''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Μηταράκης για ρωσικό εμπάργκο: Το κόστος για τη χώρα μας εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια ευρώ

Μηταράκης για ρωσικό εμπάργκο: Το κόστος για τη χώρα μας εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια ευρώ
Ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι μπορεί να αποβεί θετική για τη χώρα μας η ιστορία με τις πτωχεύσεις των ρωσικών τουριστικών γραφείων
Από την αρχή της ουκρανικής κρίσης η Ελλάδα στόχευσε να μην πληγεί η χώρα μας από τις ρωσικές κυρώσεις τόνισε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης σημειώνοντας ότι οι επιπτώσεις στην ελληνική αγορά δεν είναι σημαντικές, εφόσον το ποσοστό των ελληνικών προϊόντων που εξάγονται στη Ρωσία φτάνει το 1,5 %. Δήλωσε ακόμα ότι η ελληνική διπλωματία είναι σε απευθείας σύνδεση με τη ρωσική.

Ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι μπορεί να αποβεί θετική για τη χώρα μας η ιστορία με τις πτωχεύσεις των ρωσικών τουριστικών γραφείων, καθώς η φιλοξενία που προσέφερε στους ρώσους τουρίστες η Ελλάδα αποτελεί μήνυμα στη Ρωσία ότι η Ελλάδα σέβεται τις διμερείς οικονομικές σχέσεις.
Ο υφυπουργός δήλωσε πάντως ότι η Ευρώπη προτίθεται να λάβει ακόμα πιο σκληρά μέτρα εναντίον της Μόσχας, κάτι που αυξάνει και το φόβο για περισσότερα αντίποινα, ενώ σημείωσε την πρόθεση των Βρυξελλών να προσφύγουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου καθώς το ρωσικό εμπάργκο παραβιάζει τις διεθνείς εμπορικές συνθήκες.
Είπε ακόμα ότι η Ελληνική πλευρά είναι πιθανό να προσφύγει στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα ώστε να αποζημιωθούν οι κλάδοι που θα πληγούν δυσανάλογα.
Το κόστος για τη χώρα μας εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια ευρώ.
Σημειώνεται ότι η λίστα της απαγόρευσης περιλαμβάνει κρέας, αλλαντικά, θαλασσινά, λαχανικά, φρούτα και γαλακτοκομικά. Δεν περιλαμβάνονται παιδικές τροφές, αλκοολούχα και ελαιόλαδο.
Πάντως, όπως αναφέρει η Καθημερινή, η Αθήνα προσβλέπει στις προφορικές διαβεβαιώσεις της ρωσικής κυβέρνησης, για ελάφρυνση των επιπτώσεων του ρωσικού εμπάργκο.
Οι αρμόδιοι παράγοντες του ΥΠΕΞ φέρεται να έχουν λάβει διαβεβαιώσεις ότι η λίστα με τα προϊόντα του εμπάργκο θα είναι επιλεκτική. Ευρωπαϊκή Σύνοδο την επόμενη εβδομάδα για το θέμα προανήγγειλε ο γάλλος υπουργός Γεωργίας Στεφάν Λε Φολ.


Από  skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου