''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019

Πλήρης στήριξη των τουρκικών θέσεων από την Ρωσία…


.Λαβρόφ : Οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες να λάβουν υπόψιν τους τα νόμιμα αιτήματα της Τουρκίας, η στάση του Ερντογάν είναι κατανοητή
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ανέφερε πως οι ΗΠΑ σχετικά με την κατάσταση στην ΒΑ Συρία, δεν είναι έτοιμες να λάβουν υπόψη τα νόμιμα αιτήματα που έχει υποβάλει η Τουρκία και πρόσθεσε πως η στάση του ΠτΔ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι κατανοητή.
Ο ΠτΔ Ερντογάν σχετικά με την σχεδιαζόμενη να διαμορφωθεί ¨ασφαλή περιοχή¨ στην Συρία έχει δηλώσει τα εξής : ¨Μόλις σώσουμε την περιοχή από την κατοχή της τρομοκρατικής οργάνωσης, με στήριξη από τη διεθνή κοινότητα, θα αρχίσουμε. Θα πιέσουμε για μία από κοινού εργασία αλλά αν αυτό δεν καταστεί δυνατό θα ακολουθήσουμε μόνοι μας τον δρόμο. Εν τέλει αυτή τη στιγμή αρχίσαμε να ανοίγουμε το δρόμο¨.
Ο Λαβρόφ σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ερντογάν είπε : “Οι ΗΠΑ δεν θέλησαν μία απευθείας συνεργασία με την Τουρκία σχετικά με τη Συρία. Οι ΗΠΑ κατά τις διαπραγματεύσεις, θέλησαν να επιτρέψει η Τουρκία στην μονάδα που θα στηθεί, να υπάρχουν οι δικοί της (των ΗΠΑ)  στρατιωτικοί αστυνομικοί και παρατηρητές, διασφαλίζοντας έτσι τον έλεγχο στα σύνορα. Αυτό όμως δεν έπεισε την Τουρκία. Αντιλαμβάνομαι πως πρόκειται για μία κατάσταση στην οποία μία χώρα η οποία δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για τη συνοριακή ασφάλεια της περιοχής επιχειρεί να επιβάλει την άποψή της”.

Ο Λαβρόφ χρησιμοποίησε τις εξής φράσεις:  Φυσικά θα ήταν πολύ καλό αν διασφαλιζόταν μία συμφωνία με σεβασμό στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας αλλά οι ΗΠΑ από την αρχή δεν έδειξαν μία τέτοια στάση. Κατά τον ίδιο τρόπο οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες να λάβουν υπόψη τις νόμιμες ανησυχίες της Τουρκίας. Επί μακρόν βλέπουμε τις προειδοποιήσεις του Ερντογάν πως δεν θα περιμένει ατελείωτα. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ερντογάν και σύμφωνα με τις αρχές που έχω αναφέρει, αν σε λίγες βδομάδες δεν επιτευχθεί συμφωνία με τις ΗΠΑ, τότε διατηρεί το δικαίωμα για επίλυση χωρίς τις ΗΠΑ. “.
ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ
Ο Λαβρόφ ανέφερε πως θα στηρίξουν συμφωνία για τη συνοριακή περιοχή μεταξύ Συρίας και Τουρκίας.
…….
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως οι ΗΠΑ κάνουν κινήσεις για να αποκόψουν την περιοχή ανατολικά του Ευφράτη από τα εδάφη της Συρίας.
…….
2/10/2019
Σχ : Ο Λαβρόφ γιατί δεν λέει τίποτα για τις περιοχές του Αφρίν και της Ελ Μπαπ ;
Δεν είναι εδάφη της Συρίας αυτά ;
Είναι μήπως νόμιμη η παρουσία του τουρκικού στρατού εκεί ;
Θεωρεί ο κύριος Λαβρόφ νόμιμο αίτημα της Τουρκίας να καταλάβει και την περιοχή ανατολικά του Ευφράτη ; Είναι μήπως σίγουρος ότι αν το κάνει αυτό η Τουρκία μετά θα επιστρέψει την περιοχή στην Συρία; ….
Πηγή: TourkikaNea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου