''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

ΙΕΚ θα γίνει η Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία

ΙΕΚ θα γίνει η Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία
Του Απόστολου Λάκασα
Την ίδια στιγμή, τα Εκκλησιαστικά Λύκεια θα αναβαθμιστούν σε Κέντρα Ιερατικής Μαθητείας, όπως θα ονομάζονται, καθώς μετά τις τριετείς λυκειακές σπουδές θα προστεθεί διετής ιερατικός κύκλος σπουδών, ενώ οι απόφοιτοί τους θα έχουν πρόσβαση και στις θεολογικές σχολές.

Σε αναβάθμιση της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης προχωρά η κυβέρνηση, ενισχύοντας τον επαγγελματικό χαρακτήρα των σπουδών στο τελευταίο στάδιο της 12ετούς φοίτησης ενός μαθητή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αναβάθμιση της Αθωνιάδας Εκκλησιαστικής Ακαδημίας σε ΙΕΚ. 
Το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη που είχε προχθές στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς με τον διοικητή του Αγίου Ορους Αρίστο Κασμίρογλου και αντιπροσώπους των Ιερών Μονών του Αγίου Ορους και στην οποία μετείχαν ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εργων Στράτος Σιμόπουλος και ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Κώστας Μπούρας.
Ειδικότερα, σε νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί το φθινόπωρο από το υπουργείο Παιδείας για την εκκλησιαστική εκπαίδευση, προβλέπεται η αναβάθμιση της Αθωνιάδας σε ΙΕΚ, ώστε να ενισχυθεί το πτυχίο των αποφοίτων της. Το ΙΕΚ θα προσφέρει ειδικότητες, όπως, π.χ., αγιογραφίας, συντήρησης έργων τέχνης, βιβλιοδεσίας, αρχυροχοΐας, μελισσοκομίας, κοσμηματοποιίας, σχεδίου, δασοκομικής, οινοποιίας. Εύλογος στόχος είναι οι απόφοιτοι της Αθωνιάδας να μπορούν να εργαστούν και σε δραστηριότητες που αναπτύσσονται στο Αγιο Ορος. Παράλληλα, αίτημα του Αγίου Ορους είναι η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της Αθωνιάδας με έξοδα του ελληνικού Δημοσίου.
Την ίδια στιγμή, τα Εκκλησιαστικά Λύκεια θα αναβαθμιστούν σε Κέντρα Ιερατικής Μαθητείας, όπως θα ονομάζονται, καθώς μετά τις τριετείς λυκειακές σπουδές θα προστεθεί διετής ιερατικός κύκλος σπουδών, ενώ οι απόφοιτοί τους θα έχουν πρόσβαση και στις θεολογικές σχολές. Για τη φοίτηση στα Κέντρα Ιερατικής Μαθητείας θα απαιτούνται εξετάσεις. Παράλληλα, θα εκπονηθούν νέα προγράμματα σπουδών και βιβλία. Σήμερα, υπάρχουν 8 Εκκλησιαστικά Γυμνάσια και 10 Εκκλησιαστικά Λύκεια με περίπου 600 μαθητές, τα οποία παρήγαγαν ιερείς.
Οικονομικά ζητήματα
Στη χθεσινή σύσκεψη ετέθησαν, επίσης, και θέματα οικονομικού περιεχομένου, όπως το αίτημα του Αγίου Ορους για ελαφρύνσεις στη φορολόγηση των εσόδων του από την αξιοποίηση της περιουσίας του (π.χ., μισθώματα), με το επιχείρημα ότι τα έσοδα αξιοποιούνται για κοινωνικό έργο. Το αίτημα δεν αντιμετωπίζεται αρνητικά, υπό την αίρεση της δημοσιονομικής επιβάρυνσης που θα έχει.
Τέλος, βρέθηκαν οι πιστώσεις 4 εκατομμυρίων ευρώ ώστε να επισκευαστεί ο δρόμος Δάφνη - Καρυές - Μονή Ιβήρων, που σήμερα βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση.

Από  Καθημερινή  / ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου