''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Τι Καστελόριζο; Τι Κουρδιστάν;

Τι Καστελόριζο;    Τι Κουρδιστάν;    Δύο Δεκάρες η Οκά…
Και όμως δεν είναι δυο δεκάρες, αλλά αμύθητος πακτωλός ενέργειας, παγκόσμιο δέλεαρ στα μάτια των ισχυρών της γης.
Από τις εσχατιές του Ακριτικού Καστελόριζου αναγγέλθηκε  η αρχή της μνημονιακής δυστυχίας στην Ελλάδα πριν τέσσερα χρόνια.
Από τις Βόρειες εσχατιές της Μεσοποταμίας αναγγέλθηκε πριν λίγες ημέρες η πρόθεση των Κούρδων του Ιράκ για ανεξαρτησία.
Τι θέλει να πει ο ποιητής;¨ότι ο γεωπολιτικός σχεδιασμός στο ανώτερο επίπεδο λήψης του ήταν προαποφασισμένος από πολύ καιρό  και αφορά ενεργειακή προίκα¨
Απλά τώρα ¨δένει το γλυκό¨ και κατανοούμε τι έρχεται…


¨Η Λευκωσία κατανοεί τους λόγους για τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει να προχωρήσει στο επόμενο βήμα της έναρξης συζητήσεων για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Κύπρο, αλλά το ερωτηματικό που υπάρχει είναι ότι δεν έχει επιχειρηθεί καν η προκαταρκτική εργασία που απαιτείται, ώστε εάν και όποτε παρουσιασθεί η θετική συγκυρία, να προχωρήσει άμεσα η οριοθέτηση τόσο με την Κύπρο όσο και με την Αίγυπτο.
Η εκκρεμότητα στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών της Ελλάδος, στερεί έναν κρίσιμο κρίκο από τον νέο Διάδρομο ενέργειας και ασφάλειας που διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο και που δεν αφορά βεβαίως μόνο την Κύπρο.
Και οι εξελίξεις στην περιοχή καθιστούν επιτακτική την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα αλλά και για την προετοιμασία οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών τουλάχιστον με την Αίγυπτο και την Κύπρο. 
Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, όταν ρωτήθηκε από Έλληνες δημοσιογράφους  για το ενδεχόμενο έναρξης συνομιλιών για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με την Ελλάδα  δήλωσε ότι η Κύπρος είναι έτοιμη «αλλά αφήνουμε  στην Ελλάδα να επιλέξει τον χρόνο που θα είναι καταλληλότερος για τα εθνικά συμφέροντά της…».
Πηγή: «Φιλελεύθερος» 30 Ιουνίου 2014 ¨

http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/207188/ellada-den-oriothetei-aoz-me-tin-kypro#sthash.plAWS956.dpuf

¨ Η επιλογή της Αθήνας να μην καταθέσει και την δική της απάντηση στον ΟΗΕ ,όπως έπραξε η Λευκωσία στην  προκλητικότατη  ρηματική διακοίνωση της Τουρκίας με την οποία ζητούσε να αναγνωρισθεί η «οριοθέτηση» που είχε συνάψει με το ψευδοκράτος. Αν και η οριοθέτηση δεν επηρέαζε άμεσα την Ελλάδα η αναφορά ότι για τις περιοχές δυτικά της γραμμής 32ο 16΄ 18” ισχύει η  ρηματική διακοίνωση της 12 Μαρτιου 2013    δεν μπορεί να μένει αναπάντητη. Στην ρηματική αυτή διακοίνωση της η Τουρκία  υποστηρίζει εκτός των άλλων ότι δυτικά της γραμμής αυτής  ισχύει η οριοθέτηση στην βάση της μέσης γραμμής   μεταξύ των ακτών της Τουρκίας και της Αιγύπτου και ως απώτατο δυτικό σημείο εκεί που θα καταλήξει η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγίου και η οροθέτηση των ζωνών με άλλες χώρες (δηλ της Ελλάδας με την Αίγυπτο).Μια  διατύπωση η οποία ουσιαστικά αφαιρει κάθε επήρεια από το Καστελόριζο αλλά και από την Ρόδο και την Κάρπαθο..¨.
Επίκαιρα ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ  22/6/14
Ποιος μας  εμποδίζει μέχρι τώρα να ανακηρύξουμε ΑΟΖ και να γίνει η οριοθέτηση με Κύπρο και Αίγυπτο;
Στην ερώτηση αυτή απαντούν οι τρείς παρακάτω ερωτήσεις!!!
 Μήπως έπρεπε η Ελλάδα να μπει πιο βαθειά μέσα στην νύκτα των μνημονίων;
Μήπως έπρεπε να αναφανεί ο ενεργειακός αποκλεισμός των προμηθειών της Ευρώπης  λόγω των γεγονότων της Ουκρανίας;
Μήπως έπρεπε να ακουσθεί η δημιουργία του Κουρδιστάν;

Κάτω από το πρίσμα  αυτών των εξελίξεων γίνονται νέοι λογαριασμοί που αντιστοιχούν  όχι μόνο σε δυσθεώρητες οικονομικές αξίες  αλλά και σε αξίες γης και σε αξίες  ζωών.
Σε όλη όμως αυτή την ιστορία υπάρχει και ¨ο μπαμπέσης¨ της συμφωνίας…


Ο Μαχμούντ Οτμάν, βουλευτής, μέλος της κουρδικής συμμαχίας στο Ιρακινό Κοινοβούλιο, εξέφρασε σήμερα την άποψη ότι η υποστήριξη που προβλέπει ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  για τις προεδρικές εκλογές τον Αύγουστο, από τους Κούρδους, αρχίζει να αμφισβητείται.

Ο Οτμάν εξήγησε ότι  η νίκη του Ερντογάν, με τις ψήφους των Κούρδων στην Τουρκία,  αρχίζει να χάνει το χρώμα της, εξαιτίας των επιλογών του για την περιοχή του Κουρδιστάν.

Ο βουλευτής του Ιρακινού Κοινοβούλιο τόνισε ότι «η Τουρκία επιδιώκει να μετατρέψει την περιοχή του Κουρδιστάν σε ένα μίνι-κράτος, όχι ανεξάρτητο, έτσι που να μπορεί να εκμεταλλεύεται τον πετρελαϊκό πλούτο του Κουρδιστάν. Γράφει το Iraqi Media Network http://www.echedoros-a.gr/ 7 Ιουλίου 2014
Φυσικά ο Ερντογάν δεν  κατάλαβε καλά τι θέλουν τα παγκόσμια αφεντικά και κάνει τις μοιρασιές ¨μπακαλίστικά¨. Λογικό είναι να μην χάνει ευκαιρίες και για αυτό βγάζει τον Αχμέτ  για ψώνια…

23 Απριλίου 2010  ¨διάγγελμα Παπανδρέου από το Καστελόριζο¨

6 Μαρτίου 2011   ¨ βόμβα Νταβούντογλου.. το Καστελόριζο βρίσκεται στην Μεσόγειο ¨


ΝΑ ΤΟ  ΕΔΕΣΕ ΤΟ  ΓΛΥΚΟ είπαν με το μυαλό τους…
  
 ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ  προσπαθούν να φτιάξουν οι γείτονες το  σαραγλί στο Αιγαίο , αλλά δεν τους βγαίνει!!

 Με τα νέα δεδομένα όμως πρέπει σοβαρά να αρχίσουν να σκέπτονται ότι το γλυκό θα το φάνε  τελικά  όχι στην Μεσόγειο αλλά στα βάθη της Ασίας.

Το θέμα όμως αφορά και εμάς… τι γλυκό θα μας προσφέρουν οι μεγάλοι… και αν το φάμε;
Καλύτερα να μην το ακουμπήσουμε γιατί θέλουν να μας ξεκάνουν…


Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας


RAFAILNEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου