''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Ένας μαγικός πίνακας !

Να ένα μαθηματικό παιχνίδι, για να διασκεδάσετε τους φίλους και τις φίλες σας, κάνοντάς τους τον «έξυπνο». Βέβαια έχει τη μαθηματική του ερμηνεία...

Πρώτα-πρώτα κατεβάστε και τυπώστε τον παρακάτω πίνακα. Τυπώστε τον τόσες φορές όσοι και οι φίλοι-φίλες με τους οποίους θα παίξετε.
Μετά γράψτε τον αριθμό 78 σ΄ ένα χαρτάκι, κρυφά, διπλώστε το και δώστε το στον φίλο σας να το φυλάξει, χωρίς όμως να δει τον αριθμό που γράψατε.
Στη συνέχεια ζητήστε από τον φίλο-φίλη σας να επιλέξει έναν αριθμό από τον πίνακα, να τον κυκλώσει  και μετά να σβήσει όλους τους υπόλοιπους αριθμούς που υπάρχουν στην ίδια στήλη και στην ίδια γραμμή με τον αριθμό αυτόν.
Π.χ. αν επιλέξει το 14 στην τρίτη γραμμή, θα έχουμε την κατάσταση που φαίνεται στην εικόνα.
Με τους αριθμούς που μένουν ζητάμε από τον φίλο-φίλη μας να επαναλάβει τη διαδικασία άλλες τρεις φορές. Δηλαδή να κυκλώσει έναν από τους υπόλοιπους αριθμούς και μετά να διαγράψει όλους τους αριθμούς που βρίσκονται στην ίδια σειρά και στήλη με τον αριθμό που κύκλωσε. Στο τέλος θα καταλήξει σε μια κατάσταση όπως αυτή που φαίνεται στην τελευταία εικόνα.
Τώρα του ζητάμε να προσθέσει όλους τους κυκλωμένους αριθμούς. Στο παράδειγμα της εικόνας είναι: 20+14+8+13=78. Ως διά μαγείας ο αριθμός αυτός είναι ο ίδιος με τον αριθμό που είχαμε γράψει στο χαρτάκι, πριν ξεκινήσει η διαδικασία.
Αυτή είναι η μαγεία των μαθηματικών. Αυτή τη φορά προσπάθησε να βρεις μόνος σου πώς συμβαίνει αυτό. Κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι, θα επαναλάβουμε το παιχνίδι και θα πούμε την ερμηνεία του.

Pemptousia-kangaroo


http://www.pemptousia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου