Εγκαινιάζεται το έργο.

1979..... Ο Παναμάς αποκτά ξανά τον έλεγχο της Ζώνης της Διώρυγας από τις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος της χώρας Ομάρ Τορίχος Ερέρα και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ υπογράφουν συμφωνία για τη σταδιακή μεταβίβαση του ελέγχου και της εκμετάλλευσης του καναλιού.

..... Την ίδια μέρα στην Ελλάδα, διεξάγεται η πρώτη αγωνιστική του πρώτου Επαγγελματικού Πρωταθλήματος της Α' Εθνικής κατηγορίας που διοργανώνει η ΕΠΑΕ.

1982.... Γίνεται το περίφημο Ναυάγιο της Ζακύνθου. Το πλοίο "Παναγιώτης" μεταφέρει παράνομα τσιγάρα, από την Τουρκία σε διεθνή ύδατα, με σκοπό να τα πουλήσει σε προσυμφωνημένο σημείο. Το πλοίο, ωστόσο, λόγω εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών και χαλασμένης μηχανής, βγαίνει εκτός πορείας και πέφτει στα βράχια της βορειοδυτικής πλευράς της Ζακύνθου.

1988.... Ο πρωθυπουργός, Ανδρέας Παπανδρέου, υποβάλλεται σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς στο Χέρφιλντ του Λονδίνου από τον καρδιοχειρουργό Mαγκντί Γιακούμπ.

1989.... Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χανς Ντίτριχ Γκέσνερ, εκφωνεί το φημισμένο λόγο του από τη γερμανική πρεσβεία της Πράγας, τον οποίο ακούν χιλιάδες Ανατολικογερμανοί. Ανακοινώνει πως ήρθε σε συμφωνία με τη κομμουνιστική κυβέρνηση και οι πρόσφυγες μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

1995.... Μετά από 15 μήνες αποκλεισμό λόγω τιμωρίας, ο Ντιέγκο Μαραντόνα ξαναγυρίζει στα γήπεδα φορώντας τη φανέλα της Μπόκα Τζούνιορς.

1997.... Τα νησιά Φίτζι επανασυνδέονται με τη Βρετανική Κοινοπολιτεία έπειτα από 10 χρόνια και γίνονται το 54ο μέλος της.

.... Την ίδια μέρα, κυκλοφορεί το βιβλίο της Δήμητρα Λιάνη - Παπανδρέου "10 χρόνια και 54 ημέρες".


1999.... Λαμβάνει χώρα το πρώτο ατύχημα σε πυρηνικό εργοστάσιο στην Ιαπωνία, στη Τοκάι-μούρα, βορειοανατολικά του Τόκιο. Οι εργάτες υπερφορτώνουν ένα κοντέινερ με ουράνιο και εκθέτουν στη ραδιενέργεια τους εαυτούς τους και τους κατοίκους της πόλης.

2000.... Στην Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ, η ελληνική ομάδα του ανσάμπλ με τις Ειρήνη Αϊνδηλή, Εύα Χριστοδούλου, Μαρία Γεωργάτου, Χαρά Καρυάμη, Κλέλια Πανταζή και Άννα Πολλάτου, κατακτά το χάλκινο μετάλλιο με 39.285 βαθμούς. Η Μιρέλα Μανιάνη-Τζελίλη κατακτά το αργυρό μετάλλιο στον ακοντισμό με βολή στα 67.51 μέτρα και ο Αμιράν Καρντάνοφ κατακτά το χάλκινο στην κατηγορία των 54 κιλών της ελευθέρας πάλης.

2003.... Δημιουργείται ο μεγαλύτερος όμιλος αερομεταφορών στην Ευρώπη και ο τρίτος στον κόσμο, με τη συγχώνευση της ολλανδικής KLM και της γαλλικής Air France.

Σαν σήμερα το 1921 γεννήθηκε η βρετανή ηθοποιός, Ντέμπορα Κερ, το 1923 η Μαργαρίτα Παπανδρέου (Τσαντ), πρώτη σύζυγος του Ανδρέα Παπανδρέου, το 1924 ο αμερικανός συγγραφέας, Τρούμαν Καπότε και το 1964 η ιταλίδα ηθοποιός, Μόνικα Μπελούτσι. Την ίδια μέρα το 1955 σκοτώθηκε σε τροχαίο ο αμερικανός ηθοποιός, Τζέιμς Ντιν, το 1985 πέθαναν η γαλλίδα ηθοποιός, Σιμόν Σινιορέ, σύζυγος του Ιβ Μοντάν, βραβευμένη με Όσκαρ και ο αμερικανός σεισμολόγος, Τσαρλς Φράνσις Ρίχτερ, που καθιέρωσε την ομώνυμη κλίμακα για το μέγεθος των σεισμών και το 2010 η τραγουδίστρια, Δούκισσα.


Από  onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου