''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Σημαντική εξέλιξη: «Ναι» Αιγύπτου στη συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων με Κύπρο.

Σημαντική εξέλιξη: «Ναι» Αιγύπτου στη συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων με Κύπρο
Η Κυβέρνηση χαιρετίζει με ικανοποίηση την υπογραφή από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι, του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο... κυρώνεται η Συμφωνία Πλαίσιο μεταξύ των Κυβερνήσεων Κύπρου και Αιγύπτου, αναφορικά με την ανάπτυξη υδρογονανθρακικών πόρων που εκτείνονται από τη μια πλευρά της Μέσης Γραμμής στην άλλη. Όπως αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, πρόκειται για μια άκρως σημαντική Συμφωνία, η οποία βασίζεται και επιβεβαιώνει τη Συμφωνία Οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δυο χωρών του 2003.
Σημειώνει ότι η Συμφωνία ορίζει το πλαίσιο και τους κανόνες συνεργασίας των δυο χωρών, σε σχέση με την ανάπτυξη και κοινή εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε κοιτάσματα που δυνατόν να τέμνονται από το κοινό όριο των ΑΟΖ των δύο χωρών.
Η εν λόγω συμφωνία υπεγράφη στο Κάιρο στις 12 Δεκεμβρίου 2013, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη στην Αίγυπτο.
Η Συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ με τη λήψη Ρηματικής Διακοίνωσης, με την οποία θα γνωστοποιείται η κύρωση της Συμφωνίας από την Αίγυπτο.


Η εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ έγραψε τα εξής:
Λευκωσία: Η Αίγυπτος επικύρωσε χθες την Συμφωνία που υπέγραψε τον περασμένο Δεκέμβριο στο Κάιρο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
Το γεγονός έχει πολλαπλή σημασία αφού επιβεβαιώνει τις στενές σχέσεις Κύπρου – Αιγύπτου και στα κρίσιμα θέματα εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων.
Πρόκειται για συμφωνία που καθορίζει τις διαδικασίες που θα ακολουθούνται για να καθοριστούν τα δικαιώματα κάθε χώρας, σε περίπτωση που ανακαλυφθούν κοιτάσματα στα όρια των ΑΟΖ Κύπρου και Αιγύπτου που εκτείνονται και στις δύο ΑΟΖ, κάτι που είναι πολύ πιθανό να προκύψει τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Να σημειωθεί ότι τα τεμάχια 4, 5, 10, 11 και 12 έχουν τα νότια τους όρια στη διαχωριστική γραμμή των ΑΟΖ Κύπρου και Αιγύπτου.
Ταυτόχρονα, ξεκαθαρίζει σημαντικά θέματα για τις εταιρείες που έχουν τα δικαιώματα στα τεμάχια αυτά και κυρίως στα τεμάχια 10 και 11 τα δικαιώματα έρευνας και ανάπτυξης των οποίων έχει η Γαλλική TOTAL.

Επίσης, εμμέσως επαναβεβαιώνει την πλήρη αναγνώριση της Αιγύπτου ως προς την Κυπριακή ΑΟΖ, αφού το τεμάχιο 4,  είναι ένα από αυτά που προσπαθεί να αμφισβητήσει η Τουρκία.
Οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη της συμφωνίας αυτής ξεκίνησαν το 2011 ωστόσο καθυστέρησαν λόγω των γεγονότων στην Αίγυπτο.

Η επίσκεψη του Αιγύπτιου υπουργού Ενέργειας στην Κύπρο τον περασμένο Φεβρουάριο αλλά και του Κύπριου Υπουργού Ενέργειας στην Αίγυπτο προ δύο εβδομάδων, επέδρασαν καταλυτικά στην προώθηση και επίσπευση της επικύρωσης της διακρατικής συμφωνίας από την Αίγυπτο.

ΠΗΓΗ: Πέτρος Θεοχαρίδης - www.philenews.com
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου