''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

"Οδύνη για τα εγκλήματα των Ναζί στην Ελλάδα"

"Οδύνη για τα εγκλήματα των Ναζί στην Ελλάδα"
"Με βαθιά οδύνη παρακολούθησα το ιστορικό ντοκιμαντέρ που μας αποστείλατε, καθώς και τις θηριωδίες, που αυτό εξιστορεί" αναφέρει επιστολή από την γερμανική πρεσβεία εκ μέρους της Άνγκελα Μέρκελ, στην οποία εστάλη από την Ελλάδα ντοκιμαντέρ, που αφορά ναζιστική θηριωδία στην Καλή Συκιά του Ρεθύμνου.

Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, στη επιστολή, που εστάλη από τον αναπληρωτή μορφωτικό σύμβουλο της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα κ. Reszat, αναφέρεται μεταξύ άλλων:
"Σας αξίζει μεγάλη αναγνώριση, που από κοινού με τον Μανώλη Πατινάκη, τον Τάσο Μπιρσίμ και τον Παναγιώτη Μυλωνά συμβάλατε με το ντοκιμαντέρ σας σημαντικά στο να διατηρηθούν τα γεγονότα αυτά στη μνήμη όλων μας".
"Να είστε βέβαιος ότι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας αναγνώριζε πάντα την ιστορική και ηθική ευθύνη της απέναντι στα γεγονότα αυτά, που διαπράχθηκαν στην Ελλάδα, κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, στο όνομα της Γερμανίας, καθώς και στα μεγάλα δεινά που τα θύματα υπέστησαν" προστίθεται.
"Όπως τόνισε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος, κ. Γιόαχιμ Γκάουκ, κατά την επίσκεψή του στο μνημείο των Λιγκιάδων, στις 7 Μαρτίου 2014, από τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη γερμανική κατοχή απορρέει η υποχρέωση της Γερμανίας να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της ώστε να μην ξεχαστεί αυτό, που δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί ποτέ, αλλά και η υποχρέωση να διαφυλάσσει και να υπερασπίζεται τις ζωές και τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων!, τονίζεται επίσης στην επιστολή προς τους δημιουργούς του ντοκιμαντέρ.
Το ιστορικό ντοκιμαντέρ, διάρκειας 30 λεπτών (παραγωγής των δημοσιογράφων Γιάννη Κανελλάκη και Μανώλη Πατινάκη, σε σκηνοθεσία Τάσου Μπιρσίμ και αφήγηση του λαογράφου Παναγ. Μυλωνά), αφορά την πυρπόληση γυναικών στο χωριό Καλή Συκιά στο νότιο Ρέθυμνο Κρήτης, το 1943.
Ολοκληρώθηκε πριν από μήνες και αντίγραφό του εστάλη στην κ. Μέρκελ, τον Γερμανό πρόεδρο Γιόαχιμ Γκάουκ, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρ. Παπούλια, τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, το Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και πολλούς άλλους.
Η κ. Μέρκελ, όταν παρελήφθη από την καγκελαρία το ντοκιμαντέρ και ενημερώθηκε (ίσως να το είδε και η ίδια), έδωσε εντολή στη γερμανική πρεσβεία, στην Αθήνα, να απαντήσει στην επιστολή των δημοσιογράφων - δημιουργών. 

Από  nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου