''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Ανεξάρτητο Kουρδιστάν στο άμεσο μέλλον – Απούσα η Αθήνα!

Ανεξάρτητο Kουρδιστάν στο άμεσο μέλλον – Απούσα η Αθήνα!
Δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν σχεδιάζει ο πρόεδρός του, που πλέον απορρίπτει αμερικανικές, ιρανικές και τουρκικές επιφυλάξεις ή απειλές, προκειμένου ν’ αποτραπεί η ίδρυση Κουρδικού κράτους.
Ο πρόεδρος του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, δήλωσε στο BBC ότι σχεδιάζει να οργανώσει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής μέσα στους επόμενους μήνες. «Το Ιράκ ήταν πρακτικά διαιρεμένο», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν είναι δικαίωμά του τελευταίου.
«Από δω και πέρα δεν θα κρύψουμε ότι αυτός είναι ο στόχος μας. Πρέπει να μείνουμε σε αυτή την τραγική κατάσταση που βιώνει η χώρα; Δεν είμαι εγώ που θα αποφασίσω για την ανεξαρτησία. Είναι ο λαός», συνέχισε ο κ. Μπαρζανί.
Τυατοχρόνως οι Κούρδοι δέχονται σοβαρή πολιτική και στρατιωτική βοήθεια από το Ισρήλ κατά των τζιχαντιστών του ΙΚΙΛ, καθώς οι τελευταίοι αποτελούν απειλή κατά της ακεραιότητας του Ισραλινού κράτους. Η προχθεσινή έκκληση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου προς τους Κούρδους να προχωρήσουν άμεσα στην ίδρυση ανεξάρτητου Κουρδιστάν δεν είναι τυχαία, παρά το γεγονός ότι λίγο αργότερα μετά από αμερικανικές πιέσεις και τουρκικές αντιδράσεις ο ισραηλινός υπεξ, κ. Λίμπερμανπροσπάθησε να “καλλωπίσει” τις σχετικές δηλώσεις.
Την ίδια ώρα σειρά ευρωπαίουν διλωματών συνωστίζονται πέριξ των ανεπίσημων διπλωματικών αποστολών του Κουρδιστάν προκειμένου να επιτύχουν ωφέλη από το υπό δημιουργία κράτος λόγω των σοβαρών πετρελαϊκων αποθεμάτων που διαθέτει και μπορούν να το μετατρέψουν σε μια σταθερή, ευημερούσα και ισχυρή κρατική οντότητα.
Στην προοπτική αυτή η Αθήνα, δεν έχει μεταβάλλει βηματισμό, σταθερά συντασόμενη με την όποια ευρωπαϊκή πολιτική (που δρα καθυστερημένα συνήθως), χωρίς να διαθέτει γενικό Προξενείο στην Ερμπίλ (αλλάμόνο Γραφείο ΟΕΥ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου