''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Το Κοράνι και η Ορθόδοξη Εκκλησία


Το Κοράνι και η Ορθόδοξη Εκκλησία
Από αναγνώστη μας, ο οποίος προτίμησε να κρατήσει την ανωνυμία του, εστάλη η εξής επιστολή.

Αγαπητέ κύριε Θεοχάρη,
Μορφή εθίμου αρχίζει να παίρνει η προσφορά από ορθόδοξους ιεράρχες του Κορανίου, του ιερού βιβλίου του Ισλάμ, σε μουσουλμάνους κληρικούς, κατά την πραγματοποίηση εθιμοτυπικών επισκέψεών σε αυτούς.


Δεν θα σταθώ σε επιμέρους παραδείγματα ούτε στην σκοπιμότητα που μπορεί να εξυπηρετεί μία τέτοια χειρονομία, ιδιαίτερα για ιεράρχες που ζουν σε περιοχές όπου υπάρχει μουσουλμανικός πληθυσμός. Επίσης κατανοώ απόλυτα την αναγκαιότητα να καλλιεργηθεί ένα κλίμα ειρηνικής συνύπαρξης, ανοχής και συμφιλίωσης μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων. Και οι ορθόδοξοι ιεράρχες ασφαλώς θα πρέπει να δίνουν το παράδειγμα.

Όμως η έκταση που αρχίζει να παίρνει αυτή η χειρονομία και η εθιμική καθιέρωσή της με αναγκάζουν να κάνω κάποιες επισημάνσεις.

Ασφαλώς μέσα στο Κοράνι υπάρχουν ψήγματα αλήθειας, κομμάτια από την Παλαιά Διαθήκη, διαστρεβλωμένα ή μη, καθώς και από τα απόκρυφα ευαγγέλια. Είναι γνωστό ότι ο Μωάμεθ επηρεάστηκε από την ιουδαϊκή θρησκεία και από χριστιανούς Σύριους (μονοφυσίτες). Για αυτό και πολλοί μουσουλμάνοι που έγιναν χριστιανοί, ξεκίνησαν από προβληματισμό που γεννήθηκε διαβάζοντας χωρία του Κορανίου για τον Χριστό, που για τους μουσουλμάνους είναι επίσης Προφήτης.

Όμως, ίσως διαφεύγει στους πολλούς ότι το Κοράνι χρησιμοποιείται επίσης μεταξύ άλλων και για την επίκληση πονηρών πνευμάτων, για να γίνει κακό σε ανθρώπους. Δηλαδή χρησιμοποιείται και στην μαγεία. Είναι κοινό μυστικό στην περιοχή της Δυτικής Θράκης π.χ. ότι κάποιοι χοτζάδες επιδίδονται στην μαγεία. Σε αυτούς καταφεύγουν δυστυχώς, εκτός από μουσουλμάνους, και ανύποπτοι ή μη ανύποπτοι χριστιανοί, προκειμένου να κάνουν κακό σε συνανθρώπους τους, κάτι που φυσικά για ένα χριστιανό είναι μεγάλη αμαρτία. Ενίοτε μάλιστα παρατηρείται το αντιφατικό φαινόμενο, χριστιανοί να πηγαίνουν σε χοτζάδες - μάγους για να κάνουν μάγια, και μουσουλμάνοι να καταφεύγουν σε χριστιανούς ιερείς για να αποτρέψουν τα μάγια που τους έχουν κάνει χοτζάδες. Ασφαλώς η μαγεία γίνεται με την χρήση και/ή αποκλειστικά του Κορανίου.

Στο σημείο αυτό αναφέρω την χαρακτηριστική ομολογία Πέρση χριστιανού, πρώην φανατικού μουσουλμάνου, ο οποίος είχε την συνήθεια να διαβάζει από την αρχή μέχρι το τέλος το Κοράνι κάθε δέκα μέρες:

«Έτσι απέκτησα πνευματική δύναμη από το Ισλάμ και ότι είχε σχέση με τα πνεύματα (τζίνια). Το να μιλάς σε πνεύματα δεν απαγορεύεται στο Κοράνι... Και έτσι μπορούσα να επικοινωνώ σε άλλα πνευματικά βασίλεια και να παίρνω δυνάμεις από αυτά. Και έτσι μπορούσα να προσεύχομαι για άλλους, ιδιαίτερα για κάποιους ανθρώπους που τους πλήγωσαν ή τους έκαναν κακό. Αυτοί έρχονταν σε μένα και μου ζητούσαν να κάνω μια προσευχή. Και αμέσως αυτό το άτομο που τους είχε βλάψει, αρρώσταινε ή είχε ατύχημα... Και αυτό μου έδωσε περισσότερη δίψα για δύναμη, για αυτό έκανα περισσότερο διαλογισμό επάνω στο Κοράνι.
Ένα βράδυ έκανα διαλογισμό πάνω σε κάποιους στίχους. Υπάρχουν λόγια στο Κοράνι που επαναλαμβάνονται συνεχώς, αλλά δεν έχουν νόημα. Αυτά είναι τα μυστικά του Κορανίου. Και τότε, όπως έκανα διαλογισμό πάνω σ’ αυτά, ένα πνεύμα μπήκε στο δωμάτιο. Ήταν πολύ πιο δυνατό από ό,τι μπορούσα να το χειριστώ και δεν μπορούσα να το νικήσω. Έτσι καταλήφθηκα από φόβο και προσπάθησα να χρησιμοποιήσω όλα τα μέσα που έμαθα από το Ισλάμ, όπως “στο όνομα του Αλλάχ σε διατάζω να φύγεις”, “Σατανά σε αποτάσσομαι” και άλλα τέτοια, αλλά τίποτε δεν βοηθούσε.

Εκείνη την στιγμή ήμουν εντελώς απελπισμένος και ένιωθα ότι με έπνιγε, και με σκότωνε και ένιωθα σαν να πέθαινα σε αυτό το κελί, και φώναξα στον ουρανό και είπα “Θεέ, βοήθησέ με!” Και αμέσως άκουσα μια καθαρή φωνή να λέει: “Ανάφερε το όνομα του Ιησού ... και χωρίς να κάνω δεύτερη σκέψη, όπως ένας που πνίγεται και του πετάς ένα σχοινί, είπα: “Ιησού, αν είσαι αληθινός, φανερώσου”. Και προτού να τελειώσω την φράση μου όλα έγιναν όπως πριν».

Όλοι μας μπορούμε να αντιληφθούμε ότι τα πνεύματα αυτά, τα οποία εμφανίζονται με την ανάγνωση του Κορανίου, κάνουν κακό στους ανθρώπους και φεύγουν με την επίκληση του Ιησού, ασφαλώς δεν είναι άγγελοι, αλλά πεπτωκότες άγγελοι, δηλαδή δαίμονες.

Από την άλλη πλευρά ίσως θα ήταν περιττό να υπενθυμίσουμε ότι βασικές διδασκαλίες του Κορανίου όχι απλώς διαφέρουν, αλλά και είναι εντελώς ασυμβίβαστες με την χριστιανική διδασκαλία (σε αντίθεση π.χ. με τον Μωσαϊκό Νόμο, που τον δεχόμαστε ως ορθό, όπως και οι Ιουδαίοι, αλλά τον κατάργησε η έλευση του Υιού του Θεού στον κόσμο, δίνοντάς μας την “Καινή Διαθήκη”).

Στο Κοράνιο επιβάλλονται οι πόλεμοι κατά των μη μουσουλμάνων μέχρι να υπερισχύσει η πίστη στον Αλλάχ. Όσοι δεν θέλουν να πιστεύουν στον Αλλάχ και να αναγνωρίζουν το Ισλάμ ως αληθινή θρησκεία θα σκοτώνονται, θα σταυρώνονται ή θα κόβονται τα χέρια και τα πόδια αντίπλευρα. Θα κόβονται τα χέρια του κλέφτη και της κλέφτρας. Επιτρέπεται ο φόνος για δίκαιους λόγους. Οι μουσουλμάνοι μπορούν να ακυρώνουν τον όρκο τους, καθώς έχει θεσπισθεί αυτό από τον ίδιο τον Αλλάχ. Η μέγιστη εξιλέωση ύστερα από αθέτηση σοβαρού όρκου είναι μόνο η τριήμερη νηστεία.

Θα ήταν περιττό να αναφερθούμε στην υποτίμηση της γυναίκας μέσα στο Κοράνι. Οι άνδρες επιτρέπεται να κτυπούν τις γυναίκες τους. Όσες γυναίκες είναι ένοχες μοιχείας κτίζονται στα σπίτια μέχρι να πεθάνουν, και μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την σόνα και την σαρία, λιθοβολούνται. Ο άνδρας επιτρέπεται να παντρεύεται ανήλικα κοριτσάκια κάτω των 14 ετών. Δικαιούται επίσης να παντρεύεται τέσσερις νόμιμες γυναίκες και να έχει αιχμάλωτες παλλακίδες χωρίς αριθμητικό περιορισμό. Η αμοιβή των αιχμαλώτων γυναικών είναι μέσα στο Κοράνι κίνητρο πολέμου και πολλά άλλα ακόμη.

Περιφρονητική, άδικη και μειωτική είναι η στάση του Κορανίου απέναντι στους λεγόμενους «απίστους». Αρκεί ένα μόνο χωρίο για να δείξει το πνεύμα αυτό: «Οι πιστοί (μουσουλμάνοι) δέν παίρνουν προστάτες και δεν κάνουν φίλους τους απίστους, αλλά αντίθετα τους πιστούς. Αν κανείς κάνει τούτο να μην περιμένει καμία βοήθεια από τον Αλλάχ» (Σούρα 3, εδάφιο 28).

Πρώην μουσουλμάνοι, που έγιναν χριστιανοί, καταγγέλλουν τις επικίνδυνες για τις ανθρώπινες κοινωνίες διδασκαλίες του Κορανίου, μέσα στο οποίο, όπως οι ίδιοι σημειώνουν, υπάρχει περίπου 80 φορές η εντολή «σκοτώστε». Και δεν χρειάζεται νά σημειώσουμε ότι όλοι οι τζιχαντιστές, που διαπράττουν φρικτά εγκλήματα στην Μέση Ανατολή, στην Αφρική και σε άλλα μέρη του κόσμου σήμερα, στηρίζονται στο Κοράνι.
Δεν πρόκειται εδώ για διαστρέβλωση του Κορανίου - διότι πολλοί αντιτείνουν ότι νοσηρά φαινόμενα διαστρέβλωσης του αληθινού νοήματος της θρησκείας έχουν εμφανιστεί και εντός του χριστιανισμού -, αλλά για κατά γράμμα εφαρμογή του. Αυτή είναι και η ουσιώδης διαφορά από τα φαινόμενα διαστρέβλωσης της χριστιανικής πίστης, που έχουν εμφανιστεί στην ιστορία μέχρι σήμερα.
Το Ευαγγέλιο δεν δίνει καμία αφορμή για να δικαιολογηθεί το έγκλημα, η βία, το μίσος, η κακία: αντίθετα τονίζει ότι ο τέλειος χριστιανός πρέπει να αγαπά ακόμη και τους εχθρούς του, όπως έκανε ο Χριστός επάνω στον σταυρό. Η σαφής αυτή εντολή δεν αφήνει κανένα περιθώριο διαστρέβλωσης του ευαγγελικού μηνύματος.

Παρατηρείται λοιπόν το παράδοξο φαινόμενο μουσουλμάνοι να καταγγέλλουν αηδιασμένοι το Κοράνι για τις καταστροφικές εντολές του και ορθόδοξοι χριστιανοί ιεράρχες να το δωρίζουν σε μουσουλμάνους κληρικούς!

Ασφαλώς το να συναντηθεί κάποιος χριστιανός ιεράρχης με έναν μουσουλμάνο κληρικό δεν είναι κακό. Το να συστήσει επίσης κάποιος χριστιανός σε έναν μουσουλμάνο με βαθύτερη πνευματική αναζήτηση να διαβάσει κάποια συγκεκριμένα χωρία του Κορανίου, που μιλούν για τον Χριστό, επίσης όχι μόνο δεν είναι κακό, αλλά αφορμή για την συνάντησή του με την αλήθεια. Αυτό άλλωστε έκανε και ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, ο οποίος σε διάλογό του με μουσουλμάνους κληρικούς επικαλούνταν χωρία του Κορανίου.

Το να κάνει όμως ένας χριστιανός ιεράρχης δώρο το Κοράνι, ένα βιβλίο που χρησιμοποιείται στην μαγεία και που με τις καταστρεπτικές για τον άνθρωπο διδασκαλίες του έχει γίνει αιτία για τον θάνατο και την δυστυχία εκατομμυρίων ανθρώπων από τότε που επεκτάθηκε το Ισλάμ μέχρι σήμερα, είναι κάτι που δεν μπορούμε να το κατανοήσουμε.

Από Agioritikovima.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου