ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
Η χώρα μας έμμεσα πλέον εμπλέκεται ήδη στη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών
Ενεργός ο ρόλος της Κύπρου με την ΚΥΠ να ανακόπτει την πορεία τζιχαντιστών που κατευθύνονταν στο Ιράκ και τη Συρία, ενώ η βάση του Ακρωτηρίου θα χρησιμοποιηθεί σαν ορμητήριο των Βρετανών για αεροπορικές επιδρομές.
Από ευρωπαϊκές χώρες έφτασαν οι τζιχαντιστές οι οποίοι χρησιμοποίησαν
κυπριακό αεροδρόμιο για να μεταβούν προς το Ιράκ και τη Συρία, ώστε να
πολεμήσουν στο πλευρό των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους. Οι εν λόγω
επίδοξοι μαχητές, οι οποίοι τελικά ανακόπηκαν και εστάληκαν πίσω στις
χώρες προέλευσής τους, συνελήφθησαν βάσει πληροφοριών που έλαβε η
Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφοριών (ΚΥΠ) από ξένες μυστικές υπηρεσίες, οι
οποίες το τελευταίο διάστημα έχουν εξαπολύσει άγριο ανθρωποκυνηγητό για
να εντοπίσουν τα ίχνη όσων στρατολογούνται και έχουν την πρόθεση να
μεταβούν από δυτικές χώρες προς το Ιράκ και τη Συρία για να πολεμήσουν
υπέρ του Ισλαμικού Κράτους.Η χώρα μας έμμεσα πλέον εμπλέκεται ήδη στη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών
Ενεργός ο ρόλος της Κύπρου με την ΚΥΠ να ανακόπτει την πορεία τζιχαντιστών που κατευθύνονταν στο Ιράκ και τη Συρία, ενώ η βάση του Ακρωτηρίου θα χρησιμοποιηθεί σαν ορμητήριο των Βρετανών για αεροπορικές επιδρομές.
Μιλώντας στη «Σ» ο προϊστάμενος της ΚΥΠ, Ανδρέας Πενταράς, σημείωσε ότι ο αριθμός όσων έφτασαν στην Κύπρο και είχαν σχέση με το Ισλαμικό Κράτος δεν ξεπερνά τους 10, όμως οι κίνδυνοι που εγκυμονούνται για τη χώρα μας, σε σχέση με το μέτωπο που άνοιξε στις γειτονικές μας χώρες, είναι πάρα πολλοί. Ο κίνδυνος να εμπλακεί η χώρα μας, έστω έμμεσα, στη διαμάχη που γίνεται στην περιοχή είναι μεγάλος, καθώς τόσο η γεωγραφική εγγύτητα στις χώρες που εμπλέκονται στη σύγκρουση όσο και η ύπαρξη μεγάλης αραβικής κοινότητας στο νησί μας και σε συνάρτηση με την χρησιμοποίηση της αεροπορικής βάσης του Ακρωτηρίου που βρίσκεται εντός των βρετανικών βάσεων ως ορμητήριο κατά των τζιχαντιστών, προκαλούν πονοκεφάλους στην ΚΥΠ.
Το πρόβλημα με τα κατεχόμενα
«Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να εμποδίσουμε οποιεσδήποτε αρνητικές εξελίξεις» επεσήμανε ο κ. Πενταράς. Το πρόβλημα γιγαντώνεται στα κατεχόμενα όπου οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν ελέγχους. Ο κ. Πενταράς τόνισε ότι η συνεργασία της ΚΥΠ με ξένες μυστικές υπηρεσίες είναι στενή και συνεχής καθώς η Κύπρος αποτελεί το τελευταίο ευρωπαϊκό προπύργιο ανακοπής όσων επιθυμούν να περάσουν στις χώρες όπου διεξάγεται ο πόλεμος.
«Η Κύπρος χρησιμοποιήθηκε σαν ενδιάμεση χώρα με τελικό τους προορισμό το Ιράκ και τη Συρία», ανέφερε ο κ. Πενταράς επισημαίνοντας ότι οι πολεμοχαρείς τζιχαντιστές θα μετέβαιναν από τα κατεχόμενα στην Τουρκία και έπειτα στον τελικό τους προορισμό. Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα ο ΑΝΤ1. «Σε συνεργασία με τις ξένες μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούμε τις κινήσεις όσων επιθυμούν να μεταβούν στο Ιράκ και τη Συρία και προσπαθούμε να κάνουμε το καθήκον μας και να ανακόπτουμε την πορεία τους», ανέφερε ο κ. Πενταράς.
Ο ρόλος της Τουρκίας
Όπως επισημαίνουν αναλυτές διεθνών σχέσεων αν και η Κύπρος τη δεδομένη στιγμή δεν αποτελεί πρώτη επιλογή για μετάβαση τζιχαντιστών προς το μέτωπο του πολέμου, εν τούτοις η κατάσταση μπορεί να μεταβληθεί προς το χειρότερο.
Συγκεκριμένα, αν η Τουρκία, η οποία δέχτηκε το τελευταίο διάστημα επανειλημμένα επικρίσεις από τη διεθνή κοινότητα για τον ελλιπή έλεγχο που ασκεί στα σύνορά της με αποτέλεσμα μέσω αυτών να γίνονται συχνές διακινήσεις τόσο μαχητών όσο και όπλων, αποφασίσει να ελέγχει διεξοδικά τα περάσματά της τότε ολοένα και περισσότερα μέλη της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» αναμένεται ότι θα επιχειρούν να μεταβαίνουν στο μέτωπο από την Κύπρο.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με ανάλυση του BBC περισσότερα από τα τριάμισι χρόνια του συριακού εμφυλίου, η Τουρκία ήταν η κυριότερη πύλη εισόδου όπλων, πόρων και ξένων μαχητών προς τη Συρία. Από την πλευρά της η Τουρκία επιμένει ότι τα 900 χιλιομέτρων σύνορά της με τη Συρία αποτελούν ανάχωμα κατά του Ισλαμικού Κράτους και άλλων τζιχαντιστών.
Ενισχύεται η ΚΥΠ
Ο κ. Πενταράς χαιρέτισε την προσπάθεια της Κυβέρνησης για «ενίσχυση» και «εκσυγχρονισμό» της ΚΥΠ με νέα νομοθεσία, η οποία μετά την έγκρισή της από το Υπουργικό Συμβούλιο οδηγείται στη Βουλή για συζήτηση σε επίπεδο επιτροπών.
Ο κ. Πενταράς επεσήμανε ότι με τη νομοθεσία θα υπάρξει μετάβαση της ΚΥΠ σε μια νέα εποχή και θα δημιουργηθεί μια καθόλα ανεξάρτητη και επαγγελματική Υπηρεσία, στελεχωμένης με το κατάλληλο προσωπικό, ώστε να διαδραματίσει τον ρόλο που της αναλογεί στην αντιμετώπιση ενός νέου, πολύπλοκου και συνεχώς εξελισσόμενου διεθνούς και περιφερειακού περιβάλλοντος, το οποίο δημιουργεί νέες προκλήσεις και απειλές για την Κυπριακή Δημοκρατία.
Ορμητήριο το Ακρωτήρι
Ως ορμητήριο ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί η βάση Ακρωτηρίου για τα μαχητικά της RAF (Βρετανική Πολεμική Αεροπορία) τα οποία σύντομα αναμένεται να διενεργήσουν αεροπορικές επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών στο Ιράκ, ανέφερε σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα «Daily Telegraph».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι επιδρομές θα ξεκινήσουν στα επόμενα 24ωρα. Ήδη στο Ακρωτήρι η RAF έστειλε αρκετά αεροσκάφη τύπου Tornado, Hercules και Voyager, κάποια εκ των οποίων έχουν χρησιμοποιηθεί για ανθρωπιστικές αποστολές που στάληκαν στο Βόρειο Ιράκ αλλά και για αποστολή στρατευμάτων για βοήθεια των Κούρδων μαχητών Πεσμεργκά που μάχονται κατά των τζιχαντιστών. Όπως μεταδίδεται, βρετανικές πηγές έχουν καταστήσει σαφές ότι είναι απίθανη οποιαδήποτε ανάληψη βρετανικής στρατιωτικής δράσης πριν από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
Ερντογάν: «Δεν τους πληρώσαμε»
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες ότι οι 46 Τούρκοι όμηροι που είχαν απαχθεί από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, στη Μοσούλη του βορείου Ιράκ τον Ιούνιο, απελευθερώθηκαν το Σάββατο ύστερα από «διπλωματικές διαπραγματεύσεις» και ότι δεν δόθηκαν λύτρα. «Δεν τέθηκε καν θέμα χρημάτων, διεξήχθησαν μόνο πολιτικές και διπλωματικές διαπραγματεύσεις. Και αυτό σημαίνει νίκη της διπλωματίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Όταν ρωτήθηκε εάν υπήρξε ανταλλαγή ομήρων με φυλακισμένους μαχητές του ΙΚ, ο Ερντογάν απάντησε: «Δεν έχει σημασία αν έγινε ανταλλαγή. Σημασία έχει ότι οι όμηροι επέστρεψαν και είναι μαζί με τις οικογένειές τους».
Μόλις το Σάββατο ο Ερντογάν είχε κάνει λόγο για «μυστική επιχείρηση» διάσωσης από πράκτορες των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών, οι οποίοι και έφεραν στην Τουρκία τους 46 ομήρους, ύστερα από τουλάχιστον τρεις μήνες ομηρίας. Παράλληλα, από την Παρασκευή περίπου 70.000 Κούρδοι της Συρίας έχουν καταφύγει στην Τουρκία, διαφεύγοντας από την προέλαση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη βορειοανατολική Συρία. Η Τουρκία άνοιξε την Παρασκευή τα σύνορά της για τους Σύρους πρόσφυγες που άρχισαν την Πέμπτη να εγκαταλείπουν τον τομέα της πόλης Άιν αλ-Άραμπ (Κομπανί στα κουρδικά) που είναι περικυκλωμένη από τους μαχητές της εξτρεμιστικής σουνιτικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Στόχευαν το κτήριο της Κομισιόν!
Σάλο προκάλεσε χθεσινό δημοσίευμα ολλανδικού τηλεοπτικού σταθμού το οποίο ανέφερε ότι το κτήριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες ήταν ένας από τους πιθανούς στόχους τζιχαντιστών που επιστρέφουν από τη Συρία. Όπως μετέδωσε ο δημόσιος τηλεοπτικός σταθμός της Ολλανδίας NOS, τουλάχιστον δύο από τους συλληφθέντες σε επιχείρηση των βελγικών Αρχών προέρχονται από τη Χάγη. Η βελγική εφημερίδα «L'Echo» έγραψε ότι τους τελευταίους μήνες οι Αρχές πραγματοποίησαν επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών και οπαδών τους και προέβησαν σε πολλές συλλήψεις. Έως και 400 Βέλγοι εκτιμάται ότι έχουν μεταβεί στη Συρία κι ενταχθεί στις τάξεις των τζιχαντιστών. Στο ρεπορτάζ του, ο NOS μετέδωσε ότι ένας άνδρας και μία γυναίκα τουρκικής καταγωγής συνελήφθησαν στις αρχές του περασμένου μήνα κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών από την Τουρκία.
Απειλούν την Φερνάντες
Η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες δήλωσε το Σαββάτο, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της στο Βατικανό, ότι έχει δεχτεί απειλές από το Ισλαμικό Κράτος, λόγω της φιλίας της με τον συμπατριώτη της Πάπα Φραγκίσκο αλλά και λόγω της αναγνώρισης τόσο του Ισραήλ όσο και της Παλαιστίνης. Η Φερνάντες έσπευσε να δηλώσει ότι δεν την αγγίζουν οι απειλές των τζιχαντιστών και ότι αν επικεντρωθεί σε τέτοιες απειλές τότε «θα πρέπει να ζει κάτω από το κρεβάτι».
Ενισχύονται στα σύνορα
Στα πεδία των μαχών η πόλη Άιν αλ-Άραμπ (Κομπανί στα κουρδικά), τρίτη μεγαλύτερη κουρδική πόλη στη Συρία, είναι πλέον «πλήρως πολιορκημένη» από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, η οποία θέλει να ενισχύσει τον έλεγχό της σε ένα μεγάλο τμήμα των συνόρων με την Τουρκία, σύμφωνα με μια μη κυβερνητική οργάνωση. Οι τζιχαντιστές, από το βράδυ της Τρίτης, έχουν καταλάβει περισσότερα από 60 χωριά στην περιοχή. Εξαπολύοντας την επίθεση επί της Κομπανί, το Ισλαμικό Κράτος θέλει να εξασφαλίσει εδαφική συνέχεια σ' ένα μεγάλο τμήμα των συνόρων ανάμεσα στη Συρία και την Τουρκία.
Η κουρδική πόλη βρίσκεται στη μέση αυτής της ζώνης η οποία τελεί υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους και εμποδίζει έτσι τις κινήσεις των τζιχαντιστών στα σύνορα. Αν η εξτρεμιστική οργάνωση καταφέρει να καταλάβει την Κομπανί, θα απειλήσει επίσης τις μεθοριακές περιφέρειες που βρίσκονται ανατολικότερα, όπως την κουρδική περιφέρεια του Καμισλί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου