''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

15 Ιουλίου 1974: Πραξικόπημα εναντίον Προέδρου Μακαρίου

Με το πραξικόπημα εναντίον του νόμιμου προέδρου της Κύπρου η χούντα των Αθηνών δίνει την "αφορμή" στους τούρκους να εισβάλλουν στην Κύπρο..

 Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αρχιεπίσκοπος Μακάριος ανατρέπεται από την ελληνική χούντα και τους κυπρίους ομοιδεάτες τους. Η κυπριακή τραγωδία είχε μόλις ξεκινήσει. Πέντε μέρες μετά, στις 20 Ιουλίου 1974 οι τουρκικές δυνάμεις εισβάλλουν στην Κύπρο.Στη θέση του Μακάριου είχε αναλάβει ο Νίκος Σαμψών. Επρόκειτο για κυβέρνηση μαριονετών. Οι σχέσεις της ελληνικής χούντας με τον Μακάριο ήταν ιδιαίτερα τεταμένες. Από τον Απρίλιο του 1974 ο "αόρατος δικτάτορας" ταξίαρχος Ιωαννίδης ετοίμαζε το σχέδιο ανατροπής του Μακαρίου,ενώ οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είχαν τεθεί σε επιφυλακή από τον Ιούνιο του '74!

Στις 8.15 πμ, τα πρώτα τεθωρακισμένα άρχισαν να βγαίνουν από τη βάση τους, με κατεύθυνση το Προεδρικό Μέγαρο. Παράλληλα, μία μοίρα καταδρομών διατάχθηκε να καταλάβει όλα τα επίκαιρα σημεία και τα δημόσια κτίρια.

Την ώρα εκδήλωσης του πραξικοπήματος, ο Μακάριος δεχόταν μια ομάδα ελληνοπαίδων από την Αίγυπτο. Κάποιο από τα παιδιά άκουσε τους πυροβολισμούς, αλλά ο Μακάριος τα καθησύχασε. Όταν τα πυρά πύκνωσαν και το Προεδρικό Μέγαρο άρχισε να κανονιοβολείται από τα τεθωρακισμένα της Εθνικής Φρουράς, ο Μακάριος, αφού προστάτευσε πρώτα τους μικρούς του επισκέπτες, στη συνέχεια διέφυγε από τη μοναδική αφύλακτη δίοδο, που υπήρχε στα δυτικά του Προεδρικού Μεγάρου.


Δραματοποιημένη απεικόνιση της επίθεσης στο Προεδρικό στη ταινία του 1975 "Δολοφονήστε τον Μακάριο". Το ραδιοφωνικό διάγγελμα είναι αυθεντικό...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου